2012. augusztus 10., péntek

Utazás Szíriába

Sajnos a hírekben naponta hallunk szörnyűbbnél, szörnyűbb jelentéseket, hogy mi zajlik az arab világ egyik meghatározó országába, Szíriában. Elképedve hallgatom a híreket, melyekről mindannyian tudjuk, hogy csak töredéke lehet annak, ami valójában folyik a Közel- Keleten.
Néhány éve jártam Szíriában, egyik meghatározó utazási élményem, mely úgy gondolom hatással van a további világlátásomra. Tehát személyes indíttatásból és embertársi szeretetből is kérlek benneteket, hogy küldjetek egy jó gondolatot a szíreknek. Én mindig azt szoktam kérni, hogy minden változzon pozitívra, hogy a béke és együttműködés jellemezze mindkét felet, ismerjék fel egymásban a hasonlóságokat, hogy mindannyian apák, fiúk, akik akár együtt is focizhattak volna, dobálhatták volna a köveket a forró homokba.  Fedezzék fel egymásban, hogy Isten- Allah gyermekei, akik nem háborúzni születtek a Földre!

Az arab világról mai napig nagyon keveset tudunk, élünk a sztereotípiák sokaságával. Pedig megdöbbennénk, hogy milyen fejlett országról beszélünk, ahol egyszerre van jelen a múlt, az ókori világ minden csodájával és nyugati világ.
Szíria területét és lakosságát tekintve kétszer nagyobb, mint Magyarország. Már a Kr e. 18 ezer évvel találtak életre utaló jeleket a területén. Az ókorban gazdagság és a fejlett társadalmak jellemezték, a Perzsa Birodalom része volt,  a Főníciai városok, a Selyemút mind itt találhatóak.
Szíria az Oszmán birodalom része volt 400 évig, majd francia gyarmat. Függetlenségét 1964- ben vívta ki, de azóta is folyamatos határviszályban áll Libanonnal, Izraellel. 
Szíriában önállósága óta diktatatúra van, mely személyi kultusszal, az ősi kultúrákkal és erős vallási tudattal keveredik. Különös keverék, melyben mégis lazaság érezhető, mely az arab világ könnyedsége.
Szíriában nem olyan szigorúak a nőkre vonatkozó szabályok, mint Iránban vagy Szaud- Arábiában annak ellenére, hogy a lakosság 90%-a muszlim, szunita vallású. A fennmaradó 10 % többsége katolikus.
Budapest- Damaszkusz járat segítségével két óra alatt a 4,5 millió lakosúra becsült Damaszkuszban lehetsz. A város látképe a közeli hegyről. Damaszkusz egy oázis, mely az Antilibanon hegység lábánál fekszik. 
Az ősi város, ahol múlt és jelen találkozik. Az ásatások szerint már Kr. e. 4000 évvel városként funkcionált Damaszkusz. A Selyemút is áthaladt a mai Szíria fővárosán. Damaszkusz óvárosa a világörökség része, ne hagyjuk ki az Omayyad mecsetet, ami a szírek szerint a világ legnagyobb mecsete, a turista nőknek sajnos fekete, teljes testet fedő kendőt kell viselniük, ha be akarnak menni, a monumentális műemlékbe. 
Hagyomány és a jövő találkozása. A férfi nem szír, hanem szaudi. A szír férfiak semmilyen "extra" ruhát, fejfedőt nem viselnek. Az ősi épületeket díszített, faragott kövek ékesítik.
Damaszkuszban az összes világmárka jelen van, számos szállodát találunk 5 csillaggal. Ezek a kis buszok szolgálják a tömegközlekedést, ami gyakorlatilag nem létezik. Ezeken a buszokon akár egy tömeg-taxin lehet eljutni az óriási város különböző pontjaira. Vagy taxival, ami az itthoni árakhoz képest nagyon olcsó. 
Damaszkuszban mediterrán éghajlat van, az ország több részén szubtrópusi, máshol sivatagos. Látható, hogy az oázisban burjánzik minden mediterrán növény, a sétányokat borsfák határolják, murvafürt kúszik a házakon. Pálmák nőnek és leander burjánzik mindenhol. 
A szír nők között csak a nagyon vallásosak hordanak teljes testet fedő burkát. A legtöbb nő, csak a fején visel kendőt, természetes olyat, ami tökéletesen illik az amúgy divatos öltözékéhez. Az egyik bevásárlóközpontban láttam, ahogy fiatal lányok a mosdóban levették a földig érő fekete leplet. Alatta ugyanolyan farmert, szűk felsőt és divatos ékszereket, erős sminket viseltek, mint amilyet itthon látni a bulikban. A keresztény nők, lányok ugyanolyan ruhában járnak, mint Magyarországon a nők.
