2013. április 15., hétfő

Krumpli torony- burgonyatermesztés a városban, erkélyen

Ahogy paradicsom, a paprika, a földimogyoró, a dohány, a kakaó, a kaucsuk fa, a kukorica és természetesen a burgonya is Amerikából származó növények. Európába csak Kolumbusz utazása után megismert növények mára mindennaposak és igen kedvelt élelmiszerek lettek. 
A krumpli előnye, hogy sokáig eltartható, kiadós és viszonylag olcsó. Sajnos az utóbbi állítás, már közel sem igaz, mert az utóbbi egy évben minden burgonyát főző háziasszony- háziúr megtapasztalta, hogy majdnem a duplájába kerül egy kiló krumpli. Attól hogy drága szeretjük a krumplit, jöhet pürének, sütve, főzve, szinte bárhogy. Persze, persze mértékkel, de azért szeretjük, a magyar népi konyha ugyanolyan lelkesedéssel alkalmazta, mint a ma legdivatosabb receptek.
A burgonya termesztéshez a magyar, megszokott módszerek alkalmazásával igen nagy terület szükséges, hogy egy család éves burgonyaszükségletét megtermeljük. A terület mellett fontos szempont, hogy munkaigényes is, mert a krumplit nem csak mi szeretjük, hanem a gyomok és a krumplibogarak is. Tehát folyamatos kézimunkát igényel és a töltésről még nem is beszéltünk. A burgonyát időközönként "be kell tölteni", ami annyit tesz, hogy tetejére kell halmozni földet, hogy minél kisebb felület érintkezzen a levegővel és alul több gumó- azaz az ehető krumpli teremjen. 
Az Andokban is találtak hasonló krumpli tornyokat, melyeket több ezer éve készítettek, hogy a rossz minőségű, hegyvidéki talajon is képesek legyenek burgonyát termelni. 
A burgonyatorony lényege, készüljön bármilyen módszerrel is, hogy a vetőburgonyát elültetjük, amikor már kihajtott mindig fűnyesedéket, kerti mulcsot kell rátenni, majd érett komposztot. Amikor megint kihajt a növény és 10-15cm magas, akkor megismételjük a műveletet, így haladunk akár 1,5 méterig. Majd az érett burgonyát a tornyot visszabontva kivehetjük a toronyból vagy ki is boríthatjuk.
Előnyök: nem kell kapálni, nagyon kis terület is elegendő a termeléshez, öntözésre sincs gond- (amúgy sem szokták a burgonyát öntözni). A hozamról megoszlanak a vélemények, én bevallom még nem próbáltam, de idén már bízom benne, hogy mesélhetek a saját tapasztalataimról is. Van akinek van kedve kipróbálni velem?

 Professzionális torony, ha beválik, akkor megéri akár csináltatni is egy ilyet. Erkélyen sem kell szégyenkezni miatta, mert "csinos".

Forrás
 Háló és nádszövet párosából készült. Olcsó, akár sokat is készíthetünk belőle.
Felirat hozzáadása
 Komposztládához hasonlóan készítették, mindig be kell szögelni egy- egy deszkát.
Forrás
 Szalma és háló.
 
 Ha van sok hordónk, akkor ebbe is tehetjük a burgonyát.
 Én a műanyag hordók és az gumiabroncsoktól tartózkodnék. Mert ha már termelünk, főleg, ha biot, akkor ne engedjünk a csábításnak, hogy BPA-val "gazdagított krumplink legyen.

 Vajon mennyi lesz a termés egy toronyból? Csináltatok már hasonló tornyot? Szoktatok burgonyát termelni?



4 megjegyzés:

  1. Szia! Én idén fogom először kipróbálni. Remélem, hogy beválik. :)

    Üdv:

    kiseda

    VálaszTörlés
  2. Nem értem a 2 sorba is kell krumpli vagy csak föld és humusz?

    VálaszTörlés
  3. Nem értem a 2 sorba is kell krumpli vagy csak föld és humusz?

    VálaszTörlés
  4. Szép napot az oldalnak.
    Csak egy kérdésem lenne az emeletes burgonyával kapcsolatban. A kibújt 10-15 cm szárakat teljesen be kell fedni földdel vagy komposzttal? Vagy csak feltölteni 8-10 cm-ig?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...