2013. február 21., csütörtök

Művészi tűzifatárolás

Vannak emberek, akik mindenben megtalálják a kreatív lehetőséget, mások mindenből képesek pénzt csinálni, van, aki meg bárkivel képes szóba elegyedni pillanatok alatt. Ma az első csoporttal foglalkozom, az olyanokkal, akik még a munkában is szépséget, sőt a gyönyörűséget látják meg, akiket egy kupac fadarab is az alkotásra sarkall.
Szeretek fával fűteni, tudom, hogy munkás, hogy macerás, sőt még koszos is, de hihetetlen jó érzés nekidőlni a cserépkályhának, hallgatni a tűz ropogását és nézni az egyre nagyobb, vöröslő lángokat. A gáz egyenletes meleget ad, de olyan drága, és olyan hideg van tőle a lakásban, teljesen más a hőérzet az igaz "tűztől". A tűz melege a szíveket is átjárja.
Baráti  társasággal szoktunk fát vágni, igazából úgy helyes, hogy a fiúk vágják, motorosfűrésszel, baltával aprítják, majd mi, lányok gúlába rendezzük vagy a fatárolóba visszük a kályha-kész darabokat. Mindig ügyelünk rá, hogy nagyon rendezett legyen a végső összkép és praktikus is. De ezeket a képeket nézegetve meg kell állapítanom a mi farakásaink, még a "bölcsis" szintet sem érik el ezekhez képest.
 Szigetelés helyett, évente újabb fa kerül közvetlenül a ház elé. Tudom, hogy egyesek szerint rongálja a vakolatot. Szellőzést biztosít, esztétikus és nyáron száradhat a ház.
 A lépcső alatti helyet mindenképpen érdemes kihasználni. A fatárolás adja magát, de a boltívvel biztosan volt sok meló.
 Fából fa, unatkozó erdei famunkások alkotása?
 Akárcsak a magyar szalmabála.
 Rendszeres olvasók már tudják, hogy nem szeretem a szekrénysorokat. Ez a formabontó darab mindenképpen újszerűséget hoz a megszokottakhoz képest.
 Hatalmas gúla. Hány évi tüzelőnek lenne elég számotokra?
Művészi munka. Sajnálnám behozni az egyes darabokat.

Ti fűtötök fával? Szereted a cserépkályhát, kandallót, sparheltet?

Forrás: A gyönyörű képeket egy emailben kaptam, sajnos, mindenféle forrásmegjelölés nélkül.

3 megjegyzés:

  1. Varázslatos képek! Az első ablakos és a kidőlt fa különösen tetszik:) A hétvégi házunkban klasszikus fehérre meszelt kemence a fűtés és a sütő. Imádom!

    VálaszTörlés
  2. Na, majd ősszel valakinél megalkothatnánk valamelyiket, mert nekem nagyon tetszik mindegyik! Csodálatosak!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis képek, a kidőlt fa valami tuti! Elküldöm a képet az öcsémnek, aki erdész, hátha inspirálja :))
    Szüleimnél van cserépkályha, kemence, sparhet. Tulajdonképpen ezek mellett nőttem fel. Nekem most fafűtéses kazánom van, de a radiátor nagyon kiábrándító. Míg a cserépkályha egy ölnyi fával felfűthető és tartja a meleget 24 órán keresztül, addig a radiátor csak addig meleg, míg van a kazánban fa.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...