2011. március 25., péntek

Mi kell a tökéletes nappalihoz?

Kanapé, ami kényelmes, ami puha, ami hívogató. Lehet rajta ülni, ez a kérés tökéletesen elvárható lenne egy kanapétól, nem? De megfigyeltétek már, hogy töménytelen olyan kanapét árulnak, amin csak úgy lehet ülni, mint egy jó porosz diák? Van a másik kategória, amin meg mint egy hippi kommuna laza tagja csak úgy tudsz elfeküdni. Lehet, hogy így Indiában érzed magad minden pillanatban, de nekem baromi ciki, amikor vendégségbe megyünk és én önkéntelenül "elborulok"' egy ismerős nappalijában, mert a kanapé úgy van kiképezve, teljesen rosszul, hogy képtelenség normálisan ülni rajta.
Tehát ezek ismeretében nem is olyan egyszerű olyan kényelmes és még csinos kanapét is találni, amin ülni is lehet meg pihenni, olvasni és amikor úgy alakul akkor feküdni, vagy akár aludni is.
Mi szeretjük azt, ha lehet tanyázni egy kanapén, ebből fakad, hogy szeretjük, ha nagy és sok-sok párna van rajta, amit mindig a megfelelő helyre lehet tenni. Fejed alá, vagy az öledbe és szorongathatod amikor nézed a tévét és épp egy izgalmas jelenet megy.

Én imádom a szép foteleket, de sosem találok olyat, amire igazán vágyom. Egyedül az IKEA kínálatában vannak olyan szövettel bevontak amiket el tudok képzelni.
Igazi nagymamás karfás fazonok ezek, amiben jó olvasgatni, takaróval belebújni.

A nappaliba kell egy szép szőnyeg is. Anyukaságom alatt sajnos be kellett már látnom, hogy a fehér szőnyeg, még úgy sem igazán praktikus, ha nálunk a szobában tényleg nem eszünk. (Mi "felnőttek" eszünk, de csak este amikor a kisasszonyka már alszik és nem látja, de nem morzsázunk le.) Ezért most egy egyszerű pirossal élünk együtt, ami sokkal jobban bírja a játékot és mindent, de nem is annyira elegáns. De az is lehet, hogy ez az életszakasz nem erről kell, hogy szóljon, nem?

A világítás sem utolsó szempont ebben a helyiségben, ugyanis az olvasáshoz fény kell. A tévézéshez és a jó beszélgetésekhez meg valami lágyabb fény. Tehát a két feladatot kell ötvözni legalább két lámpában, mi szeretjük a kisebb, helyi fényeket, de nem vagyunk csillár ellenesek sem.

Kell még egy kályha, kandalló valami ami meghitt meleget ad. Nekünk otthon is volt kályhánk, amikor pedig mi végre házba költöztünk, akkor egyértelmű volt, hogy kályhánk az lesz! Annyira más meleget ad, télen ha fázik az ember örömmel dönti neki a hátát, még az is jó, ha kicsit éget.Imádok párologtatni a kályha tetején, vagy almát tenni a sütőbe és az egész lakást lengje be a sült alma illat.


Kellenek még párnák, szép függöny mindenképpen. Mi könyves család vagyunk és a könyveket nem dugjuk dobozokba, garázsba, pincébe és még a padlásra sem, ezért nekünk mindenképpen kell könyvespolc is.
 
A gerendát és a szőnyeget imádom! Asztal és lábtartó egyben.

Semleges kanapé, aminek hangulatát mindig változtatni lehet a textíliáknak megfelelően.
Kicsit sok a kék és a fehér, én kívánnék valami nyers fát vagy kosarakat vagy valamit, ami megtöri a színek monotonitását.
Elegáns nagyon! Annyira jó, amikor a fotelek különbözőek, de annyira illenek egymáshoz, hogy az ember csak a hasonlóságot veszi észre.
Itt a semleges kanapé új arca látható, amikor egy erős mustár fal elé tették.
Angol ház nappalija, figyelemre méltó tűzráccsal.
Nagyon színben van tartva, de nem kelt mesterkélt hatást. A fiókos asztal-láda sok kincset rejthet. Beépített könyvespolc!
Svéd kivitelben, egyszerű, olcsó, de nagyon megragadó.A rattan lámpák és a hokedlik szimmetriája érdekes ellenpontja, a keretek összevisszaságának.
A mályva és világos türkiz fantasztikusan egészíti ki a meleg bézs alapot, a fekete bútorok kiemelik a szoba hangulatát. Már gondolom tudjátok, hogy nem rajongok a fekete dolgokért, de itt igazán jól néznek ki.
Létra a kis csecse-becséknek és a könyveknek.
Minden ízében klasszikus és hagyománytisztelő ez a szoba, de mégis olyan friss. Az angol pásztormotívumos függöny, kb. annyira modern mintha egy kékfestőt aggatnék az ablak elé.
Hűvös színek, tökéletes kanapé forma, az asztal alatt elhelyezett kosarak,  halványsárga fal, hiba nincs benne.
A bőr kanapé nem tartozik a kedvenceim közé, de azért mutatom be ezt a képet, mert szeretném megmutatni, hogy egy nem oly kedves darab is illeszkedhet a szoba összképébe, ha minden más harmonizál és hozzá van rendezve.
Még képeket erről a házról! A fal zöldje eltalált. A spaletta hasznos, a lámpás kedvenc. 
Mindig is vágytam rá legálisan ücsörögni az ablakban. A ti sulitokban is az ablakban lógtak mindig a menők? De itt nem kell kucorogni, mert kényelmes párnák és szivacs szolgálja a kuckózó kényelmét. Az alacsony radiátor külön jó megoldás, aki ilyen pihenőhelyet szeretne.
Az összhangot és egységet, akár két párna is megteremtheti. A triumvirátus már a rómaiknak is bejött, a fotók és képek pedig egyenesen imádják, ha hármat raksz egymás mellé azonos keretben. Hibázni nem lehet vele!
Fehér és fehér és fehér. Nem takarítani, hanem nézni kell.
                                            Megint fehér, de mutatja, hogy panelban is lehet stílus.
                                         
  Merész, de hatásos, a gyarmati stílusú bútoroknak jó ellenpont ez a nagyon is bevállalós falszín.
Minden fehér csak a fal erős sárga, de az összhang nagyon megnyerő! Még néhány halvány sárga kiegészítő és máris álmaink nappalija. Az az érdekes benne, hogy akár lakhat itt egy idős házaspár, de egy fiatal párocska is, mégis mindkettőt el tudom képzelni. A kredencben nagyon sok minden elférhet.
A halványkék nem csak kisfiúk szobájába jó megoldás. Kár, hogy a magyar építészetben a kandallónak nincs hagyománya, bezzeg az angolok..

Itt nem volt mély ablak, ezért csináltattak egy kis ablakos pihenőt az asztalossal, másolható ötlet!
A cornwalli nyaraló nappalija, ahol Rosamunde Pilcher regényei születtek. (Ez csak hasonlat, mielőtt a fanatikus rajongók komolyan vennék! :)
Kis nappali is lehet szép nappali, egyszerű, de jó lehet itt dumálni.
A fotelek miatt, nem hagyhattam ki! A színek is nagyon szépek.

Ez a fotel! Csodaszép. A párnák, a forma minden. Hozhatják nekem, azonnal.

Fahéj fal, oliva függöny és csokibarna láda még valami a kamrából? 

Nektek melyik a kedvencetek ezek a nappalik közül? Te melyikben szeretnél olvasni vagy teázni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...