2013. április 19., péntek

P, mint Pergola - 10 csodás pergola

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri, általában épülethez csatlakozó árnyékolás. Már az ókorban használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához.A modern kor igényeihez is remekül tud alkalmazkodni ez a megoldás. Legnagyobb előnye, hogy olcsóbb a terasz árnyékolása ezzel a megoldással, mint az eredeti tető bővítése, főleg utólagosan. 
Gyorsan, bontás nélkül elkészíthető egy pergola a terasz vagy szabadtéri pihenő fölé.  Általában négy lábon áll, melyek készülhetnek fából, téglából, betonból. A négy lábat keresztgerendák fogják össze és ezeken is kisebb gerendák nyugszanak. Árnyékolóként szolgálhat rajta textil, nád vagy ahogy eredetileg is használták ráfuttatott növény. Alkalmas a futtatásra szőlő, akác, trombitafolyondár és még sok más növény is.

Forrás
Kedvencem. Egyszerű, nem túl cicomás, tágas, gyönyörű. 
Forrás
 Az íves gerendák jelentősen megemelik a költségeket.
Forrás
 Még kezeletlenül. Mivel nem védi a naptól, az esőtől semmi a fát, fontos a megfelelő kezelés (lenolaj, lazúr, festék formájában.)
Forrás
 Akár függönyöket is szerelhetünk a pergola oldalára.
Forrás
Nagyon praktikus a pergola tetejére szerelhető, elhúzható függöny, ami egy hatalmas napernyőként véd, árnyékol. Itt található a működése.
Forrás
 Nagyon alapos ács- asztalos munka. Nem szeretném újrafesteni. Nekem már túl cirádás.
Forrás
 A pergolákat ősidőktől használják futtatásra, a növényekkel érik el a valódi árnyékoló hatást. Vékonyak a gerendák, de több van belőle, nem csak négy, hogy statikailag megtartsa a szerkezetet.
 Ezt a pergolát nem hiszem, hogy utólag építették a házhoz, mivel gerendái rögzítettek a falba.  Megvalósítható utólagosan is, de nagyobb munka.
Forrás
Hangulatos a függöny, futónövény páros.
Forrás
Végül, egy barokk kertben található ez a csodás pergola, mely alatt egy fedett ösvényen sétálhatunk. 

Mit gondolsz a pergolákról? Szeretnél a kertedbe, a teraszod fölé?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...