2016. november 28., hétfő

Gyorsan elkészíthető és olcsó adventi naptárak

Gyerekkoromban mindig kaptunk adventi naptárat, az ablakos- nyitogatós fajtából, a baromi rosszízű étbevonós figurákkal az ablak mögött, néha nehéz volt felismerni a kis csokimintákat. Mégis imádtam a nyitogatást, a számolást. Már egész nagylány voltam, bőven felsős, de emlékszem, hogy szinte minden nap megszámoltam, hogy még hány ablakocskát nyithatok ki karácsonyig. A csokikat már nem ettem meg, mert egyáltalán nem ízlett, de az ablakokat bőszen nyitogattam. Ma is árulnak ilyen ablakos adventi kalendáriumot, már van finom csokival töltött fajta is. Mégis azt javaslom, tanácsolom vagy inkább kérem, hogy ne ilyet vegyetek gyereketeknek, unokátoknak, bármilyen rokonotoknak, szerelmeteknek és még hosszan sorolhatnám, hogy kinek, hanem készítsetek saját magatok! Egyáltalán nem ördöngösség. Igaz, hogy költségben sokkal többől jön ki, mint egy ablakos fajta, de az öröm, amit okoz is garantáltan sokkal több lesz.
Miért készíts saját adventi naptárat? Mert személyes! Olyan apróságokat tehetsz bele, amiknek a megajándékozott tényleg örül. Több blogon, honlapon is láttam az elmúlt napokba, hogy összegyűjtöttek haszontalanabbnál- haszontalanabb dolgokat, amiket bele lehet enni. Pl: jojó. Szerintem ezt hülyeség. Így is van annyi játék, kacat a gyerekszobában, a millió Kinder figura és társai, amit aztán ovis zsákbamacska alkalmával nem győzök kirakni. De ne szaladjunk ennyire előre. 

Nézzük meg, hogyan is készíthetünk adventi naptárat fillérekből?
Szükségünk lesz:
24 zacskóra, dobozra, WC papír gurigára, gyufás skatulyára vagy bármire, ami  egyforma és 24 van belőle és ajándékot lehet bele rejteni.
A legolcsóbb és a legnagyobb teret szerintem a szép papírzacskó adja. Csomagolástechnikai boltban fillérekért, tényleg kb 5 Ft/db áron lehet venni gyönyörű érett barna papírzacskókat.
Számozás. Festhetünk számokat a zacskókra. Én pár éve vettem számozott csipeszeket, amiken filcből vannak a számok. Ezt fogom felhasználni idén is.
Díszítés. Nyomdázhatunk, ragaszthatunk a csomagokra. Az idei évben kis képeket ragasztok a zacskókra, már ki is nyomtatta őket. Ezeken is vannak számok, de a csipeszeken lesz igazán látványos a szám. Ezt a képet választottam:ITT tudod letölteni.


Természetesen számtalan díszítési lehetőség van még. Rajzolhatsz rá, ragaszthatsz színes papírt, újságot, flittereket, gyöngyöket vagy szinte bármit a csomagocskákra.
 Felnőtteknek ajánlom ezt a naptárat, gyerek biztosan nem tudja megállni, hogy ne nézze meg a dobozkákat, ha elől van az üveg. De ha rituálisan együtt keressük meg minden reggel az adott napot, akkor akár kisgyereknek is jó lehet, ha napközben felteszed a szekrény tetejére. Minden napra egy mese- naptár. Itt találsz egy összeállított mesegyűjteményt.
 
 Nagy kedvencem ez az advent naptár. Főleg, ha a bőrönd is az ajándék része.

 Ezeket a fajta zacskókat lehet nagyon olcsón venni.
 Ha kényszeres WC papírguriga gyűjtő vagy, akkor nem fog gondot okozni 24 guriga előszedése a szekrényből.
 Rusztikus, ha felakasztjuk egy ágra a csomagocskákat.
 Ügyes kezűek varrhatnak is adventi zászlófüzért.
 Ha nem akarsz egy egész ágat behozni és arra aggatni a csomagokat, egy erős vállfa is megteszi. Az is jó benne, hogy elég neki egy nagyon erős szög a felakasztáshoz.
 Újságpapírba csomagolva

Mi legyen az adventi naptárban? 
  • Szerintem gyereknek mindenképpen legyen benne édesség. Hiába finnyáskodunk, meg egészségesedünk (de szép hosszú szó) a gyerekek szeretik és pont. Amiket én teszek bele: cukorkák, rágók, nyalóka, apró csokik, csokinyalóka. Minden nap van benne valami apró finomság és még valami kis dolog.
  • Zokni. Nagyon helyes téli zoknikat lehet most szinte mindenhol kapni egész olcsón. 
  • Kézműves kellékek: színes tollak, minden nap csak egy. És karácsonyra lehet egy készlet belőle. Kinyomók, mintalyukasztók. Színes- csillámos ragasztók. Matricák. 
  • Hajcsatok, hajgumik. 
  • Hétvégére közös program. Például ez álljon a levélben:  "Ma hívd el a szüleidet egy cukrászdába! Ma én hívlak meg benneteket. Szeretettel: Mikulás" Tegyünk pénzt a csomagba. A gyerek  szárnyalni fog a boldogságtól, hogy ő lehet a Mikulás segédje és rajta keresztül  hívhatja meg a családot. Elképzelni sem tudod milyen büszke lesz magára. Ha ezt a programot költségesnek találod, akkor vegyél kis zacskós forró csokikat, ahányan vagytok a családban és legyen levél hozzá, hogy este együtt kell meginnia az egész családnak.

    A mi adventi naptárunk már készül. Hamarosan megmutatom nektek!
    Addig is jó készülődést, három nap még rengetek idő! Addig több kalendáriumot is meg tudsz csinálni!

6 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...