2012. január 25., szerda

Bontott téglás francia pajtaház

Franciaországban járunk, Poitiersben, ahol egy istállót, gazdasági épületet alakították át egy igencsak takaros otthonná. A sok faburkolat, a bontott tégla már önmagában nagyon jó hangulatot teremt. De itt a bútorok is nagyon gondosan megválasztott darabok, pedig legtöbbje régiségpiacról, ócskásoktól származik. 
Nálunk még mindig a földig rombolás és a könnyűszerkezetes házak a menők, sajnos. Remélem, hogy egyre több tervező és megrendelő is felismeri, hogy van más út is, más lehetőségek. Itt van nekünk a vályog vagy a régi, csodás kézi vetésű bontott téglák. Ebben az otthonban nem fukarkodtak, idővel, energiával, munkával, hogy előhozzák a régi pajta legjobb arcát. Természetesen szinte sehol nem lehet már ráismerni az eredetire, mert egy tökéletesen kényelmes, huszonegyedik századi házat varázsoltak belőle az ügyes kezű mesterek. 
Ahol lehetőség volt rá meghagyták az eredeti vastag falakat, a tégla közöket kifugázták. Az alsó szinten kapott helyet a nappali, étkező és a konyha. Fa, tégla, rattan hármasa jellemzi a közösségi tereket. 
Tágas, világos terek. A régi maratott bútorok tökéletesen illenek ide. A gerendák mindenhol látszanak. Az osztott ablakokat lágy esésű függönyök díszítik, de csak ott, ahol szükséges. 
Ajtónyílásokat hagytak csak, egy térben az összes helyiség. 
A térbe állított mosogató mögött reggelizőrész található. Itt mindig világos van, a római rolók jól illeszkednek a ház hangulatához. 
Villanytűzhelyet építettek a bútorba. A kürtőre napórához hasonló festés kerül. A háttérben két különböző, de egyöntetűen nagyon kényelmes fotel látható. 
Nem csak villanytűzhely van, lehetőség van a fatüzelésű kályhán is vizet melegíteni vagy csak télen melegedni egy kicsit. 
Egy újabb kandalló. A padló gyönyörű, de én biztosan hajópadlót tettem volna a nappaliba, az annyival melegebb hatást biztosít, mint a cementlap. Így nem hívogat földön ücsörgésre.
Fények játéka. Az emeleten találhatóak a hálószobák és a magánszféra. 
Szülői háló halvány lilában. Míg a földszintre a földszínek közül válogatottak, addig az emeletet az élénkebb színek jellemzik.  
Romantikus kislányszoba. Babaházzal, baldachinnal. A gerendák itt is megjelennek, bár csak stílszerűen. 
Épített pultok és kád. A mediterrán csempe meleg hatású, talán hatásosabb lett volna, ha nem ilyen magasságban végződik és kisebb felületen használják. A beépített tükör helyett egy különálló darabot választottam volna. A kosarak remek tárolási helyet biztosítanak. 
A szülői hálóhoz is tartozik egy fürdő, de nem külön helyiségben. Mindössze egy parapet fal választja el az alvórésztől. Szép ez a színátmenetes csempe. A mosdó fém lábaitól idegenkedem. 
A ház tökéletes összhangot alkot a szépen gondozott kerttel. Kis kerti tó, sok apró növény, lámpások teszik hangulatossá a vidéki udvar kertjét. Látható, hogy a konyha a hozzáépítésben kapott helyet, ami egy üvegház, azért is ilyen világos. 

Milyen ez az otthon szerinted? 

5 megjegyzés:

  1. Szia Lili!
    Köszi a szépséges házikókat! Az előző is nagyon szép, bájos, de inkább nőnek való. Nem?
    Ez viszont abszolút családi fészek. Ami itt telitalálat az a konyha! 100%-os! Nekem. :)
    A fürdők pedig a totál melléfogás. Szerintem. :)
    A kert is nagyon tetszik...ide nem passzolna egy angol kert, de ez a kicsit buja, keszekuszaság szuper!
    Összességében: ha nekem dobná vki Én bizony elkapnám!!! :)
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Szia Fróni! Igen szerintem is az előző csaj-lak. :) DE ott az is a cél. Itt egy klasszikus családi otthont látunk, persze koszos zoknik nélkül... :)
    A fürdő nekem sem a világom, csak tudod olyan nehéz, mert én nem akarom lehúzni nagyon azt sem, ami nem tökéletes. Mert mindig arra gondolok, hogy az én házamban is lehetne olyat találni, ami nem a tökély.. De lehet, hogy túl empatikus vagyok. :) Szép napot neked is! Köszönöm az állandó kommenteket! Puszi: L

    VálaszTörlés
  3. Ezt az otthon el tudnám képzelni magamnak. Fa és tégla. Egyszerű hatása van és még sok hely is van :)

    VálaszTörlés
  4. A nappaliban pont a kandalló miatt (kipattogó tűz) nagyon praktikus a cementlap. A praktikum és a kényelem is működne, ha a kandalló környékén maradna a cementlap, amúgy meg hajópadló lenne lefektetve. Nálunk így van.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...