2011. július 18., hétfő

Élőkerítés

Már megmutattam a vesszőfából milyen kis kerítést készítettem a veteményesem köré, láthattátok az obeliszkeket is. De ez a vesszőfa egy univerzális fa és még sok másra is lehet használni az ágait. Egyik ilyen felhasználási mód az élőkerítés.
Az élőkerítésnek és élő építményeknek egyre nagyobb kultusza kezd kialakulni. amit én abszolút pártolok is. Nekem az egyik kedvencem a sövény sátor, amikor is egy sátor alakú kis építményt készítenek fűzből és az kihajt, remek játszóhely gyerekeknek. De ugyanez a hatás érhető el, ha gyorsan futó babot ültetünk a sátor aljába, amit mogyoró ágakból vagy nádból készítünk



Ez egy élőkerítés, melynek készítettek egy fa támasztékot, ami tényleg megadja a keretét és a stabilitását a térelválasztónak. Én ennél sokkal egyszerűbben oldottam meg a dolgot, kifeszítettem egy zsineget a kerítés kívánt magasságában és egyet a föld felszínétől úgy 15 centire. Ástam egy vékony árkot és ide tettem be a levágott vesszőket 20 centire egymástól. Úgy haladtam, hogy az egyes ágak keresztezzék egymást, egyik jobbra- másik balra dőljön így tudtam átbújtatni őket egymáson és fonni őket.
A fenti képen látható megoldás biztosan sokkal stabilabb, és tűnik inkább egy örök darabnak, de ez én módszerem mára sövénnyé nőtte ki magát, folyamatosan új hajtásokat hoz és az elkészítési költsége nulla volt, mivel az ágakat a saját fánkról vágtam. A munka és a folyamatos gondozás természetesen sok idő, de gyönyörű a végeredmény.
 Ilyen az élőkerítésem a telepítést követő második évben.
Alig lehet átlátni rajta, mára már kutyák sem jönnek át.

Az első évben öntözni kell, de utána tényleg nincs velem már gond. Néha megnyírja az ember és kész.
Lenne kedved élőkerítést készíteni?

5 megjegyzés:

  1. Naná,hogy lenne!!!!! Fogok is a szomszéd felé. Bár kora nyáron ültettem a kerítés mellé növényt,hogy takarjon, de az én drága családtagom olyan precízen gyomtalanított,hogy azt is kihúzta.:(

    VálaszTörlés
  2. Nagyon praktikus dolog és szép !Ha családi házban laknék biztos megcsinálnám mert tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Lili!
    Milyen fűz ajánlott ehhez? Elkelne egy ilyen sövény a kert végi csatorna partjára. Jobb lenne, mint a drótkerítés, és nem kellene 80 métert talicskázni a betont oda. Mert van itthon elfekvőben jópár vasoszlop és így gondoltam újrahasznosítani őket..
    De, ha nem muszáj...

    VálaszTörlés
  4. A kosárfűz a legjobb a kerítés, az élősövény készítéséhez.
    Én ezt az anyagot találtam legjobbnak eddig a témában magyarul:
    www.arstopia.hu/honlap-fuz/kisfuzepites.pdf

    VálaszTörlés
  5. :) Én is akarok ilyen élősövényt. Gyakorlatilag dugványozod a vesszőket úgy, hogy közben irányba állítod. Nagy elismerés egy dísznövénykertésztől Himesházáról. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...