2011. június 25., szombat

IKEA régen

Nagyon vonzanak azok a minták, azok a formák, megoldások, amik táplálkoznak a magyar paraszti világból. Szeretem azokat a motívumokat és örülök, visszaköszönnek a mai, modern dolgokon. Nem tudom elképzelni az életem egy skanzenszerű házban, azt hiszem, hogy a mai világ igényeibe kell ezeket tovább gondolni. Zalaegerszegi Finnugor Néprajzi Parkban járva láttam, hogy az IKEA egyes tervezői is osztják a fenti nézetemet. Miszerint, ami régi az nem rossz, sőt! Nézzétek csak, ezeket a mari és finn házakat. A függöny szinte teljesen azonos az IKEA egyik legújabb kollekciójával, amiért odavagyok. Két hímzett lapfüggöny, felül egy kis díszcsíkkal, a virág is szinte ugyanaz. Aztán ott vannak a rongyszőnyegek, melyeket akár 395 Ft-ért vehetsz is.
A csipke függöny az osztott spalettás ablakon, akár lehetne az én házam is, mert annyira mai. A kis rattan székeken szívesen ücsörögnék egy kézi kötésű takaró alatt.
És hát, ami nekünk nincs, de a XIX. századi északi népek már örömmel használták, a szauna. A falon szárították a gyógynövényeket, aromaterápia jegyében. 
A jobb alsó képen a halászati eszközöket látjátok.
A vándorlás, a természet kihívásai az otthon építőit mindenhol kompromisszumokra kényszerítik. Ha a víz bármikor elöntheti az otthonod, akkor inkább cölöpökre építed. Egyszerű berendezés vidám színekkel.
És az elmaradhatatlan kemence.
A finn parasztház sokkal egyszerűbb, kisebb, mint a mari kerített porta. Itt a méretes kemence játssza a főszerepet, az egyszerű fenyőbútorokat bármelyik nyaralóba el tudom képzelni.
Ha messze van Zalaegerszeg, de kedvet kaptál egy kis nézelődéshez, akkor itt egy rövid kis film, ami a Finnugor Néprajzi Parkban készült. 
Neked tetszenek a régi motívumok?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...