2012. január 31., kedd

Konyhai világítás

A konyhában általánosságban nagyon sok időt töltünk. Elsősorban az, akik vagy akik főznek, de a legtöbb családban ez a helyiség az otthon központja. Ide érkezik haza mindenki, itt teszi le gondját- baját, itt meséli el, hogy mi történt vele azon a napon. Minden jó magyar házibuliban is a konyha a központi helyiség, itt tudjuk meg a legújabb híreket.
A konyhai világításnak fontos szerepe van. Lehet akármilyen jól megtervezett egy konyhai tároló vagy lehet több méter üres előkészítőpult felületünk, ha ott a nap nagy részében sötét van, akkor mindig kényelmetlenül és bizonytalanul fogunk főzőcskézni.
Amennyiben a helyiségünk északi fekvésű még nagyobb figyelmet fordítsunk a tervezésre, mert a nap nagy részében sötét lesz itt. 

Mennyezeti világítások, belógó lámpák 
A konyha általános világítását szolgálja. Az étkezőasztal fölé fontos, hogy helyezzünk egy belógó lámpát vagy akár többet is, ha szeretünk világosban enni, ha gyermekeink itt tanulnak, mi itt szoktunk varrni, ha gyakran társasjátékozunk itt. Persze minden kiváltható, mert állati hangulatos lehet állólámpák sokasága vagy a rengeteg gyertya is, én most csak a legpraktikusabb változatokat szedem össze. 
Beépített világítótestek a plafonba: lehetőség van beépíteni több apróbb ledet vagy spotot is, melyek a célzott fényforrást biztosítják a szükséges helyeken.

A munkafelületek megvilágítása
A konyha az a helyiség, melyben általában nem elegendő egyetlen mennyezeti lámpa, szükséges több, apróbb fényforrás is. 
Mosogató: mindenki utálja, ha koszos a tányér, a pohár, amit elővesz. Ezért a mosogató környékére mindenképpen szereljünk extra fényforrást vagy tegyük az ablak alá, így legalább nem unalmas maga a tevékenység sem. Lehet bámulni a járókelőket vagy a madarakat a fán.
Tűzhely: a főzés során is fontos látni, hogy milyen állagú az étel, hogy éppen mennyi borsot szórtunk bele. Manapság a legtöbb szagelszívót praktikusan lámpával egészítették ki. Ha nekünk is ilyen berendezésünk van, akkor a főzőlap megvilágítása többé nem gond.
Munkapult: megvilágítására akkor van leginkább szükség, ha háttal állunk a fő mennyezeti lámpának miközben dolgozunk, aprítunk. Amennyiben van felső szekrény a pult felett, akkor annak alján könnyen elrejthetünk egy világítást.

Hangulatvilágítások
Szeretjük a meleg fényeket, az apró szórt fényeket. Számtalan lehetőség kínálkozik a konyhai hangulatvilágításra.
Állólámpák: ne riadjunk vissza az állólámpák használatától a konyhában sem. Amennyiben nincs kisgyerek, állat a családban, nyugodtan használhatunk egy stílusában illő darabot itt is.
Asztali lámpák: elsősorban az ablakba, tálalószekrényekre ajánlom. Fontos szempontnak kell legyen, hogy víztől távol álljon a balesetek elkerülése érdekében.
Világítások a szekrényben: nagyon kedvelt és látványos megoldás, amikor az üveges szekrények felső elemeibe tesznek spotlámpákat.
Hasznos lehet az is, ha alsó szekrényekbe, amikbe fontos, hogy mit tartunk, a szekrényajtó kinyitására automatikusan kapcsolódjon a lámpa.
Képek megvilágítása: elsősorban festmények, képek megvilágítására használják, de konyhában akkor is jó szolgálatot tehet, ha nincsenek kiemelt képeink.
Nézzünk néhány példát a konyhai világításokra! 
Ötágú csillár biztosítja a világítást.
Itt minden van. Két asztali lámpa, a szagelszívó világítása és még a díszpolcba is rejtettek spotokat. És a plafonba is van lámpa építve. 
A szekrényekbe szerelt világítás hangsúlyozza az üvegek díszítését. 
Utólag lett felszerelve a világítás.
Nagy üvegfelületek és három belógó lámpa. 
Világítás a szekrényben. 
Szerintem nem valami biztonságos megoldás.
Mennyezeti felülvilágító szolgálja a természetes fényt, este pedig a két lámpa veszi át helyét. 

Nálad milyen világítás van? Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést?

3 megjegyzés:

  1. Nekem sajnos elég kicsi a konyhám, de lámpa van benne bőven. 1 mennyezeti, 1 szagelszívó, a felső szekrények felett spotlámpák, és a 2 ablakban asztali lámpák. Én is szeretem, ha mindenütt helyi világítás van.

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó kép nagyon tetszik!
    A negyedik kép kakukktojás, mert nem konyhában, hanem mosókonyhában készült :)

    Az én konyhában egyáltalán nem jó a világítás. Sajnos így kaptam, ahogy van, sok mindent kéne változtatni rajta.

    VálaszTörlés
  3. Sajnos Nálam sem jó a konyhai világítás. Amikor építkeztünk erre egyáltalán nem figyeltem. Mostanában sokszor töröm a fejem, hogy hogyan lehetne ezen javítani....minden télen előjön, aztán nyárra megoldódik! :)))
    Nagyon szép képeket hoztál!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...