2011. október 7., péntek

Tökös mese

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy üres asztal, aki egy nagy ebédlőben álldogált és várta a sorát, hogy az őszi születésnapokon a család körbe gyűlje és finom libapecsenyét egyenek rajta, meséljenek az év közben történtekről, hogy a "megint egy évvel öregebb lettél" szóljon. Fehér abroszt terítsenek rá és színes tököket tegyenek középre dekorációnak. Asztalka valahogy a társaság mellett, ezekért a tökökért rajongott a legjobban, nem tudni miért. Lehet, hogy kiskorában látott sok szép színes tök, vagy még valószínűbb, hogy tökökhez való vonzódása abból a korai kórból ered, amikor még asztalnak sem volt nevezhető, csak az idős asztalosmester műhelyében létezett egy kósza gondolatként asztal formájában. Az asztalosnak volt egy nagy diófája - ez volt az asztal születése előtt- a tökültetvénye mellett, amikor pedig ezt a hetven éves diófát kivágták, a mester elképzelte, egy óriási asztalt fog készíteni belőle, amit majd minden ősszel körbeül a család. Miért pont ősszel és miért nem nyáron vagy éppen télen? Hát mert hogy- hogy nem, de a családban mindenki ősszel született. Így esett, hogy 12 őszi születénsnapot kellett ünnepelni, mert már az ősök is esküdtek a hideg téli esték, a farsangi mulatságok termékenységet hozó babonáira, ami szerint ha sárga dísztököt teszünk az ágy alá farsang idején, akkor következő ősszel fiúnk születik, ha pedig fehéret, egy szelíd kislány látja meg a napvilágot és az őszi színes lombokat a következő októberben.
A születésnapi ünnepléseket követően az asztalosmester minden ősszel eltesz néhány sárga és néhány fehér tököt a pincébe, biztonságba. Sosem lehet tudni idén kinek lesz rá szüksége... 






1 megjegyzés:

  1. Imádom az őszt,a színeit,az illatát és még azt is,hogy hűvős van...minden évben gyűjtők jártamban-keltemben különböző színű tököket amit előszeretettel használok őszi dekorációnak a kertben és a házban is...hmmmm és a sütőtök krémlevesről már nem is beszélve!:)A fotók láttán újabb ötletet "loptam"!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...