Szíriában jellemzően négy- öt gyermek is születik egy családba. A nők a család ellátásával foglalkoznak, csak a tanult, diplomás nők térnek vissza munkába a gyermekek születését követően. Szíria lakosságának közel fele, 15 évnél fiatalabb. 
Még a varrodában is férfiak dolgoznak, ahogy az összes üzletben is. Nagyon sajnálom, hogy nem vettem ezekből a csodás vastag vásznakból néhány métert. Méretre varrják a napernyőt, napellenzőt, függönyöket, árnyékolókat. 
Életkép az Omajad mecsettel szembeni Damaszkusz- Bazárból, a több kilométeres bazár tetejét ponyva fedi, melyen a lyukak akár a csillagok. Ékszerek, arany- ezüst minden mennyiségben. Az arab nők nagyon sok ékszert viselnek, a tehetős férjek minden alkalomra aranyat adnak feleségüknek, feleségeiknek. A többnejűség az iszlám országokban megengedett, de csak abban az esetben, ha minden nőt és gyermeket azonos színvonalon el tud tartani a férj.  Ez pedig nagyon nehéz. Akikkel beszélgettünk mindenkinek csak egy felesége volt. Ellenben az itthoni  ismerőseim között több embernek is van szeretője... 
A bazárban, elegáns boltok és vásári holmik is megtalálhatóak. A kínálat nagyon széles spektrumon mozog:  ruhák, bútorok, cipők, hamisítványok, milliónyi nagyon extra fehérnemű és játék. 
A kézművesek utcájában szívesen időztem. Igazi nemes dolgokat lehetett kapni. Az itthoni árak töredékéért. Alkudni kötelező. 
Brokátok minden mennyiségben. 
Szíriának Damaszkusz az egyik arca, de ha ellátogatunk a ebbe a 18 millió lakosú országba mindenképpen látogassunk el "vidékre" is. Ahol megismerhetjük az ősi Szíriát, mely a Föníciai Birodalom része volt, mely az ókortól kezdve jelentős szerepet töltött be az arab világban. Ne hagyjuk ki Palmyrat, Alleppot, Bosrat és a kedvencemet, Malulát sem. Malula Damaszkusztól 60 kilóméterre található. Ez az a város, ahol beszélik még Jézus nyelvét, az arámit. Itt található Szent Tekla temploma, a híres szurdok, mely a legenda szerinte azért keletkezett, hogy a menekülő Tekla számára búvóhelyet teremtsen. 
Kirándulás a szurdokba, ahol hétvégente a családok piknikeznek. A piknik az arab családok egyik kedvenc közös programja, dédi és a kis unoka is lelkesen részt vesz rajta. 
A piros hordók a házak tetején a meleg vizet rejtik magukban. A házak a hegy oldalába épültek, akárcsak a régi barlanglakások. Békességben megfér egymás mellett a mecset és a keresztény templom is, ahol arámiul szavalják a miatyánkot. A lakosság 90%-a arab, a fennmaradó 10 % kurd, örmény, asszír. 
A sivatag most kopár, de ha eljön az eső minden zöldbe borul. Eperfaliget a sivatagi túrán. 40 fokos melegben sem érzi megterhelőnek az ember az érdekes kirándulást. 
Szíriában járva, lassítani kell. Mindenre ráérünk, mindig van idő egy jó arab kávéra egy ízes mentateára. Próbáljuk ki a helyi ízeket, italokat, de figyeljünk rá, hogy lehetőleg tiszta helyen vásároljunk, mert a kulturális, vallási különbségek mellett a higiéniai elvárások is különböznek.
Fantasztikus ez az ország! Bízom benne, hogy hamarosan béke lakik majd itt, az embereknek, nőknek, gyermekeknek nem kell rettegésben élniük. 
Remélem, hogy lesz még alkalmam ellátogatni ebbe a különös országba.

Felkeltettem az érdeklődésed Szíriai iránt? 

6 megjegyzés:

  1. Szép emlékeket idéznek a képek. Annyit jegyeznék csak meg, hogy az út repülővel 4 óra, nem pedig kettő.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a történelmi leírást, valamint az utazási emlékek megosztását. Nagyon élvezetes a képekkel kiegészítve.

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen ezt a virtuális utazást,és a történelmi leirást! Csodás hely,nagyon szeretnék egyszer eljutni ide:))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes dolgokat írtál, sok mindent nem tudtam, köszönöm! Igen, felkeltetted az érdeklődésemet Szíria iránt, bár mehetnék!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó volt olvasni és szép képeket készítettél

    VálaszTörlés
  6. Sajnos a háború, a primitívség szétbombázta a világörökség kincseit, soha nem lesz már az a varázsa, ha újjá építik.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...