2011. november 23., szerda

A kályha melege

Szerencsére fával fűtünk. Hogy miért szerencsére? Biztosan emlékeztek néhány éve, pontosan három, amikor is a tv attól volt hangos, hogy a zalai és Vas megyei falvakban, városokban hány ezer ember maradt áram nélkül a tél közepén. Hát mi is ebbe a több ezerbe tartoztunk. Az, hogy akkor volt kályhánk, ami meleget adott nagy segítség. Akiknek csak gázzal fűthető rendszereik voltak azok mind fáztak, jobban mondva el kellett hogy költözzenek néhány napra, mert különben megfagytak volna mínuszokban. Azok sem jártak jobban, akiknek a cserépkályhájukba patkó van beszerelve, mert köztudott, hogy ott is áram segítségével forgatja a vizet a rendszer a radiátorokban. Tehát ők is fáztak. 
Nem vagyok paranoiás, de teljes mértékben hiszem, hogy lesz még ilyen, hogy nem lesz áram vagy akár gáz. 
Ez a meggyőződés. Most jöjjenek az érzelmek, hogy miért is csodás kályha mellett melegedni. 
Annak, aki döntötte már neki forró cserépkályhának a hátát vagy az átfagyott lábát tette a tüzes kályhához nem kell magyaráznom. De most mégis megpróbálom. 
A tűznek misztériuma van, a ház lelek a tűz, ha pedig ezt nap, mint nap beviszed az otthonodba, a házad melegét, az otthon melegét adja! Hiába nincs napsütés, ami felmelegítené a szívünket ilyen sötét téli napokon, ott a kályha, ahol lobog a ház szíve. A magyar népi építészetben nem véletlenül építették a búboskemencét a ház középpontjába, mert úgy tekintettek rá, mint a ház szívére, ahol a lélek lakozik.
,, A ház lelke ott van, ahol a tűz ég. A lélek helye nálunk, magyaroknál a szív, agy a ház szíve, lelke, középpontja ugyanott helyezkedik el. A piros szív, a matyó rózsa is ennek a léleknek a szimbóluma. A város szívében, a falu szívében, az ország szívében, mint ugyanazt jelenti: a középpontot."
A képek nyelvrokonainktól (?) és szomszédaiktól származnak. Finn, svéd, norvég és dán gyűjtés.















Melyik a kedvenc kályhád? Ti fűtötök kályhával?

Képek forrása: Több hónapos gyűjtés eredménye, vegyesen.
Az idézet forrása: Színia: A magyar ház mágikus titka (Örökség Könyvműhely, 2005. 43. oldal)

8 megjegyzés:

  1. :-) A fehér cserépkályha a kedvencem, de elfogadnék egy jó kis csikóstűzhelyt is.
    Egyébként, azért, mert nekünk is van egy nagy cserépkályhánk. Szerintem miatta vettük meg a házat :-) Utánozhatatlan a hangulata, a melege, a kis sut mellette. Egy pohár forró tea, vagy forralt bor, egy gyapjú zokni és a deszkapadlóm...és a kályha - el tudjátok képzelni ? Mesés ! :-)

    VálaszTörlés
  2. Bizony,hogy fűtünk..)Egyrészt azok miatt az okok miatt,amiket leírtál,másrészt mindketten cserépkályha mellett nőttünk fel és kevés jobb van ennél..)

    VálaszTörlés
  3. Drága Lili!
    Lelkemből szóltál! Mi szinte csak a cserépkályhát használjuk. Ha nagyon hideg van, akkor bekapcsoljuk a szobákban a radit, de egyébként nem. Olyan a kályhánk, hogy az ajtó üvegajtó rajta, tehát látni, ha ég a tűz. Nem bánom, hogy amikor építkeztünk, akkor rászántuk azt a pénzt, mert már sokszorosan térült meg...és nem csak anyagilag! Ha jéggé fagyva megyek be és nem ég a kályhában a tűz, akkor képtelen vagyok átmelegedni a radiátornál. Viszont ha befűtünk és még ugyan nem meleg a csempe, de már látom a tüzet...hát máris jobban leszek! :) Tudom, hogy nagyon drága a cserépkályha, de ha vki megkérdez engem erről, akkor mindenkit lebeszélek a kandallóról és vaskályháról is és csak a cserépkályhára esküszöm! A kandalló és a vaskályha is csak addig melegít, amíg rakod rá a fát, de a cserépkályha még reggel is meleg, hiába előző este raktunk rá utoljára! Isten áldása!

    VálaszTörlés
  4. Ja! A fotók csodaszépek és minden vágyam egy sparhelt. Egy olyan hagyományos igazi sváb sparheltet szeretnék, amilyen a nagymamámnak van Németbányán! :)

    VálaszTörlés
  5. Kemence mellett nőttem fel most pedig cserépkályha adja a meleget. 2 nagy kályhával fűtjük az egész lakást. Annak idején mikor csináltattuk, mindenki bolondnak nézett bennünket, most pedig írigykednek, smondják" de jó nektek!" Jó bizony!

    VálaszTörlés
  6. Cserépkályhával fűtünk nem cserélném semmi másra! Begyújtás és felmelegítés után két napig ontja a meleget, és csak a harmadik napon kell ismét hozzányúlni. A konyhát, fürdőt, két szobát és a nappalit is egy nagy fűti, a gyerekszobát és a hálót pedig egy másik. Soha nem akarok gázfűtést annyira más az egész ház tőle, igazi otthon illat van mindenhol.

    VálaszTörlés
  7. Még ennyit, hogy sokak szerint macera az egész begyújtás meg minden. Hát nem tudom, begyújtunk és ahogy írtam utána csak a harmadik napon kell piszkálni. Persze ehhez egy nagyon jól megépített kályhára van szükség. Az én férjem cserépkályhás és ő gyártotta a csempéket is.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp tegnap jutott eszembe, hogy kellene készíteni ilyen csempéket és abból kályhát. Mondjuk az utóbbihoz nem értek, de az úgyis odébb van, addig még meg is tanulhatom.
      Köszönöm a megerősítést, a tervem tehát nem megvalósíthatatlan. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...