2013. január 29., kedd

Környezettudatos a mosogatógép? - Mosogatógép kontra kézi mosogatás

Elsőre talán rávágnánk, hogy nem! Azonban érdemes elgondolkodni a kérdésen, a választ befolyásoló tényezőkön.
Mert a legtöbb tanulmány azt bizonyítja, hogy mosogatógéppel mosogatni igenis környezettudatos magatartás. Hogy válaszolni tudjunk a kérdésre több tényezőt is figyelembe kell vennünk.

Forrás
Vízfogyasztás: Egy átlagos mosogatógép 14-17 liter vizet fogyaszt egy teljes bepakolt gép elmosogatás során, vannak amelyek már 10 literrel is elbírnak egy halom edénnyel. Ha szeretnéd megtudni, hogy ez pontosan menny, akkor javaslom, hogy vízforralóval vagy mérőedénnyel mérd ki egyszer. Én megtettem, a porcelán mosogatóm kb félig telt meg a másfél literekkel. Ez azt feltételezi, hogy állóvízbe mosogatnék, amit amúgy utálok és nem is öblítenék, ami persze elképzelhetetlen. Tehát vízfogyasztás terén biztosan a gép győzött.

Energia: egy mosogatógép fogyasztása nagyban függ a márkától, az energia besorolástól. 0,6 KWH- és 1,2 között mozog, ami kb 44 Ft-ot jelent, (1 KWH= 44 FT), de ezt nem számíthatjuk a mosogatógép kontójára, mert ha kézzel mosogatnánk, akkor sem hideg vízben tennénk, ott is lenne költség attól függően, hogy villanybojlert vagy gázkazánt használunk.
Az emberi energiát is figyelembe vesszük, akkor amíg a gép mosogat mi akár főzhetünk, teregethetünk, de ha úgy tartja kedvünk aludhatunk is.

Idő: a gép be és kipakolása, egy 12 terítékes masina esetén maximum 15 perc. Ilyen mennyiségű tányér, edény elmosása kézzel biztosan legalább egy órát venne igénybe, és akkor még törölgetés vagy csöpögtetés, majd az elpakolás, ahogy a mosogatógép esetén is. Idő versenyt kiütéssel nyerte a mosogatógép.

Mosogatószerek. A mosogatógépbe speciális tabletta szükséges, aminek költsége 30-60 Ft között van mosogatásonként. A mosogatószer ennél sokkal olcsóbb (180- 400 Ft), nagyon sokszor tudunk vele mosogatni. Havi szinten a gépi mosogatáshoz 1000-1800 Ft közötti mosogatószer szükséges. Sót is ajánlatos a mosogatógépbe tenni, erre a célra a legolcsóbb nagyszemű só is tökéletesen megfelel.
Forrás
DE! Van egy rendkívül olcsó és hasznos mosogatógép tabletta, amit magam is használok és egy mosogatás költsége nem több 10 Ft-nál. (Hamarosan megmutatom, itt a blogon.) 

Higiénia, rendezettség: szerintem a mosogatógép legnagyobb előnye amellett, hogy amíg ő mosogat, mi mást is csinálhatunk, hogy mindig rend van a konyhában. Miért? A mosogatógép elnyeli a koszos edényeket, akkor is, ha még nem telt meg a gép. Így is a rendezettség látszatát kelti a konyhánk.
A mosogatógépek 60-70 Celsiusfok közötti hőmérsékleten mosogatnak egy normál programon, ilyen hőfokon elpusztul a kórokozók többsége, kézi mosogatás esetén maximum 40 fokon mosogatunk. "Egy kutatás szerint a kézi mosogatás során négyszázszor több baktérium marad az edényeken, mint a gépimosogatás során. "

Forrás
A fenti érveket figyelembe véve kijelenthetjük, hogy mosogatógépet használni környezettudatos, olcsóbb megoldás, mint a kézi mosogatás. Az állítás úgy állja meg a helyét, ha mindig teli mosogatógépet indítunk be és nem öblítjük el előtte az edényeket. Tehát olyanoknak ajánlom, akik rendszeresen főznek, esznek otthon, legalább ketten étkeznek rendszeresen a háztartásban, vagy alkalmanként nagy bulikat- vacsorákat adnak. 

