2013. január 2., szerda

Kézművesek, Alkotók Sorozat: Bizsuzdam Interjú

Ahogy ígértem új sorozat indul 2013-ban az Otthon Vidéken oldalon, rendszeresen magyar kézműveseket, művészeket mutatok be. Véleményem szerint a kézművességnek akkor van létjogosultsága, ha minőségben ugyanolyan professzionális, mint a boltban kapható tömegtermékek sorozata, de mégis ad valami pluszt, valami többet.
A Kézművesek, Alkotók sorozatba szeretném megmutatni, hogy mi van ezek a minőségi termékek: ékszerek, játékok, könyvek, használati tárgyak, dísztárgyak mögött. Én mindig kíváncsi vagyok ki az alkotó? Hol él? Mit szeret? Mi inspirálja, mi foglalkoztatja? Ha téged is érdekel, hogy ki áll a háttérben, kinek a keze munkája az egyedi tárgy, akkor tarts velem idén is!
Sorozatom első vendége a Bizsuzdam ékszer márka, mely Blaskó Ági munkáját dicséri. 
 
Mesélj magadról, kicsit kérlek! Mi az, amit szeretnél megosztani magadról? 
Blaskó Ági vagyok, szlovákiai magyar családból származom, most is itt élünk férjemmel és két gyerkőcünkkel a határtól nem messze. Mindig is szerettem bütykölni, és ez az évek során egyre inkább erősödik bennem, ma már mindenről az jut eszembe, hogy hogy tudnám magam is elkészíteni. Nagy, családi álmunk, hogy egyszer teljesen önellátók leszünk, vagy legalábbis majdnem.

 Mikor kezdtél ékszerkészítéssel foglalkozni? Mi vitt rá az alkotásra? Hogyan kezdődött?

Nagyjából három éve kezdtem aktívabban foglalkozni az ékszerkészítéssel, de csak hobbi szinten. Kellett még valami kétkezi tevékenység, ami teljesen kikapcsol és felüdít, ráadásul mindig is imádtam az ékszereket, így csak idő kérdése volt, hogy végre magamnak készítsem őket.   
Miért a név, Bizsuzdam?
A Bizsuzdam név egy egyszerű szójátékkal indult, és maradt is, mert szeretem a hangulatát.
 
 Mit tervezel 2013-ra? Milyen újításokat, mik maradnak meg a régi termékeid közül?
Az újítások egyik pillanatról a másikra jönnek, nem tervezem, egyszercsak bevillan valamiről, aztán folyamatosan alakul, csiszolódik. Az biztos, hogy egyre jobban foglalkoztat az újrahasznosítás, most éppen a textilek mellett, az évek során felhalmozott parafadugókat hasznosítom ékszeralapként.
 Melyik most a kedvenc ékszered, sorozatod?
A rézdrótra fűzött gyöngyös ékszereim egy kicsit háttérbe szorultak, az új szerelem a sújtásos textilékszer. Általában színekért rajongok, van az örök kedvenc türkiz, és az összes többi periodikusan váltakozik, általában az aktuális hangulatom szerint. 

Hol találkozhatnak termékeiddel a vásárlók?
Jelenleg a Bejuska&Dio-ban és a Spájz-ban vannak dolgaim, és persze itt a Facebookon is lehet rendelni. Komárom környékiek pedig a helyi táncházakban megtalálnak.
     Mi inspirál leginkább az alkotásra? Miből merítesz ihletet?
A gyöngyös ékszereimet szinte mindig emberek inspirálták, emberek, akiket ismerek, vagy akár csak láttam párszor, és persze a barátok.  Eszembe jut valaki, és hozzá képzelek színeket, formákat, aztán olyan is van, hogy elkészül valami, és pontosan tudom, hogy melyik ismerősömnek fog tetszeni. Fotók, képek, anyagok, évszakok és városok, bármi lehet inspiráló hatással.
      Mi üzensz az Otthon Vidéken olvasóinak?
Egy apró, de nagyon fontos tanácsot. Sokszor hallom, hogy „nekem nincs kézügyességem”, „de jó Neked, hogy ilyen ügyes vagy” és hasonlók, ez nem így van, mindenki képes alkotni, ez egy olyan ősi, természetes vágyunk, amit nem hagyhatunk kinevelni magunkból. Készítsünk gyerekeinknek játékot, termesszünk zöldséget, gyümölcsöt, hímezzünk, varrjunk, rajzoljunk, főzzünk szappant, lekvárt vagy bármit. Próbáld ki, hogy mielőtt megvennél egy virágcserepet, asztalterítőt vagy bonbont, milyen lenne, ha inkább magad készítenéd el, nem fogsz csalódni!! 

Köszönöm az interjút! A jövő héten újabb kézművest ismerhettek meg! 
További képeket szeretnél nézni Bizsuzdam munkákról? Akkor látogass el az FB oldalra: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...