2011. október 9., vasárnap

Kellékek a kályhához

Hideg van. Ősz. Ez pedig amióta falunk élünk nem egyenlő azzal, hogy feltekerem a gázt és akkor meleg van. Mert igaz, hogy van gázunk, kombikazán és miegymás, de a fűtés nagy részét méretes cserépkályhával oldjuk meg, amely több szobát is befűt, a falakon áttört csempéivel. 
Imádom a kályha melegét. Teljesen más hőérzetet ad, mint egy radiátor. Már gyerekként is volt cserépkályhánk, de abba sajnos gázt vezettek. Éveket néztem a Szomszédokat a fotelban fekve, a lábam az égbe meredt és a forró kályhához tettem. 
A ropogó fa, a kellemes meleg, a sütőben sült alma illata tényleg más jelentőséget ad a télnek, az ősznek. Sokkal szerethetőbbé teszi.
Egy dolgot nem szeretek a cserépkályhás fűtésben, az pedig a kosz. Mert amikor az ember behozza a fát, akarva, akaratlanul is végig potyog a lakáson. Lehulló pici koszok, porok, darabok. Akkor jön a kislapát. 
A kályhával sokat lehet "játszani", piszkálni a tüzet, nézegetni, húzgálni a reteszt. De ehhez a játékhoz speciális kellékek kellenek, mert különben szó szerint, megégeti magát az ember. 

Lapát, kisseprű és egy piszkavas, ez az alap. 
Fújtató csak a kandallóhoz kell. Ti tudjátok mi ez a speciális főző dolog? Én nem ismerem. 
A fáskosár biztosan jó masszív, de csak úgy potyognak belőle a koszok. 
Ennek a szettnek az aljába lehet halmozni a fát egy tálcára. 
Jó erős filc szatyor. Csak kis kályhához ajánlom. Azt hogy ilyen szép tiszta is marad, ne is reméljük. 
Ők tényleg tüzelnek. A tálcát egy mozdulattal ki lehet venni és letisztítani. A gyújtóst pedig zárt hengerben tartják. Látszik, hogy a kisebb ágakat is elégetik. Most amikor még nincs nagy hideg, az esti melegedésre ez tökéletes. 
Elegáns szett. 
Ti mivel fűtötök? Van fatüzelésű kályhád? Sparhelted? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...