És akkor jöjjön egy személyes vallomás. Nekem közel 5 éve van egy Bosch  mosogatógépem és imádom! Nagyon tisztára mossa az edényeket, nem öblítek előtte sosem. Három dologgal nem bír el: spenót, mák és az apróra vágott répa, amúgy mindent visz. Imádom, ahogy a régi porcelánok újra fehérek lesznek a "keze" alatt. Mosogatógép tablettában a minőségre megyek, nekem nem váltak be az olcsó tabletták. Viszont a bio- keverék, amit hamarosan bemutatok igen. 
Öblítőt nem vagy, ha igen akkor ecetet használok. Egyetlen problémám van a géppel, hogy néhány kevésbé jó minőségű poharat (olcsó IKEA termékek) megmarta és csúnyán elszíneződtek. De nekem ez bőven megéri! Főleg, hogy nem szeretek mosogatni.

Most meséljetek ti! Neked van mosogatógéped? Szereted? Milyen gyakran használod? Elégedett vagy vele? Milyen praktikákra esküszöl?



8 megjegyzés:

  1. nálam is a mosogatógép nyerne, ha lenne elég helyem a konyhában. Utálok mosogatni, mindig Agathe C. jut eszembe, aki ilyenkor találta ki a legvérmesebb gyilkosságokat. Ráadásul nem tudom az üvegpoharakat szépen elmosni. :(

    VálaszTörlés
  2. Én még hozzá tenném csak akkor gazdaságos ha legalább 4 főből áll a család és így van sok edény amit ellehet mosni.A meglátásom az,hogy drága egy ilyen mosogatás. Áram,víz,mosószer,adalékok és ezt mind fizetni kell nem beszélve arról,hogy haza is kell cipelni :) Nekem akkora a konyhám,hogy 2 mosogatógép is belefér de direkt nem építettem bele mert pazarlásnak találom. Én szeretem magam elmosni az edényeket és a poharakat is meg tudom tisztítani ahogy kell. Nem szeretem a túl elkényelmesedett dolgokat inkább úgy veszem fel mit egy jó mozgás ebéd után. Persze mindenkinek szíve joga mosogató gépet venni :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem van mosogatógépem. Két lakik vagyunk Magyarországon, így kettő is. Egyiket sem használom. Utálom. :) De tudom sokan szeretik és használják és ezt tiszteletben is tartom. Már külföldön vagyok és az itteni konyhámban 2 dolog nincsen, amin mindenki elcsodálkozik:
    1. mosogatógép, merthogy otthon sem használom.
    2. mikró.
    :)
    25 éves vagyok és megőrülök ezektől a gépektől. Biztos valamit rosszul csinálok. :)

    VálaszTörlés
  4. Mikróm nekem sincs, hamarosan megírom, hogy miért.
    A mosogatógépet én imádom, de megértem, ha valaki szeret mosogatni. :) Nem tudom, hogy ki, de valamelyik híres magyar író- költő is hasonlóan vélekedett, mint Éva. Ő is akkor rakta össze gondolatban a munkáit és lazított. :)

    VálaszTörlés
  5. Ha vendégeink vannak mindig meg vannak rökönyödve a mikróhiányon. :)
    Kíváncsi vagyok az okaidra. :)

    VálaszTörlés
  6. A világ legnagyobb találmánya! Már tizenöt éve használom ugyanazt a Boscht, egyszer kellett javítani /tavaly, 14 év után!/ Soha nem mosogatnám el a felgyűlt edényt ilyen szépen. Most éppen a mosogatószer zöldítésén /és olcsóbbá tételén/ dolgozom, már vannak jó eredmények is. Ja, és mi sokan vagyunk, rendszeresen főzök, így mindig telepakolva megy

    VálaszTörlés
  7. Nálunk az 5 tagú család mellett nagy ajándék a mosogatógép, de hetente max 1x használjuk, mikor főzünk, meg ha vendégek vannak.
    Lili, írtad, hogy öblítőnek ecetet használsz. Az hogy működik? Ugyanoda kell önteni, mikor jelzi, hogy kifogyott az öblítő? (Nekünk is Bosch van.) Ügyelni kell arra, hogy milyen fajtájú az ecet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hanni, én az alábbi kombinációval mosogatok. Tabletta helyett: két teáskanál szódabikarbóna, egy kanál citromsav keveréke megy a tabletta helyére. Az öblítő helyett löttyintek egy adag 20%-os ecetet, semmi extra, étkezési. A só mindig legyen feltöltve, mehet bele nagy szemű étkezési só is, ha olcsón tudsz ilyet venni. Nekem ez a hármas nagyon bevált, hihetetlen olcsó és szépen mosogat.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...