2011. június 17., péntek

Barista hetek

Az új kis mini sorozatomban kávékat fogok bemutatni. Nem csak bemutatni, hanem megmutatom az elkészítésüket is. Ne félj, csak olyanokat hozok, amihez nem kellenek több tízezres gépcsodák. De garantálom, hogy egész nyáron váltogatva fogod inni őket. 
De kezdjünk egy kis kávé ismerettel, mielőtt bemutatnám kedvenc kávéimat. 
Rövid kérdés, rövid válasz formátumban. 
  Honnan ered a kávé?
Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint egy száműzött szufi bölcs talált rá a kávécserjére, melynek gyümölcse megmentette őt és tanítványait az éhhaláltól.
Ki is az a barista? Ő a kávé tudor, aki eszpresszó alapú italokat és italkülönlegességeket készít. A szó amúgy bárost jelent. 
Mi az eszpresszo?  
Az eszpresszó  a speciális kávéfőző segítségével nagy nyomáson préseli át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba.
Melyek a főbb kávétermelő országok? Brazília- a világ legnagyobb kávétermelője. Guatemala,  Mexikó,  Jamaika, El Salvador, Costa Rica, India, Kenya, Kolumbia.
Mit jelent Arabica? A babkávé két legismertebb fajtája az arabica és a robuszta. Az arabica képviseli a magasabb minőséget, kevesebb savat, sokkal kevesebb koffeint és sokkal intenzívebb ízt hordoz magában. A kávécserje érzékeny, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, termesztése munkaigényesebb ezért is drágább ez a fajta. 
Így az arabica kávé magasabb élvezeti értékű és egészségesebb. 
Mi az a Robuszta? Nem annyira érzékeny növény már 200-800 méteres magasságban is megterem, nagyobb a terméshozama is.  Alacsonyabb minőségűnek számít, inkább kesernyésebb ízű, az arabica karamelles ízével szemben. Magyarországon szinte mindenhol csak ez a fajta, illetve keveréke kapható.
Mi a cappucino?
Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab + esetleg kakaópor a tetejére
 
Ha még többet szeretnél tudni a professzionális kávékészítésről látogass el a Kávékorzóra, a független kávémagazinhoz, én is tőlük tanulok.

4 megjegyzés:

  1. óó...azok a csészék:)
    nem tudok nekik ellenállni...

    szerintetek hány csésze lehet egy házban maximum egyszerre? :D
    mert a férjemmel eléggé eltér a véleményünk erről :)

    VálaszTörlés
  2. Én is imádom őket! Szerintem számuk azonos lehet a fordított nyolcas értékével és akkor még nem sok... :D

    VálaszTörlés
  3. na ugye :)
    éreztem én ezt... :D

    VálaszTörlés
  4. Igen, nekem is hasonló a véleményem:)
    És nagyon értékes infókat hoztál, köszi!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...