2012. január 9., hétfő

Olíva dícséret

Volt már egy ilyen című bejegyzésem, jó pár hónapja, amikor még a blogot írni kezdtem. Akkor megmutattam a saját konyhai sötétítő függönyömet én néhány fém dobozkát a polcról. Azóta is ez a textil a konyha legmeghatározóbb darabja.
Most azonban nem a konyharuhák és függönyök széles választékát mutatom meg nektek, hanem az olívaolajról hoztam néhány érdekességet. Egyre népszerűbb olajról legtöbben alig tudunk valamit. Egészséges és drágább, mint a közismert napraforgónk, ennyi ha csak a sztereotípiák mentén mozgunk. De most nézzük meg néhány pontba gyűjtve, mitől is egészséges, és miért is drágább. A bejegyzés végére legalább néhány kétely eloszlik.
  • 1 liter olívaolaj előállításához 5 kg érett bogyóra van szükség. 
  • Az Európában kapható olívaolajak szinte száz százaléka a Földközi-tenger mentén található területek valamelyikén termett. Legnagyobb termelőország Spanyolország, de igen jelentős a görög, olasz termelés is.
  • A régészeti leletek szerint az olívabogyót már Kr. e. 8000-ben gyűjtötték. Homérosz az ókor aranyának nevezi,  a növény vélt őshazája Görögország.
  • Manapság, ami az olaj származási helyeként megadott ország az üvegen, sajnos nem feltétlenül takarja azt a helyet, ahol az akár száz éves, vagy még öregebb fák nőttek. Mivel ráírhatják azt is, ahol maga az olaj készítése történt. Nagyon elszomorító, de az is megtörténhet, hogy felvásárlók összeöntenek akár teljesen más tájakról származó, azonos besorolásba tartozó olajakat. Így a végtermék teljesen elveszti minden olaj egyediségét, sajátosságát.
  • Az extra szűz olívaolaj nem tartalmaz semmilyen adalékot, ellenben számos vitamin található benne, továbbá Omega 3 és Omega 6 zsírsavak is, amik a látásunkért, a növekedésért is felelnek. Telítetlen zsírsavakban gazdag, amik csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.Csökkenti a koleszterint szinten is.
  • Az olajbogyót gyakran kézzel szedik, kis gereblyék segítségével. Más területeken zsákokat helyeznek a fák alá vagy kifeszített hálókat és ebbe potyog az érett gyümölcs, hasonlatos módon, ahogy nálunk a szilva. Természetesen nagy gazdaságokban mezőgazdasági gépeket használnak, nem a költséges emberi munkaerőt. Az olívaolaj minőségét nagyban meghatározza, ha a bogyók nem ütődöttek, nem érintkeznek földdel.
  • Az olaj készítése alapvetően három fázisból áll. Törés, amikor kiszedik a magokat a bogyóból és nagy méretű pogácsákat készítenek a gyümölcshúsból. A sajtolás során az olajat nyerik ki nagy malomkövek segítségével. Majd az utolsó szakasz során a vizet távolítják el a kisajtolt folyékony anyagból. És kész a szűz olaj.
  • A szűz és az extra szűz olajba nem kerülhet kémiai anyag, csupán mechanikus úton nyerik ki az értékes nedűt a növényből . Azért nevezik hidegen sajtoltnak, mert a teljes folyamat során nem hevíthetik 27 C fok fölé.
  • Sansaolajok, Pomace olajoknak nevezik, azt az olajat, amit a szűz olaj melléktermékeként fennmaradó pogácsából kinyerne, vegyi anyagok segítségével.  Ezek a legalacsonyabb minőségi olívaszármazékok, amik még ehetőek, de távol állnak magától az olívaolajtól, általában 1%-ban tartalmaznak szűz olajat. 
  • Ahogy léteznek borkóstolók, ugyanúgy vannak speciális olajkóstolók is. Akár te is kipróbálhatod magad egy ilyen találkozón. De természetesen, ahogy a sommeliereket is, a professzionális olíva kóstolók évekig tökéletesítik felismerőképességüket. 
  • A közhiedelemmel ellentétben az olívaolajban szabad sütni, párolgási hőfoka 210 C fok, ellenben a napraforgó, repce 160 fokával.

    Minden olívaolaj más és más, fedezzük fel a saját kedvencünket. Próbálgassuk melyik illik legjobban bizonyos ételekhez. Salátához karakteres ízűt válasszunk, esetleg zöld, friss illatút. Máskor próbálkozzunk az ananász illatúval vagy az erős, karakteres darabot kínáljuk vadhúshoz vagy bárányhoz.
Ha kiváló minőséget szeretnél vásárolni, elérhető áron, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt.  ITT

Hasznos dolgokat tudtál meg? Szereted az olívaolajat? 

Olíva ligetben járva.
 Hímzett terítő, mázas kerámiával. Mediterrán ezerrel.
Északi házban jelzés értékűen jelenik meg az asztalon.
Kerámia szalvétagyűrűk.
Tetszenek az olívás kiegészítők?

    3 megjegyzés:

    1. Nagyon hasznos volt, köszönöm! A sansa és a pomace olajokkal nem voltam tisztában, de most már ez is megvan! :) Imádom az olívaolajat, szerencsés helyzetben vagyok, mert én most éppen házi (!) készítésű görögöt használok, hát...... mit mondjak.... Mint a frissen kaszált fűé, olyan az illata, az íze is mennyei, csodaszép zöld a színe, ég és föld ez és a boltban vásárolt extraszűz...

      VálaszTörlés
    2. Szuper összefoglaló Lili! Köszi!
      Nagyon szeretem az olívaolajat: a kisfiam is imádja! Sokszor csak simán a tésztára öntjük és úgy esszük-mert amelyik igazán finom, az tényleg önmagában is nagyon ízletes.Sajnos attól, hogy tudom, hogy mennyi munka van mögötte, attól még sajnálom, hogy ilyen drága. De épp ezért általában külön veszek főzéshez olcsóbbat és külön salátára a finomabb, jobb minőségűt.Az olívabogyót is nagyon szeretjük, de csak a kisfiammal esszük-férjem nincs oda érte. Mi viszont ha ketten leülünk, akkor egy üveggel simán bevágunk. Á.-kám odavan minden mediterrán ízért: kis ínyenc a drágám! :)

      A képek is szépek: Nekem az olajfaligetes tetszik a legjobban(el is mentettem) és a második kép a sárga mázas kerámiával.

      VálaszTörlés
    3. Köszönöm a tartalmas bejegyzést és a gyönyörű képeket!Én is gyakran használok olíva olajat és a bogyóját is szívesen fogyasztom!:)

      VálaszTörlés

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...