2011. augusztus 14., vasárnap

Art and Spirit Márokföldön

Hogy kerül a francia nő és egy német férfi, aki magyar emigránsok gyermeke, egy zalai faluba? Hogyan alakítanak ki az Őrség kapujában művészeti galériát? Hogy hoznak létre egy minden szegletében extra kertet és egy közösségi energia parkot? Hogyan szerveznek művészeti, civil közösséget? Hogy találják meg a helyüket egy olyan faluban, ahol alig beszélnek a helyiek idegen nyelveket?
Ezek és hasonló kérdések kavarogtak bennem, miközben ezen a mesebeli helyen sétáltam.
Abszolút kultúrák találkozása, olvasztótégelye ez az udvar. Egyszerre nagyon magyar, érezhető, hogy mindent szeretnek, ami itteni, ami, helyi. Nagy figyelemmel fordulnak a paraszti tárgyak felé, különleges a kék zsírosbödön gyűjtemény vagy a pajtán elhelyezett régi szerszámok sora. És egyszerre annyira német is, a sok kerti dísz, a felfüggesztett disco gömbök, a kerámia kakas, a kis ágyás szegélyek. És emellett egy franciás vidéki báj lengi be az udvart, ahol a finom részletek, az eklektika tökéletes harmóniája látható.
 A nyitott portán szívesen látják az érdeklődőket, akik megtekinthetik a kertet, vásárolhatnak a galériában és beszélgethetnek magyarul, németül és franciául, esetleg angolul a szívélyes házigazdákkal. Az íves ablak mélyedésekbe szépen simulnak az ablakok. Fel sem merül, hogy a melléképület rusztikus tégláit vakolni kellene, inkább borostyánnal futtatják.
 A míves kandeláberek, este is kellemes fényt adnak. Franciás kovácsoltvas székeken jól esik kávézgatni.
 A házilag készített kerti sütögető, egyszerű formavilága a praktikum jegyében. A pulton egy nagy márványlap pihen.
 A ház urának,  Lecler Szelényi Ulriknak szobrai láthatók a tárolókban, aki töredék vasdarabokból alkot egyedi szobrokat.
Minden szoborban felfedezhető a játékosság, az extravagancia.
 A táskák megvásárolhatóak.
 A falon, mint egy szobor pihennek a tárgyak, de szükség esetén szívesen használják is őket.
 A járda bontott téglából készült.
A kék zsírosbödön gyűjtemény.
 Az eredeti bejárati ajtó, sötétkék festést kapott, a ház spalettái egy árnyalattal világosabb kékek. A kertet több gömb is díszíti. Egy kék mázas gömb várja a simogatást a lépcső aljában. A régi varrógép lábra márvány lap került, így  a zord időjárást is bírja.
Magyar korsók, horgolt függöny.
Gondosan kiválasztott minden kiegészítő.
A kert mögött hozták létre a tavat, ahol tündérrózsák százai nyílnak. 
Edith a feleség, egy közösségi energia parkot hozott létre a faluban, ahol minden pont valamilyen testrészünkre hat, elmélyülésre ad lehetőséget. Kellemes séta során töltődhetünk.
A csodás kert, a műterem, a boltocska, mind hívogatóak az év minden napján. De most különösen jó alkalom nyílik, hogy ellátogass az Őrség és Zala peremére, ahol a Hétrétország programsorozat keretében nem csak a nyitott portákat nézheted meg, hanem számos remek program vár rád, koncertek, előadások, színházi bemutatók, műhelyfoglalkozások. A programok augusztus 21-ig tartanak! 
Nézd meg a sokszínű programkínálatot!
Milyen a kert? Hogy tetszik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...