2011. október 1., szombat

Csipkebogyó

Még ne szedj csipkebogyót teának, lekvárnak, mert a népi mondás úgy tartja akkor jó igazán, ahogy a kökény is, amikor megcsípi már az első fagy, amikor már szinte barna és nem piros a termés. A globális felmelegedés szerintem már mindenki számára tagadhatatlanul jelen van, mert nem hogy fagy nincs sehol október elején, de még inkább hasonlít az időjárás augusztus utolsó heteire, mint őszre. Persze én is, ahogy a legtöbben, örülök a napos időnek, a papucsozásnak és szandálban lófrálásnak, de azért valljuk be, hogy ez a kontinentális éghajlaton nem átlagos ilyentájt. 
Viszont készülhetünk és kereshetjük a szuper lelőhelyeket, ahol is majdan begyűjtjük az idei csipkebogyó termést. Vagy ha nem fogyasztani szeretnénk, hanem egy ajtódíszt készítenénk belőle, akkor a vasárnap délelőtti séta alatt gyűjthetünk egy marokkal vagy kettővel, ha már belejöttünk.
 Egy vékony drótra fűzve szív alakú ajtókoszorú lehet belőle. 
 Egy tálkában, üvegpohárban is igazán jól mutatnak az élénk piros és bordó termések. 
Lehet koszorú, füzér vagy bármilyen forma a végeredmény. 
 Pohárban pihennek, amíg elkészül belőlük a hecsedli lekvár. 
És a tea, ami jó máj panaszokra, serkenti az epeműködést és vízhajtó hatása is van, arról nem is beszéltem, hogy rendkívül magas a C vitamin tartalma és mellesleg nagyon finom is. (A képen nem csipkebogyó tea van, hanem valami más, ugyanis a csipkebogyótea világos színű.)
Szereted a csipkebogyót? Szoktál gyűjteni?

4 megjegyzés:

  1. Kedves Lili!
    Gyönyörűek a csipkebogyós képek és igazán kedvcsinálóak is!
    Csak egy megjegyzés az utolsó mondathoz: de igen, az igazi csipkebogyótea ilyen, vagy még sötétebb színú. Ha nem a bolti csipkehús teából készül (amiből a csipkebogyó lényege: a szőrös-magos közepe hiányzik), és ha nem forrázzuk, hanem egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, akkor egészen sötét, tömény, szinze olajosan fénylő teát kaounk. Az íze fantasztikusan finom: a sok C-vitamintól (aszkorbinsav!) egészen savanykás, olyan, mintha jó sok citromlét csavartunk volna bele. Langyosra melegítve, leszűrve, kevés mézzel vagy anélkül a legfinomabb teák egyike, mi sokszor gyújtünk és szárítunk ősszel, mert az egész család nagyon szereti.
    Egyébként most bukkantam nemrég az oldaladra és nagyon tetszik, közel áll hozzám az ízlésed és a stílusod, úgyhogy biztosan rendszeres olvasód leszek a közeljövőben.
    Anita

    VálaszTörlés
  2. Szoktam néha szedni, de a múltkor nem volt időm és vettem a gyógyszertárban. Én is áztattam és egészen sötét lett. Nagyon finom, szerintem meglepődik, akik még nem ivott, hogy mindenféle ízesítés nélkül is milyen üdítően finom íze van. Nagyon guszták a képek!:) Tetszik az a szívecske...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretjük a csipkebogyót, gyűjtünk is mindig. Az esküvőnkön-ami októberben volt- ez volt az egyik fő dekorációs növény, sőt a menyasszonyi csokromba is tetettem belőle.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Lányok a helyesbítést! :) Akkor ez mégis csipkebogyó tea, csak valahogy az én teám mindig világosabb. De lehet nem áztatom elég ideig vagy nem tudom. Majd megfigyelem idén.
    Maffci! Nem küldenél nekem néhány képet az pszi esküvőről? Szívesen megnézném a dekorációt, a csokrot. Ha gondolod írj emailt és megbeszéljük! :) Várom nagyon! :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...