2012. augusztus 17., péntek

Menta tea készítése otthon

Aki járt már a Közel- Keleten, annak talán nem kell bemutatnom az édes, menta tea aromás ízét, a friss illatot, ahogy a csészét a szád felé emeled. Bármelyik bazárban jártál biztosan találkoztál apró, díszes poharakból forró menta teát szertartásosan szürcsölő arabokkal. Bízom benne, hogy ha volt szerencséd ott járni, nem hagytad ki ezt a kulináris élvezetet sem!

Bemutattam már a gyógynövénykertemet, az elkövetkező hetekben pedig egy- egy alkalommal megmutatom, mire használom a kiskertben termelt bionövényeket. Akinek nincs kertje ne szomorkodjon, mert a szapora menta erkélyen, cserépben is remekül megterem. Néhány száz forintért vásárolhatunk egészséges növényt, amely hetekig teaforrás lehet.
Elsőként a mentával kezdem.
A színek nincsenek tuningolva. Ma készült a kép a kertben. Szívesen teszek a teába egy szál citromfű ágat is, mert imádom az illatát.
 Nyáron a teákat friss levelekből készítem. Télirevalót mint a jó hangya, már szárítom 5-10 nap alatt száradnak ki zörgősre a levelek, majd üvegebe teszem és sötét helyen, tisztán tárolom őket, hogy egész jövő tavaszig legyen teánk.
Egy teáskannába vagy kancsóba néhány szál kell, én szeretem ha igazán aromás a tea íze, ezért három szálat is beleteszek, a bogaraktól, pókhálótól és gyomoktól megtisztított növényből. Akár csap alá is tehetjük, de ne áztassuk, ne mosogassuk le a leveleket.
Forrásban lévő vízzel leöntjük a leveleket, majd 5-10 percig állni hagyjuk lefedve. A menta teát nagyon édesen cukorral szokás inni. de ihatjuk mézzel is. Az arab, a török világban a menta teát mindig magasról, csurgatva töltik kis poharakba. Én itthon nem így szoktam inni, de egyszer vicces kipróbálni. A tea így habos lesz, de ettől ne ijedj meg.
Melegen és kihűtve is nagyon finom! 

A menta hatása a szervezetre:
Egyes kutatások szerint, már napi két csésze mentatea is kedvezően befolyásolhatja a hormonproblémákból fakadó meddőséget, a policisztás ováriumot, a kóros női szőrösödést. Vigyázat, a férfiak libidóját rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti!  Forrás

Még több információt a mentáról itt találsz.

Szereted a menta teát? A bejegyzés hatására kedvet kaptál megkóstolni? 




1 megjegyzés:

  1. Kedves ...ismeretlen .Nagyon tetszik és Érdekes Ízléses, Kedvelem . M . ÉVA

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...