2012. április 23., hétfő

Könnyű burek vacsorára

Aki járt már ex- Jugo bármelyik mai tagállamában biztosan elcsábult, a pekarak (pékségek) sokaságában egy igazi burekre. A bureket, ami egy rétestésztából készült töltött sós vagy édes péksütemény, számtalan töltelékkel készítik. Az én személyes kedvencem a túrós, de Görögországban a spenótosért is rajongani tudtam. De létezik sajtos, húsos, pizzás, gombás és vannak édes változatai is. 

Itthon is elkészíthető rétestésztából, én pécsi barátai vacsorák alkalmával egy új receptet tanultam, ami a burek egyszerűbb változata és leves tésztából készül.
Nézzük a hamis burek receptjét. Elkészítési idő 25 perc, sütési idő 1 óra.

Alapanyagok:
1 csomag leveles tészta (4 embernek elég, de 5-nek már kevés lesz, mert nagyon finom!)
 A töltelékhez:
1 ömlesztett sajt
medvehagyma (ha van, de kihagyható, póré vagy újhagyma is mehet bele)
fűszeres kolbász
hagyma
só, bors, 
liszt
2-3 dl  tej
pici olaj

A töltelék elkészítése: a hagymát apróra vágom, a kolbászt karikára és egy magas falú serpenyőbe dobom őket minimális olajon, mert a kolbász hamarosan kiereszti a zsírját. Jöhet a felaprított medvehagyma. Amikor a kolbász megsült, a medvehagyma megpárolódott, jöhet rá két evőkanál liszt és kis tejjel elkeverem, majd jöhet a maradék tej is. Összekeverjük és belenyomjuk a tömlősajtot. Az én kolbászom nagyon ízes volt, alig kellett ízesítenem utána, de ha megkóstoljuk és kell bele még só, bors akkor hajrá. Készen is vagyunk a töltelékkel.

A felolvasztott leveles tésztát kinyújtom lisztes deszkán, 2-3 milliméter vékonyra. Olyan alakúra, amilyen a magas falu sütőformánk. Lehet kerekben, szögletesben sütni egyaránt. 
Próbáljuk a tésztát akkorára nyújtani, hogy dupla olyan nagy legyen, mint a tepsi. 
Kerámia tálban szoktam sütni, amit nem kell olajozni, de ha szükséges akkor  a tepsit olajozzuk ki, jöhet bele a kinyújtott tészta. Belenyomkodjuk az aljára, majd ráöntjük a tölteléket és a a tepsi szélén lévő tésztával amennyire csak tudjuk befedjük. Természetesen lehet úgy is, hogy kettévágjuk a tésztát és utána tesszük a tetejére, a tészta "fedőt" vagy feltekerhetjük akár a rétest. De én szeretem a rusztikus megoldásokat. 

Mehet a sütőbe, 180 fokon kb. 60 perc kell neki. Ha égne a teteje, akkor tegyél rá sütőpapírt vagy vedd kisebbre a fokozatot. 

Én szoktam spenóttal is készíteni, ami szintén nagyon finom. Vegetáriánusoknak is ajánlom kolbász nélkül. :) 

Jó étvágyat kívánok! 

3 megjegyzés:

  1. Csak nyelek és nyelek. Egy ilyen spenótosra most azonnal beneveznék! Köszi a receptet!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Ja és egy tipp! Csinálj tök sima krumplipürét. Hűtsd le. Nyújtsd ki a vajas-leveles tésztát. Töltsd bele a krumplipürét. Reszelj rá szerecsendiót és tekerd fel, mint a rétest. Be a sütőbe és VOILA! Kész a krumplirétes:bármilyen szaftos húsétel mellé kiváló köret. Vegáknak egymagában salátával is megállja a helyét!
    Puszillak Lili!!!

    Ui. Ma spenót lesz a kaja, az már tuti! :))

    VálaszTörlés
  3. EMLÉKSZEM MÁR, HU-DE FINOM VOLT.
    BULGÁRIÁBAN ETTEM.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...