2013. március 6., szerda

Mexikói hacienda

Mexikóban járunk, egy autentikusan felújított haciendán. Mi is a hacienda (ejtsd acienda)? A brazil szappanoperákból és Zorróból ismert szó, valódi jelentése, tennivalók, mivel az önálló nagybirtokon mindig volt mit tenni. Általában egy birtokos, gazdag család élt itt, akik állattenyésztéssel, gabonatermesztéssel foglalkoztak. Természetesen számtalan munkás, akár rabszolga is élt a több hektáros birtokon, hogy a feladatokat ellássák. A haciendák jellegzetessége, hogy a ház maga, egyszerre szolgált a személyzet és a birtokosok lakhelyéül. A haciendák gyakran óriásiak voltak, luxus körülményeket biztosítottak az ott élőknek.
A most bemutatott épületet egy amerikai pár vette meg és renoválta, mely mára igazi kikapcsolódást, felüdülést nyújt az idelátogató turistáknak, nyaralóknak, akik kibérelhetik a házat. Étkezés és teljes személyzet is igényelhető a házhoz, ha az autentikus, mexikói, nagystílű életre vágyunk.

Mexikóban jellemzőek a nagy, színes felületek. Nem riadnak vissza az élénk, európai szemnek olykor meghökkentő, idegen színkombinációk használatától sem.
A házat fantasztikus, burjánzó kert öleli.
Hatalmas terek padlóját általában kővel, márvánnyal fedik, mely a nagy hőségben kellemes, hűvös érzést biztosít. A hőérzet sokkal jobb, ha hideg a padló, akkor is, ha nincsen légkondicionáló.
A vastag, faragott fabútorok, szegecsekkel, veretekkel a mexikói stílus alapdarabjai.

Hatalmas belmagasság, apó ablakok segítik, hogy a házban ne legyen forróság. A régi, vastag tálaló szolgál a konyhapult helyett. A csempe díszítése a spanyol időket idézi, a gazdag geometrikus mintáival.
A mexikói kultúra gyökerei,  a maják, az indiánok, a spanyol hatások mind- mind felfedezhetők ebben a konyhában.
Tökéletes szimmetria, baldachinok kicsit másképp.

A ház saját wellness részlege, medencével.
Buendíáék története jutott eszembe a képek nézegetése alatt, ahogy Marquez mesél a mexikói életről, az elidegenedésről, a családi kapcsolatok kuszaságáról. 
Szeretem, amikor a fotók elindítanak egy gondolat-folyamot. Szeretem amikor Marguez után sóvárgok,  olvasni vágyok.. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...