2012. január 16., hétfő

Kosárfonó birodalmában

A kosarak, a fűz, a rattan, tengerifű dolgok mindig is közel álltak hozzám. Szívesen tárolok ilyen dobozokban, kosarakban akár konyhai dolgokat, fehérneműket vagy éppen újságokat. Régi vágyam volt, hogy megtanulhassak kosarat fonni, nem azt szerettem volna, ha magam is kosárfonó mesterré válok, csak hogy megismerkedhessek az anyaggal, a technikák alapjaival. Mivel művész családban nőttem fel, tudom, hogy azt csak a laikusok hiszik, hogy majd ők is képesek lesznek megtanulni egy- két óra alatt korongozni vagy festeni. Ilyen ábrándjaim nem is voltak. Viszont a vágy, ott égett bennem és ahogy van a mondás, ha hegy nem megy Mohamedhez... Ezért fogtam magam és írtam egy pályázatot, lévén pályázatírással, közösségi szervezéssel foglalkozom. A pályázat nyert, így tíz alkalmas kosárfonó tanfolyamon vehettem részt én is. Tíz alkalom, tíz gyönyörű saját készítésű tárgy. És egy fantasztikus tanár, most őt mutatom be nektek. Dulics Margitnak hívják, de mi csak Manyinak nevezzük. 
Manyi már több, mint 30 éve foglalkozik a kosarakkal, nagyon ritkán telik el úgy nap, hogy legalább néhány kosár ne kerülne ki kezei közül, karácsony előtt legnagyobb szomorúságára ilyen napjai volta. Ugyanis eltörte a karját, ez pedig egy kosárfonónak olyan szörnyűség, mint egy zongoristának.
 Vannak, akiknek jó érzéke van a fonáshoz, vannak akik szorgalmasak és vannak a tehetségek, akik mindenben meglátják az aranymetszést. Ő ilyen. Ugyanolyan természetességgel fonja a paravánt, mint a legnagyobb fotelt vagy egy íves kanadallókosarat. Lát valamit és azonnal beindul, gondolkozni kezd, hogyan is tudna ő is hasonlót készíteni. Művészete, - merthogy ez nem egy mesterség, ahogy ő műveli már az színtiszta művészet-,  a magyar népi elemekből táplálkozik, de az újabb darabokon megjelennek élményei is. 
Nézzetek szét műhelyében, az aktuális alkotásai között. 

 Bevásárlókosarak változatos színekben, formákban. A felső sorban tároló kasok, hagymának, krumplinak, ki mit szeretne tartani benne. 
 Egy saját készítésű fotelben sorakoznak a magas kosarak. 
 Ugye milyen különlegesek ezek a formák? Akár lehet bele tenni virágot vagy sálakat. 
 Minket egy metszőollóval és egy verőbottal oktatott, de azért látható, hogy a professzionális munkához sok szerszám is kellhet.  Jobbra lent a sarokban egy szögletes kosár áll.
 Még a plafonról is kosarak lógnak. Száradnak, pihennek. 
 
Macskakosár, tálca, paraván, virágtartó, minden van itt. Az árak pedig töredéke a boltinak, ugyanis kimarad a nagykereskedő, a kiskereskedő. Ha szeretnél kosarakat venni, akkor ajánlom a munkáit szeretettel. 

Felhatalmazott Manyi, hogy megadhatom emailben az elérhetőségeit, az érdeklődőknek. Lentiben dolgozik, szívesen látja a nézelődőket is. 

Hogy tetszett ez a bejegyzés? 

3 megjegyzés:

  1. Igazad van Lili! Manyi tényleg művész! Fantasztikusak a kosárkák...köszi, hogy megmutattad őket. A fűzfavessző örök!!!
    Egyébként ami egyből a szívembe lopta magát, az a 3-as képen a kerek formájú...sztem csúcs! Beindult a fantáziám, hogy mennyi mindenre tudnám használni....üdvözlöm Manyit és gratulálok neki!

    VálaszTörlés
  2. Na ide nem szabad nekem beszabadulnom! Imádom őket mind, egytől-egyig!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...