2012. február 28., kedd

Spanyol villa medencével

Tájba illő. Egyre többet gondolkozom ezen a fogalmon. És egyre inkább érzem, hogy jelentősége elhanyagolhatatlan. Mert igenis, nem tekinthetünk el attól, hogy az adott épület hol helyezkedik el. Gondoljunk csak bele milyen viccesen és anakronisztikusan hat egy újonnan épült klasszicista épület a panelek között. Számomra az is röhejes, amikor egy kastélyt építenek a kicsi parasztházak közé. 
Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hol élünk. Hazánkban is gombamód szaporodtak egy időben a mediterrán jellegű házak, majd az amerikai típusú gyors-szerkezetesek hódítottak teret. Nincs is ezzel semmi komoly baj, de azért ne feledkezzünk meg a magyar parasztházakról, a polgári otthonok hagyományairól és a gangos belvárosi házakról sem. Mert nem véletlenül alakultak ezek ki pont itt, pont nálunk. Ne essünk abba a csapdába, mint a klasszikussá vált pécsi 25 emelet épülettel történt, ugyanis Magyarországon nem lehet felhőkarcolókat építeni, mert nem alkalmas rá a talajszerkezet. 
Kitekintő bevezetőmet azért akartam elmondani, mert ez a spanyol villa is tipikus példája, hogy jó nézegetni. De nem hiszem, hogy helye lenne a "magyar ugaron". 

 A XIX. század végén XX. század elején épült a klasszikus spanyol villa. Ápolt kertjét az itt élő család folyamatosan használja, kényelmüket, tornác és medence szolgálja. 
 Törekedtek a ház eredeti külsejének megőrzésére. A család a házat katasztrofális állapotban vette, de a szerelem erősebb volt, mint az észérvek. És mára egy élhető és impozáns otthonná lett. 

A család minden tagja szívesen úszkál a méretes medencében, mintha egy nyaraláson lennének éppen. 
 Kellemes a pihenés otthon, lehet akár 40 fok is. 
 A házból több helyen közvetlen kertkapcsolattal lehet kijutni. 
A modern sarokkanapé mellett tökéletesen megférnek a régi, de új kárpitot kapott fotelek. A fagylaltszínek kellemes légkört teremtenek. 
 A fotel új ruhája. 
 A tereket ajtó nem szeparálja egymástól. A gerendák egy része régi. 
  Családi vacsorák és baráti találkozók helyszíne. Minden helyigébe igényes kiegészítőket választottak.
 Innen is kilátni a kertbe. A háziak nagy hangsúlyt fektettek a lámpák, csillárok megválasztására. 
 Szülői háló az emeleten. 
 Kék a kékkel. 
 A két lány egy szobában alszik. 
 Alvóhely, tanulószoba egyben. 
Sok időt töltenek a kertben, már tavasztól kezdve. Meg is értem őket, mert ilyen helyen szívesen teázik az ember.
Milyennek találod ezt a házat?

2 megjegyzés:

  1. Nagyon barátságos!
    Végre egy ház, ahol nem fehér a kanapé.

    VálaszTörlés
  2. Szépséges az egész úgy ahogy van!:) elfogadnám!!:)))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...