2011. augusztus 29., hétfő

Home Sweet Home - San Paulo

Rendszeres olvasóim remélem már tudják, hogy szeretem a jó ügyeket. Lelkesedem azokért a projektekért, amik valami újat hoznak létre, lehetőleg úgy, hogy nem dobják teljesen sutba a régit és emellett másoknak is jobb életet, jobb lehetőségeket, körülményeket biztosítanak. Lehet, hogy szentimentális vagyok, de bízom benne, hogy a jó ügyek mellé egyre több ember áll. Munkámból fakadóan vagy eredendően vonzódom ezekhez a dolgokhoz nem tudom, de az biztos, hogy már ovis koromban is sajnáltam azokat a babákat, akikkel senki más nem akart játszani... 
Úgy döntöttem, hogy bemutatom nektek az egyik kedvenc most futó nemzetközi projektet, ami azért kapcsolódik is a blogom témájához.
A Home Sweet Home Project brazil, szegény családok otthonát alakítja át. De ez nem egy szokványos átalakítós műsor, mert valóban mindent figyelembe vesznek ami a család érdekeit szolgálja. Mély szegénységben élők otthonait renoválják, lehetőleg úgy, hogy a megteremtett jobb életkörülményeket fenn is tudják tartani a későbbiek folyamán. Amennyiben olyan munkát végeznek, aminek kialakítható műhely, árusítóhely, akkor azt is elvégzik. 
Az elkövetkező néhány hétben bemutatok nektek egy- egy otthont a fenti sorozatból. Fogadjátok szeretettel!
Nagyon sok egyszerű, olcsó ötletet meríthettek majd a vidám, hangulatos otthonokból. 

Tegnap már láttatok képeket a San Pauloban élő három tagú család otthonáról, ahol az otthon mellett, illetve előtt kialakítottak egy kis bárt is, ahol néhány egyszerű ételt és édességeket lehet kapni, mivel a családfenntartó anya korábban is ilyesmikkel foglalkozott. 
Így nézett ki az átalakítás előtt az udvar, a ház. Ugye, nem egy luxus? 
A biztonság megteremtése is fontos szempont ebben a negyedben. 
A pergolán és a falon is a nedves, páradús éghajlatot kedvelő páfrányok pompáznak. Szürke és a rózsaszín fal remek hátteret biztosít a sok növénynek. A faburkolat melegséget kölcsönöz a terasznak. 
A falon a PET palackból készített kert. A nagy terrakotta edényekben őshonos növények. 
A felső szekrények élénk, fényes pirosak, az alsók fehérek. Kicsi, de nagyon praktikus. A sorozat többi részében is látni fogjátok, hogy mindenhol plafonig csempéznek, azt gondolom, hogy ez is az éghajlat miatt van. Így kisebb az esélye, az amúgy nagyon gyakori penészedésnek és hűvösebb érzést is biztosít a nevében is jelzett hidegburkolat. 
Nappali alacsony, könnyen mozgatható mobil bútorokkal, amik a szellősséget erősítik. A járólap könnyen tisztán tartható. Egyszerű bútorok néhány gyújtóponttal. 
A fenyő keretben elhelyezett kis méretű képek otthonossá teszik a szobát. 
Levendula kék fal, fehér bútorok, a csöpp alapterület ellenére nagyon vonzó. 
Gyerekszoba, élénk éjjeliszekrénnyel és hangsúlyos fogassal. 
Nőies, zuhanyzós mini fürdő. 
Félig nyitott mosókonyha, hát igen, ahol nincs télen sem mínusz tíz fok... 

Kíváncsi vagy a sorozat többi részére? Mit szólsz az ilyen jellegű kezdeményezésekhez? 


4 megjegyzés:

  1. Ez állati jó!!!! Imádom az ilyet, csinálni is nagyon szeretném...:))

    VálaszTörlés
  2. Én bizony kíváncsi lennék és előre is ksözönöm :)

    VálaszTörlés
  3. Ez azért egy komoly átalakítás, nem csak olyan fessünk-drapériázzunk egy két óra alatt. Az eredmény tetszetős. Én szívesen megnézném ezeket az otthonokat egy év múlva is. Bár az ötletet jónak tartom, félek tőle, hogy egy kicsit nagy ugrás ez az alapállapothoz képest. Ne értsetek félre, nem kötözködni akarok, de akinek nem volt igénye arra, hogy egy cserép virágot kitegyen a háza elé, az mit tud kezdeni ezzel az irigylésreméltó kis lakással?

    VálaszTörlés
  4. Réka és M. ígérem, hogy jön a folytatás! :D

    Kedves Otthonteremtő! Teljesen megértem a felvetésedet. Nekem mégis ebben a műsorban, projektben az tetszik, hogy azon kívül, hogy most csinálnak nekik egy csodás kis házat, a munkalehetőséget is próbálják megteremteni, segíteni. Én hiszek benne, hogy sok embernek csak az első lökés kell, mert a jót már talán könnyebb fenntartani. Ha a kilátástalanságban él valaki, akkor nehéz felfelé látni a spirál aljáról, sokszor még azt sem tudják megtenni, amire amúgy fizikai, anyagi lehetőségeik lennének. De ezt nem az igénytelenség, hanem a végső elkeseredés szüli sok esetben. Tudom, hogy sok rossz tapasztalat van, hogy eladják, amiket kapnak, hogy totál nem tudnak élni a lehetőséggel. Mégis úgy látom, hiszem, hogy lehetőséget KELL adni, ha van rá módunk. És ennek a projektnek van, akkor pedig hajrá! Sok- sok család életét változtatták meg, ha csak minimálisan is, akkor már megérte. :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...