2012. augusztus 2., csütörtök

Belesünk a kertekbe! - séta Provence-ban


Belesünk a kertekbe! - séta Provence-ban
Remélem, hogy tegnap kedvet kaptál a közös sétához Dél-Franciaországban, tegnap az üzletek, piacok tájékán nézelődtünk.Gyukli Zsuzsa fotói segítségével kalauzollak a festői városban Antibes-ban. Ha közel áll hozzád a francia életérzés, akkor talán a francia vidéki lakberendezési stílus is megérint. Amihez csodás kiegészítőket találsz a Művészet és Dekoráció webáruházban, tükrök, vázák, képkeretek, csészék mind-mind megtalálhatók az igényes üzlet kínálatában.
Most Antibes-ban járunk, érzed a Földközi-tenger illatát, gyakran megcsap a
Dél-Franciaországra nagyon jellemző burjánzó növényzet édeskés illata, mely keveredik a pékségekből kiszivárgó édes cukorillattal és a vaníliával. 
Cannes 12 km, Nizza 20 km és Monaco is csak 40 km-re található, ettől a festői városkától. Antibes a stílusosan nyaralók paradicsoma, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy lakossága (75000 fő) a nyáron a duplájára nő. 

A várost nyaralók, villák és hotelek jellemzik, nem véletlenül az egyik kedvelt üdülőhely. Fantasztikus burjánzó növényzet, zsalugáterek és tökéletes szimmetria jellemzi a házat.
A város két részből áll a több, mint 2000 éves óvárosból és a köré épült úgynevezett újvárosból. Egyik jellegzetessége a halványzöldre festett spaletták, ami számos épületen feltűnik.

A házakat cseréppel fedik, mely változatos színekben pompázik az agyag minősége és az égetés hosszától függően, megtalálható a sárgás és az egész vörös is köztük. 
Sárga és kékes-zöld jó páros. Leginkább az tetszik, hogy még a ragalját is erre a színre festették, hogy alulról nézve is visszaköszönjön a szín. 
 Napjainkban az árnyékolás egyre nagyobb szerepet kap. Az 50-100 éves épületeken láthatjuk, hogy a Francia Riviérán ez nem új keletű dolog, mert az otthonokat, nyaralókat eleve átgondolt árnyékolással építették, melyek a ház hangulatát nagyban meghatározzák. A mediterrán régiót nyáron a forróság jellemzi, az enyhe teleken pedig a a csapadéktól a heves széltől védi a zsalugáter az ablakokat. 


 Pálmák, leanderek, babérok, olajfák és szőlő.
Minden, amire vágyunk egy mediterrán kertben

 Fehérrel is csodásan mutat a kékes-zöld zsalugáter. 

A város és környéke, a tengerparti fények több művészt is megihletett.
Itt élt és alkotott Picasso is hat hónapig, ezért ajándékozta műveit a városnak, melyeket a helyi múzeumban tekinthetünk meg. 
   A leander is nagyobbra nőtt, mint a miénk, amit cserépben ajnározun
A bugenvillea, murvafürt az itteni klímát láthatóan szereti. A kúszónövény 3-4 méterre is képes felkapaszkodni, a mi klímánkon sosem lesz ilyen gyönyörű. A bugenvillea egy francia tengernagyról kapta a nevét, Louis Antoine de Bougainville-ről.
 Amikor a levendula tényleg egy óriási bokor. 


Remélem, hogy jól érezted magad a közös sétánkon. Ha szeretnél francia életérzést kelteni az otthonodba, akkor végy egy cserepes levendulát, válogass lakberendezési kiegészítőket az otthonodba a Művészet és Dekoráció webáruházból vagy az üzletből (Zalaegerszeg, Eötvös u. 1)., bonts fel egy üveg francia bort, vegyél néhány különlegesebb sajtot és máris megteremtetted a magad provence-i hangulatát a teraszodon.

Hogy tetszett a közös sétánk? 


1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...