2011. szeptember 19., hétfő

Őszre hangolva

Egyik legkedvesebb őszi emlékem, amikor is óvodás koromban sétáltunk haza Anyuval és más gyerekekkel az oviból és a sarkon a nagy vadgesztenyefa alatt megálltunk akár tíz- tizenöt percre is, és önfeledtem tömködtem a zsebeimet a gesztenyével. Néha készítettünk belőle babát, ami szerintem baromi macerás dolog, mert gyereknek egyedül nem is sikerülhet, annyira nehéz beleszúrni a gyufát. De legtöbbször csak egy tálba tettük és gyönyörködtünk benne. Legjobban az icike- picike kerek babagesztenyéket szerettem. 
A gesztenye nem is jelentett többet egészen néhány évvel ezelőttig, mint szeretni való zsebre dugható kis termés. Aztán ideköltöztünk Zalába és szégyen, nem szégyen életemben először itt ettem igazi gesztenyepürét! Ami nem babból van és nem látott ételszínezéket sem, hanem tömény gesztenye. Imádom! Itt szinte mindenkinek lapul a kertjébe, a hegyén, a mamánál vagy ha más nem az út mellett egy szelídgesztenyefa. Mindenkinek megvan a maga "tuti" receptje hogyan kell elkészíteni, hogy kell megsütni, megfőzni. Nekem még nincs saját receptem. Egyszerűen csak bevagdosom és megsütöm őket. Ma este lesz az első adag és mostantól kezdve jó pár hétig minden este folytatjuk a rituálét.
Néhány nappal ezelőtt még tiltakoztam az ősz ellen, meleg van még, nyári meleg, de már megérintett az ősz érzése, este gesztenyézünk... Esik az eső...







Meleg nyári napokat, sok gesztenyét és nagy sétákat kívánok mindenkinek! 
Szereted az őszt? 

6 megjegyzés:

  1. Bevallom, Én a gesztenyét csak sütve szeretem olyan forrón, hogy alig bírom megfogni. Sajnos Nálunk a Bakonyban alig van szelíd gesztenye...elfagyott a dió is az idén.A piacon pedig horror áron adják-szóval igazi csemege ha jut belőle az asztalra! Olyan szépen írtál róla és olyan szépséges a fotó, hogy most megkívántam ezt a számomra igazából télinek számító csemegét. Merthogy az adventi vásár elképzelhetetlen a "Maroni" nélkül! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm kedves szavaidat Fróni! Akkor egy hónap múlva ugorj át hozzánk és adok egy nagy zsák diót! Nekem lesz csomó!
    Azt hogy maróni sosem hallottam még! Imádom a tájszavakat! Lelkesedem értük!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon szeretem az őszt, a gesztenyét, a tököket, a lombhullást, a sárga, zörgő avart, a színes fákat...:)

    VálaszTörlés
  4. A "Maroni" tulajdonképpen olaszul a gesztenye, de Én Ausztriában hallottam először és a parázson sütött szelíd gesztenyét hívják ott így. Mmmmmmmm...most is összefut a nyál a számban! :)) Köszi a lehetőséget...végülis Zala nincs olyan messze a bakonytól! :)))

    VálaszTörlés
  5. Én is meglepődve tapasztaltam,hogy hullik már a gesztenye, sőt már némely diófa alatt is van termés.
    Bizony itt Zalában mi el vagyunk kényeztetve gesztenyével, jó és sok gesztenyesütést kívánok neked.

    VálaszTörlés
  6. Nincs messze Zala! És kirándulások alkalmával erre mindenki szedhet gesztenyét. Gyertek, gyertek!
    Jó kis hely ez! :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...