2011. június 23., csütörtök

Meggyszörp

Mamikám receptje alapján hideg meggyet tettem el. Egy kiló meggyet kimagozunk, ehhez 20-25 dkg cukrot öntünk, egy napig kevergetjük egy tálban, a  nap végén 1dkg szalicilt keverünk hozzá.És már mehetnek is az üvegbe. Nem kell főzni, nem kell dunsztolni! Ezért a neve hideg meggy. Ha készíted legalább három kilóval dolgozz, mert az már mennyiség és nagyon finom lesz.  Jó sok levet ereszt. Ez a sok lé lesz a szörp, illetve nem lesz, hanem ez a szörp, mert hogy készen is vagyunk. Ha őszinték akarunk lenni ez egy melléktermék, de csodás! Két legyet egy csapásra, mert az üvegbe töltött meggyet télen használhatjuk leveshez, mártáshoz, sütihez. Ha maradna addig szörpünk, akkor pedig ihatunk meggyszörpöt. Hát nekünk nem marad az biztos.


 
 Szereted a meggyszörpöt?

12 megjegyzés:

  1. Hűha, de csábító!
    Mily egyszerű a készítése, hát így is lehet.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon egyszerű, ezt a kezdőknek is merem ajánlani.

    VálaszTörlés
  3. De te nem vagy kezdő, kedves Ella! :D :D

    VálaszTörlés
  4. Ezt en is mindig igy keszitem!!!Azt hittem ezt a pofon egyszeru elkeszitesi modot mindenki ismeri!!!Megeri igy eltenni a meggyet,nagyon "elethu" ize marad!!!

    VálaszTörlés
  5. Nem sok egy kicsit az 1 kilónként az 1 dkg tartósító, mert gondolom szalicil helyett ugyanannyi Na-benzoátot is lehet használni?! Nekem nagyon csípős lett az íze!

    VálaszTörlés
  6. Gondolom a meggyet külön üvegekbe kell eltenni, most csinálok ilyet először, remélem sikerül. Kell a meggyet vagy a lét hűtőben vagy fagyasztóban tárolni?

    VálaszTörlés
  7. Szia! Szalicilt már nem lehet kapni sajnos. Helyette Nátrium benzoát is jó? És ha igen, akkor milyen mennyiséget érdemes beletenni? Köszi!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Nátrium benzoát is jó persze! Ez egy régi "mamis" recept, azért van szalicil benne. Szerintem egy fél vagy negyed nátrium benzoát elég hozzá.
    Nem kell hűtőbe, fagyasztóba tenni, mert ha kiforrázott üvegekbe tesszük és még tartósítószer is megy bele, akkor elméletben nem romolhat meg. :)

    VálaszTörlés
  9. Szalicilt a gyógyszertárban lehet venni most is

    VálaszTörlés
  10. A szalicil a vérben sokáig kimutatható, rombolja a központi idegrendszert, a nyálkahártyát, a veséket és csökkenti a vérnyomást és bélvérzést okoz. Mellesleg rákkeltő is. Épp ideje volt, hogy a kiskereskedelmi forgalmazását is megtiltsák.

    VálaszTörlés
  11. Nem kell hozzá víz? Én örülnék neki,mert ezen tipródom egy napja - azóta áll a cukorban a meggyem, és minden recept szerint vízzel kell. De én nem szeretném, hiszen azért szörp...köszönöm, ha válaszolsz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évek óta ezt a receptet használom. Nem kell hozzá víz. Nagyon finom. Víz csak akkor kell hozzá, ha inni szeretnéd, mint minden más szörphöz.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...