Karácsony előtt számos kézműves és kirakodóvásáron jártunk, mindenhol árultak kürtöslakácsot. De nem vettem egy helyen sem. Hogy miért? Mert "spúr" voltam, ugyanis nem akartam 800 Ft-ot adni egy kis kalácsért, amit secc-perc alatt befaltunk volna. Lehet, hogy hülyeség, mert csomó más dologért kiadok ugyanennyit, de ez egy péksütemény, ami normál esetben maximum 200Ft. Szerintetek nem sok 800 Ft egy kürtöskalácsért?
Aztán a sors mégis úgy hozta, hogy az új évet kaláccsal indítottam. Mégpedig a legfinomabbal, amit ettem. Ugyanis Új évi bulin készítettük életünk első saját kürtöskalácsát. Kaptam karácsonyra két pálcát, ezeken volt a recept.
Nem volt nehéz, de azért van enne tudománya, kérem.
A mi összes kalácsunk nem került 500 Ft-ba, annyi lett, hogy már nem is tudtuk megenni.
A lágy kelt kalácstésztából két ujjnyi vastag csíkokat kellett nyújtani. Ezeket fogjuk minél hosszabb kígyókra vágni.
Jól be kell olajozni a sütőt, hogy a kész kalács majd lecsússzon róla.
A kígyókat feltekerjük a fára, úgy, hogy ne érjen össze a tészta. Majd szépen összeér a sütés miatt.
A kültéri kemence így készült: egy fém tárcsát néhány téglára állítottunk, majd a két szélére került egy- egy lyukacsos tégla. A tárcsába ment a forró parázs a kemencéből, de legközelebb lehet bolti faszenet veszünk.
A lyukba dugtuk a sütőt, a másik a tégla tetején pihent. Folyamatosan forgatni kellett és közben olajos ecsettel kenegetni. Amikor kellően megsült és lehetőleg még nem égett meg, forrón cukorba, dióba, kókuszba forgatjuk. Nálunk a sima cukros volt a sztár.
Kívül ropogós, belül finom lágy.
A legfinomabb amit eddig ettem!
Kíváncsi vagy a receptre? Holnap elmondom!
Nekem is van két rudam, bizony kellene sütnöm kürtöst!!!!
VálaszTörlésNagyon kedves vagy,hogy elmondod a receptet!!!!!