2012. január 2., hétfő

Ünnep után a svéd hétvégi házban

Messze van még vízkereszt, állnak a karácsonyfák mindenhol. Csak a nagyon elvetemültek dobták már ki a panelek elé, hogy ne koszoljon a padlószőnyegre. Mi vízkeresztkor sem tesszük ki a fenyőfát, szeretem ha januárban még egy- két hétig díszíti az otthonunkat. Így van ezzel ez a svéd család is, akik a nagyvárosi lét mellett egy gyönyörű hétvégi otthont hoztak létre. Kezdetben egy hagyományos nyaraló szerepét töltötte be, de mára ez menedékük a heti hajtás után. Minden komfortjával szolgálja péntektől hétfő reggelig a négytagú családot. Az összes iskolai szünetet is itt töltik, karácsonykor két hétre maradnak. Így érthető, hogy teljes ünnepi díszbe öltöztetik a házat. 
Ez az ház a skandináv lakberendezés iskolapéldája, minden szépségével. Fenyőpadló, öntöttvas kályha, egyszerű vonalvezetésű bútorok, sok természetes anyag. Világos színek, faburkolat a falakon. Fehér falak, néhány erősebb színű kiegészítővel, érdekes tárggyal. 
A nagy tágas térben jól elkülönülnek a funkciók. Étkező, nappali, olvasósarok. A padlószín váltás is hangsúlyozza, most már más helyiségben járunk. 
A svéd praktikusságot a gyerekekre is kiterjesztik, kis szék, kis emberkének. 
A természet szeretete az ünnepi terítéken is megjelenik. Szarvasok, tobozok és hó imitáció. Szerintetek ez még belefér vagy már túl sok? Néhány éve abszolút giccs kategóriának mondtam volna, de most be kell, hogy valljam tetszik. Lehet nem tennék ennyi porcelánt csak mondjuk kettőt. És te hogy látod?
A cserepes fenyő az ünnepek után a teraszt díszíti. A hálóban az ablakra csavartak egy izzósort. A növény gyűjtemény szerű nyomatok a lakás több pontján megjelennek.
A míves rongyszőnyeg, a kékre antikolt komód és a fajátékok kellemes hangulatot adnak a szobának. Ez az ágy szerintem nem alvásra van, olyan szűköcske.
Kívül fekete a belül csupa fehér ház. Hogy tetszett? Melyik a kedvenc részed belőle? 


3 megjegyzés:

  1. Most már meg kell, hogy szólaljak, mert nagyon tetszik, ahogy így tematikusan összegyűjtöd ezt a vidéki fílinget :-) Nagyon szeretem a skandináv stílust, mert nem zsúfolt nem érzem nyomottnak a hangulatát és persze világos :-) Az én álmom egy vidéki parasztház, valahol a Dunántúlon (a Balaton környékén)amit ilyen hasonló skandináv jelleggel bútoroznék be. A rénszarvasok pedig szerintem pont attól nem giccsesek, hogy igényesen vannak az asztalon elrendezve :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Melinda! Nagyon örülök, hogy megszólaltál. :)A dunántúli házat csak támogatni tudom. Mindenkinek szeretném hangsúlyozni, hogy fantasztikus parasztházak és vidéki házak vannak még mindig nagyon olcsón eladók Zalában (2,5 millió FT-tól vannak kis parasztházat 1000-2000 négyzetméteres telekkel vagy ). Ismerjétek meg a Göcsej szépségeit, kezdetben akár nyaralónak, hétvégi háznak, aztán majd otthonnak. Ahogy a bejegyzésben írtakkal is történt. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi a tippet, nem fogom elfelejteni, amikor helyet keresünk vagy ha mást nem, kirándulunk :-) A tavalyi nyarat Ikerváron töltöttük, ott is remekül éreztük magunkat, bár nem közvetlenül a Balaton vidéke :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...