2011. március 27., vasárnap

Citromtorta nem csak vasárnap délutánra

Szeretem a tradíciókat, nem feltétlenül a konvencionális szokásokat, hanem azokat, amelyeket egy család önmagának alakít ki. Olyanokra gondolok, hogy minden december 31-én tüzet raknak a kertben vagy minden vasárnap van valami süti vagy ilyesmik.
Nem állítom, hogy minden vasárnap sütök valamit, mert hát van, hogy nem is vagyunk otthon, de ha van "időm- erőm- kedvem" hármas teljesül akkor készítek valami édes finomságot. Azért nem írtam, hogy sütök, mert a következő tortát sem kell sütni.

Citromtorta

Mi kell hozzá? (A mennyiségeket kb. megjelöléssel írom, mert nincs mérlegem, tehát a szemmérték és a saccolás elég jelentős szerepet tölt be főzések és sütés során egyaránt. Amíg kezdő kenyérsütő voltam, még a bébi mérlegen méregettem ki a lisztet, de azt már visszaadtuk gazdájának, tehát nincs mérleg.)
Torta tésztája:
kb 250 gramm darált keksz
kb 250 gramm porcukor (Ezeket viszonlag könnyen meg tudod saccolni, mert 500grammos csomagban kaphatóak.)
kb 100 gramm olvasztott margarin.

Krém:
6 evőkanál cukor
1 nagy citrom leve és héja (a magok nem kellenek)
kb 2dl tej
1 rúd natúr tömlősajt
1 vaniliás puding
2 tojás sárgája
1 vaníliás cukor (nem kötelező)

Hogyan is csináld ezt a rémesen egyszerű tortát?
Egy tálba tedd bele a tésztához valókat a kekszmorzsát, a cukrot és az olvasztott vajat, ezt keverd össze, majd gyúrd össze, ha nem áll teljesen össze, akkor egy csepp- de tényleg minimális legyen! tejet még adhatsz hozzá. Ahogy gyúrod, nyomkodod egyre homogénebb tésztát kapsz.


Ha megvagy vele és egy darabnak látszik már, akkor vegyél elő egy kb 24 centiméteres kerámia tortaformát, ha nincs ilyened akkor a fém kapcsos forma vagy egy másik kerámia tál is megteszi.

Lapogasd bele a tésztát az oldalára is kerüljön perem belőle. Nyomkodd ügyesen el, hogy mindenhol egyenletes legyen.
És amikor ezzel megvagy a tál a tésztával együtt megy a fagyasztóba.


Ekkor jöhet a krém, egy nyeles kisebb lábosba vagy bármilyen vastag aljú lábosba kanalazd bele a kristálycukrot, és csavard rá a citrom levét, de csak miután ennek a citromnak megreszelted a héját az az mind a cukor tetején pihen.
Most meggyújtatod a gázt és folyamatosan kevergesd, mert nem karamellre lesz szükségünk, jöhet lassan a tej. Most is keverd és egyesével tedd bele a tojás sárgákat, közben nagyon kell keverni én kézi habverővel szoktam és ekkor már kis lángra is teszem. Jöhet a tömlősajt és végül a pici tejben elkevert vaníliás puding por és esetlegesen a vaníliás cukor. Kevergesd tovább még kb egy percig, amíg besűrűsödik teljesen és leveheted a tűzről. Amikor elzártad a gázt, vagy villanyt vagy amin csinálod, akkor sem hagyhatod abba a kevergetést- ez a feladat még legalább 5 percig vár rád. Azért kell ez a keverés, hogy nehogy megbőrösödjön a krémed, mint a gusztustalan óvodai kakaó a nyolcvanas években. Bocsi attól, aki imádta. 
Amíg a krém kihűl, addig alkalmanként meg kell kevergetni, ha arra jársz. Télen, de még most is ki szoktam tenni a teraszra úgy hűl a leggyorsabban. Közel fél óra elteltével elég hideg ahhoz már, hogy a tésztára mehessen. Kiveszed a fagyasztóból a sütit és szépen ráöntöd a krémet, ekkor már a torta "csinálós" részével készen is vagyunk. Ha kibírjátok akkor egy éjszakát is pihenhet a hűtőben, ha nem vagytok ilyen türelmes fajta, akkor még egy órát vagy amíg megeszitek az ebédet addig a hűtőben pihen már akkor is nagyon finom lesz.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok, ehhez a nagyon könnyű és üdítő finomsághoz. A vendégeid kérdezni fogják, hogy túrós citromos torta-e amit esznek, mert valahogy az ízek egyvelegétől tényleg túró íze lesz, pedig túrót nem látott.
Ki evett a tányérkámból?

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...