2012. szeptember 26., szerda

Pajtából lett álomotthon- Franciaországban

Fiatal pár Párizshoz relatív közel új otthont keres. Álmaik otthonát egy pajta személyében találják meg, melyet összeépítenek a már meglévő kis parasztházzal. 
Az eredeti anyagokat felhasználva hoztak létre egy nagyon, tágas és igazán barátságos otthon. 
A kilenc hónapig tartó felújítás során, akár egy kisgyermek a pocakban, alakult, folyton változott, növekedett a ház. A legtöbb időt a statikai megoldások kivitelezése vett el, mert a régi ház és pajta több kisebb helyiségből állt és természetesen nem volt tetőtere sem. 
Az áthidalók választása során törekedtek a látható fagerendák használatára és a minimális beton alkalmazására. A természetközeli életformát a ház teljes berendezés során próbálták figyelemmel kísérni. Szerintem nagyon jól sikerült a közel egy éves munka!

 Számtalan új nyílászárót nyitottak, hogy a ház világos legyen. Nagyon tetszik a látható faáthidaló és a bontott tégla keret is. Az egész ház előtt burkolt teraszt alakítottak ki.


Bontott tégla, terrakotta lapok és tölgy hajópadló burkolatok kerültek a ház minden helyiségébe. A falakat ahogy a nappaliban is helyenként eredeti formájában hagyták meg,  csak festették a köveket. 
A nappali hatalmas belmagasságának díszét a tető látható gerendái adják.

Az étkezőben tágas asztal várja a fiatal pár gyakran vendégségbe érkező barátait. Az étkező is közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik. Az új plafon kialakítása során is törekedtek a régies hatásra.
 A praktikus konyhában álom a tűzhely. Itt is kényelmes asztal várraj a reggelizőket, de akár családi vacsorák során is elférnek rajta. Látható, hogy a földszinten is lépcsők segítségivel tudták a szintkülönbségeket kiegyenlíteni.
 
Az olcsó konfekciókonyhát érdekes szürkére festették és elhagyták a felső szekrénysort. A kőmosogató eredetileg is a házban volt.

 Jól látható a falvastagság és a bontott anyagokból készített ajtó és áthidaló rusztikus felülete is.
 Lelátás a nappaliba az emeletről.
 Vendég hálószoba az emeleten. Látható a radiátor is jobbra. Ekkora belmagasságú otthonok kialakítása során számolni kell az igen költséges fűtési szezonnal. Több kandalló, központi fűtés és padlófűtés szolgáltatja a meleget.
 
 A szülői háló  sarkában mosdó és zuhanyzó áll nyitottan. A fagerendák halványszürke színe az ágyvégen köszön vissza.
 Lábas kádas "nagy" fürdő is az emeleten kapott helyet.
 Masszív falépcsőn jutunk újra földszintre.
 A házat kívül- belül a természetesség jellemzi. A halvány színek a mészfestékeknek köszönhetőek, melyek természetesek és folyamatosan lélegeznek. A ház kialakítása során jó arányt találtak a tervezők, a tulajdonosok a régi és új között. Szeretem amikor nem tűnik múzeumnak, emlékszobának egy otthon, de törekszenek a régmúlt értékeinek megtartására, újragondolására.

Neked mi tetszik legjobban ebből a házból?




5 megjegyzés:

  1. Imádom az egészet, élnék benne, de melegebb éghajlatú országba való, mert a légtér nagy és a kifűtése egy vagyon.

    VálaszTörlés
  2. Én is imádom :) tökéletes lenne...

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik ! A nappali, a konyha, meg a hálóval egy légterű fürdő !!! Szuper !

    VálaszTörlés
  4. Nekem nem tetszik, olyan mintha félkész lenne. A hálóban van egy ijesztően repedt gerenda. Vannak jó részletek, és persze alapvetően nem rossz, de volt már ezen a blogon sokkal szebb is.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretném tudni, hogy van-e Magyarországon olyan kivitelező, aki vállalná pajta lakóházzá alakítását? Rengeteget kerestem az interneten, de nem találok. Kérem, aki tud, segítsen! Köszönöm!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...