2011. május 12., csütörtök

Levendula szaporítása

A levendula abszolút countrys növény, talán mert a mediterrán vidéken él és mind Provence, mind Dél- Franciaország sajátja. Vagy lehet hogy a csodás színe és a bódító illata tette a vidékies lét szimbólumává? Nem tudom, de most nem is mennék bele ebbe a témába, mert egy olvasói kérdésre szeretnék válaszolni. Ami úgy hangzott: hogyan szaporítható a levendula?
Levendulát nálunk is lehet termeszteni, akár csak néhány tövet az erkélyen, vagy akár egy levendula ültetvényt.
A levendula szaporítható magról, de előre szólnom kell, hogy nagyon- nagyon  lassan nő, főleg az első időben. Még jó néhány éve (kb4) magról ültettem néhányat ládába, amik hónapokig növekedtek, mire láthatóak lettek. Viszont mára igazán terebélyes félcserjék virítanak a kertemben. 
Sokkal inkább ajánlom a tőosztással való szaporítást. Ami azt jelenti, hogy a nagy tő levendulának tavasszal vagy ősszel éles késsel levágunk a gyökérzetéből egy darabot. Persze ehhez, ha nem is az egészet, de legalább egy részét ki kell ásni. Így szinte garantált a siker.
Harmadik lehetőség a félfás dugványozás, ami annyit takar, hogy 15-30 centiméteres egészséges levendula szárakat vágunk le késsel, aminek leszedjük az alsó leveleit és a szárat homokba vagy tőzegbe dugjuk. Előtte gyökereztetőportba mártjuk, így még nagyobb a siker valószínűsége. És öntözgetjük szépen folyamatosan, ha fölé egy kisebb üvegburát teszünk és rendszeresen szellőztetjük is , akkor szép növényeink fejlődhetnek.
 Hirtelen ennyit tudtam a levendula szaporításáról. Remélem, hogy használni tudjátok!
Sok levendulát mindenkinek!

1 megjegyzés:

  1. Nézd csak, mit találtam: Levendula varázspálca :) Szuper ötlet és nagyon szép is szerintem: http://labyrinthhill.com/id52.html

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...