2013. április 29., hétfő

Akár egy magyar parasztház is lehetne, de svéd

A bemutatott ház, eladó vagy kiadó. Azoknak ajánlom, akik fontolgatják a svédországi munkavállalást, kitelepülés és elegendő svéd korona lapul a bankszámlájukon, mert biztos, hogy nem lesz olcsó a vágyott ingatlan. 
A házat nézegetve, arra jutottam, hogy az északi nyelvi rokonságnak lehet, hogy van építészi alapja is? A finnek mondták meg nekünk, hogyan építsünk házakat, majd elmesélték a svédeknek is? Természetesen nem! Mégis jó felfedezni a a népi építészet tisztaságát, hasonlóságát több ezer kilométerre is. A nyolc szobás, 1680-ban épült házat teljesen felújították, törekedtek az eredeti anyagok használatára. Az alapstílusjegyek megőrzésére, úgy hogy a mai ember számára is használható, élvezhető legyen. 

 A szobákat mindenhol vastag hajópadló fedi. A magas küszöb minden ajtónyílásban megmaradt. A fűtést a cserépkályhák biztosítják, van gáz is az épületben, de a tűz melegét a kályha adja. Akárcsak a hagyományos magyar házban, itt is központi helyen áll a kályha.
 Nagyon vastagok a vályogból készült falak. A mennyezet alacsony, a plafon minden helyiségben festett.
 Az új ablakokat is az eredetik mintájára, négyosztásúra készítették, a méretén sem változtattak. A sok fehér bútorral, a festett falakkal mégis világos az összhatás.A kontrasztot egy- egy sötétebb bútordarab, kiegészítő biztosítja.
 A konyhába helyet kapott a sparhelt is, de hagyományos tűzhely is található benne.
 A fürdő tágas, rusztikus falai és a kemence érdekes.A pince jelleg nekem egy kicsit túl erős.
 Külsőre is hasonlít egy magyar parasztházhoz.
A ház eredetileg valószínűleg nem egy családé volt, ezt magyarázza a több bejárat.
Téged is emlékeztet a ház egy magyar parasztházra?
Hogy tetszik? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...