2015. október 6., kedd

Mesebeli házikó a hegyen

Házat építeni, felújítani nem olcsó mulatság. Folyton jönnek, az újabb és újabb addig nem is tervezett költségek. Az utóbbi időben Európa új kihívások előtt áll, a tömegesen menekülő emberek kérdéskörével, ennek kapcsán (is) merült fel bennem a kérdés, hogy milyen megoldások vannak, ha az ember olcsón szeretne élhető házat. Nem szólom le a lakásokat, mert nem kérdés, hogy panel- típusú lakásoknál nem fogunk olcsóbb megoldást találni, kis területen elfér, hihetetlen sok embert képes elnyelni egy-egy tíz- vagy akár húszemeletes ház. De falun nem lehet és nem is szabad panel házakat építeni, mert az olyan furcsán hatna, ahogy véleményem szerint furcsán hathatott a Erdélyben is az iparosítás idején, amikor a kis székely városokban felhúzták az első "blokkokat" a sugárutak mentén. Erdély kapcsán jutott eszembe az olcsó ház témakörében a faház megoldás is. De asszociálhattam volna a régi balatoni nyaralókra vagy az ifjúsági táboros emlékeimet is feleleveníthettem volna, igaz ott elég sanyarú sorsunk volt, tíz ember egy faházban, WC- zuhany még hírből sem került a faházba, az megmaradt a közös zuhanyzónak.
A most bemutatott faház nem erdélyi, hanem Észak- Ír. A szállítás nem lenne olcsó az biztos, az árát nem tudom, mert csak kérésre adnak ajánlatot, én pedig nem kértem.
Az alapterületét kb harmincöt- negyven négyzetméterre saccolom, ami duplázva cseppet sem kicsi. Lehet, hogy nincs ekkora, mert a kis házak kategóriában találtam. De nézzük inkább, mit is tud egy kis ház. Vajon alkalmas-e egy családnak vagy csak egy párnak? Esetleg inkább nyaraló funkciót tud beölteni?A gerendaház minden része nagyon kitalált, átgondolt. Meseház.

Az alsó színt teljes díszében, csöpp konyha, étkező és a kis kényelmes nappali. A fa- gerendaházakhoz kellenek a színek, a textíliák, hogy ne legyen minden olyan egybe "massza".  Szerintem ez a nappali- konyha- étkező kombináció teljesen megfelel egy kisebb családi közösségi térnek, egy gyerekkel mondjuk, esetleg két kicsivel. Elférne még a járóka az ablak alatt egy kis asztalka rajzolgatásra is.

A nappali sarkában kapott helyet a fürdőszoba is. A ház közvetlen teraszkapcsolatos, mely fedett, jó időben teljes szobaként funkcionál ez is.

Aprócska konyha, hűtő, főzőlap, egy jó mikró és néhány tárolóhely. Nem mondom, hogy nagy lakomákat lehet itt készíteni, de ha szükséges bármit meg lehet főzni benne. Ha családi lakhelyként nézem, akkor ez nem elegendő. Leginkább a tárolóhelyek hiánya miatt.
Lépcsőfeljáró is igen helytakarékos mégis kényelmes.
A fürdőbe jól szigetelt zuhany kabin és ablak került, fontos a szellőztetés egy teljesen fából készült háznál. Hidegburkolat csak a földre került.
Vendégszoba az emeleten, kinyitható ággyal és beépített szekrényekkel. Családi fészekként gondolunk a házra, akkor ebből alakíthatnának ki egy kis gyerekszobát. Apró, de két kiságy vagy egy emeletes ágy biztosan elférne benne. A gyerekek cuccait pedig elnyelné a hatalmas szekrény.
Jobbra a hálószoba, balra a vendégszoba kapott helyet.

 Hogy tetszik? El tudod képzelni, hogy a drága házfelújításokat, a költséges új építésű házakat kiválhatnák az ilyen típusú előre gyártott gerendaházak vagy faházak? Szerintem jó megoldás lehet, főleg, ha az árakat jóval olcsóbban tudják tartani, mint a téglaházak esetén. Fiatal párnak, kis családnak szerintem alkalmas ez a ház is a mindennapi életre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...