2011. október 8., szombat

7 Kerti feladat, amit el kell végezni ősszel

A kert, főleg a nagy kert őszre is szép számmal tartogat feladatokat a lelkes kertésznek. Nem akarok senkit sokkolni egy 30-40 elemes listával, mert simán tudnék annyi feladatot is összeírni. Nem részletezem a kiskertben zajló feladatokat, és az egyes munkákat sem bontom alpontokra, mert tudom, hogy nagyon nyomasztó tud lenn egy hosszú lista... 
Mi úgy csináljuk, hogy az alábbi feladatokat mindenképpen elvégezzük november végéig, közepéig, ahogy sikerül és persze ahogy az időnk és az időjárás engedi. Szerintem fontos, hogy kitűzzük konkrétan a héten mi lesz meg. Mert így nincs se bűntudat, hogy még mennyi minden nincs kész, se túlhajszolt kertész, aki hétfőn hullafáradtan zuhan a munkába. 
Jó kertészkedést kívánok mindenkinek a napsütéses őszi délelőttökre!
Aktuális kerti munkák őszre: 
1. Az alap a legfontosabb! Ez a mottóm, legalábbis a kertrendezés, tervezés terén. Merthogy hiába veszünk méregdrága csodás növényeket, ha föld, amibe akár, nagy gondossággal ültetjük iszonyatos silány. Így még a lelkes és gondos kiskertész is hiába várja sikert. Tehát mivel én a természetes kertészkedés híve vagyok trágyát vagy komposztot mindennek! Ha nem olyan helyen van a kertünk, ahol fekete aranyba ültetünk, akkor jó ha összebarátkozunk egy istállótulajdonossal vagy legalábbis egész évben szorgalmasan komposztálunk és ősszel a felásott ágyásokat kényeztetjük ezekkel a finomságokkal.

2. Ha jövőre zöld, makulátlan gyepre vágyunk, akkor nincs mese össze kell takarítani a lehulló leveleket. Erre nekünk több módszerünk is van, amik igazán beváltak. Az egyik megoldás a fűnyírót mulcsoló fokozatra állítjuk és így nagyon- nagyon mini darabokra vágja a leveleket, amik csak táplálják a talajt. Tehát két legyet egy csapásra. Tudom, hogy nincs mindenkinek ilyen gépe, és a kis villanyosoktól nem is várhatunk ilyet. A másik lehetőség, hogy összegyűjtjük nagyon széles narancssárga műanyag fejű . lombseprűvel (A szín nem lényeg, de eddig én még csak ilyen színben láttam.) Ha már elmegyünk lombsöprűt venni, akkor egy méretes fóliát is szerezzünk be és így negyedére csökkenthetjük a levelek összeszedésére szánt időt. A leveleket csak felhúzzuk a fóliára és irány akár húzva a komposzt. Vagy égetés, mivel például a dió levelet nem szabad a komposztba tenni.
Ha valahova új füvet szeretnénk vetni, arra is jó az ősz. Mert így talán az öntözéssel sem kell bíbelődni.

3. Ki mint vet úgy arat. Igaz ez jó néhány tavaszi, nyári virágra is. Ha szeretnénk, hogy a hagymásaink már az első napsugarakat kikandikáló szárakkal köszöntsék majd tavaszt, amikor annyira ki leszünk éhezve a színekre, az illatokra, akkor most van itt az ideje, hogy ültetőkosárba vagy natúran, de ledugjuk őket a földbe. Jöhetnek a tulipánok, a hóvirágok, a nárciszok, jácint, krókusz és még számos kedves tavaszi virág.  Figyeljünk, hogy ne túl mélyre ültessük őket, mert nem tudnak kibújni, ha 10 centinél mélyebbre kerülnek.
Egyes növényeknek csak 5-6 centit kedvelik.
A magvetés is most esedékes a teljesség igénye nélkül, az alábbi növények esetében: kerti szarkaláb, klárika, gyűszűvirág, törökszegfű, kerti mályva, harangláb.

4. A déli barátokat vigyük fagymentes helyre. Persze szívesen tartom én is kint ameddig csak lehet a leandert, a kefe virágot, az olajfát, a gránátalmát, de volt már többször is, hogy megjártam a nagy halasztgatással és kicsit megsínylették a hideget. Egyetlen oleanderem fagyott csak el, aki még gyerekecske volt, de azért tanultam a leckéből. Tehát az ősz, azt jelenti, hogy itt az idő, hogy pihenni térjenek, a mediterrán barátaink. Figyeljünk, hogy aki a sötétet szereti, az ott teleljen, aki pedig a világosságra vágyik, ha lehetőségünk van rá akkor ott. Ja, és még valami télen se felejtsük el néha megöntözni őket!

6. A kint telelő kisméretű vagy érzékeny növényeket is védjük a hidegtől, ha szükséges. Tekerhetünk köréjük zsákvászon anyagot, vagy takarhatjuk a tövüket szénával, szalmával esetleg nagy fenyő ágakkal. Bármelyik megoldás hatásos.

5. Metszés: a gyümölcsfák szakszerű metszése garantálja a következő évi termést. Szerintem ez férfi munka, tehát nem is bonyolódnék a témába. DE! A sövények, a tuják ugyanúgy igénylik a metszést, így megakadályozhatjuk, hogy télen a hó alatt letörjenek, károsodjanak. A rózsák metszése is most esedékes feladat.

6. Betakarítás: ha egész évben serénykedtünk odakint, akkor  biztosan van mit a pincébe vinnünk. Ez a betakarítás talán az egyik legjobb dolog a kertészkedésben. De nálam vetekszik a mega nagy virágokban való gyönyörködésben. Krumpli, szőlő, alma, dió mind most kerül az éléskamrába.

7. Az utolsó feladat mielőtt letennénk télre a kerti lantot (kicsit képzavar). A kerti szerszámok, cserepek, gépek eltakarítása, rendrakás a kis kamrában vagy ahol ezeket cuccokat tartjuk. Ilyenkor célszerű megélezni a szerszámokat is.






Hasznosnak találtad ezt az összeállítást? Te milyen munkát végzel még az ősszel? 

2 megjegyzés:

  1. A rózsát ilyenkor én már nem metszem. Hozhat ugyanis a melegebb napokon még idén olyan új hajtásokat, amelyek nem bírják ki a telet, és ezek kártevők kapujává válhatnak! Február legvégén vagy március legelején esedékes a következő metszés.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...