2012. június 8., péntek

Komposzt, azaz maga a csoda

Kiskertem és virágaim, az zalai agyagos talajhoz képest gyönyörűen növekszenek, virágoznak. Ennek a gondoskodáson, szerető szavakon kívül egyetlen titka van, amit nem kezelek titokként, hanem mindenkivel, örömmel megosztok, ez pedig a komposzt és a kétéves lótrágya keveréke. Olyan fekete földet hagy maga után a trágya két év leteltével, hogy sehol ilyen jó termőtalajt nem találni. Mi pedig, ha már van trágyánk hordjuk mindenhova. Szépen évről- évre egy- egy területen „földátömlesztést” végzünk, a vérátömlesztés mintájára. Vastagon befedjük a kis területet, majd kapálógép segítségével beleforgatjuk, így lesz a sárga agyagos földből sötétbarna, majd a következő évben igazi fekete föld. Ez a titkunk.

Tudom, hogy az állattartás sajnos egyre ritkább még falun is, ezért sokaknak nincs módja se ló-, se tehéntrágyához jutni. Láttam kertészeti áruházakban, hogy lehet ilyet venni zsákban, na ezt elég viccesnek tartom. Mekkora üzlet, hogy sz.rt árulnak, és még panasz sem lehet, rá, hogy sz.r. Elnézést a viccért, de ezt nem hagyhattam ki.
Tehát, ha nincs trágya akkor sincs  veszve semmi, ha biokertészkedni szeretnénk,ott a komposzt ami maga a csoda.

Mi is a komposzt? Egy kupac kerti hulladék, amit magára hagyunk, ebben erjedési folyamatok indulnak meg benne, a közepe felmelegszik és a hő arra ösztönzi a talajban élő férgeket, egyéb élőlényeket, hogy kezdjenek falatozni a zöld hulladékból. A biológiai, kémiai folyamatok hatására pedig a hajdani leveleinkből, kisebb ágainkból egy rendkívüli, tápanyagban gazdag föld lesz.

Milyen a jó komposzt? Tartalmaz zöld, gyorsan bomló hulladékot (például: fűnyesedéket) és vannak „nagyobb falatok” is benne (például: kisebb faágak, széna.) A komposztban lezajló folyamatokat nagyban segíti, ha nedves közegről beszélünk, a gombák, baktériumok könnyebben szaporodnak ilyen helyen és jobban képesek lebontani a kerti hulladékot, de szükség van oxigénre is.

Mi kerülhet a komposztba?
  • Zöld növényi hulladékok (Pl: gyomok, fiatal növények, nyesedék, zöld levelek, zöldségek héja,  gyümölcs, sövények lemetszett ágai)
  • Fűnyesedék
  • Ló-és baromfitrágya, tea és kávézacc, kisállatok alma (nyúl, tengerimalac, egér).
  • Papír felaprítva, tojáshéj.
  • Faágak felaprítva.
  • Falevelek (Ősszel ha nagyon sok levelünk van, akkor kiebb adagokba tegyük bele a komposztba, semmiképpen ne egyszerre, mert úgy nagyon lelassulhat a folyamat.)

Amit ne tegyünk a komposztba!
Semmilyen szintetikus anyagot! Húst, halat, kutya- macska eledelt, macska vagy kutya almot. Semmilyen veszélyes anyagot.

 Mire használhatjuk az érett komposztot?
Tehetjük kerti növények alá, áshatjuk ágyásokba talajjavítóként.
De az igazén érett komposztba ültethetünk kerti és szobanövényeket egyaránt.

  
Komposztálók:


Forrás
Több rekeszes komposztáló, mindig lesz kész földünk, az egyikben akár külön gyűjthetjük a leveleket, aminek sokkal több idő kell a komposztálódásához. 
Forrás
Fonott komposztáló, házilag is megfonható.
Forrás
Műanyagból, azoknak, akik nem szeretik, ha látszik a komposzt, esetleg a pici kertben zavarja őket a szaga. 
Forrás
Nagyon praktikus, mobil, mindig ott állíthatjuk fel ahol éppen kell. Jól szellőik és olcsó is. 

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Szoktál komposztálni otthon? 

7 megjegyzés:

  1. Igen komposztálok, de az első képen látható,hogy 3 tárolójuk is van,erről már olvastam valahol.

    VálaszTörlés
  2. Én idén üzemeltem be a másodikat, pedig az első is 1*2,5m. Nálam az indok egyszerű volt. Amikor kora tavasszal átrostálom a több köbméternyit (kb.1 hét)jó közben rögtön az "öregjét" új komposzt építésére használni, nem parkolni valahol és munka végeztével visszatenni. Persze aki aprítva komposztál, annak kevés ilyen baja van... De én mindent (egészséges) kerti hulladékot rászórok, mert az ágnyesedékes réteg jót tesz a szellőzésnek - mégha nem is bomlik le pár hónap alatt. Úgy tervezem, nyár végén "lezárom" az elsőt, így kevesebb egyben maradt anyagot kell forgatnom márciusban:)

    Gondolom aki külön tápanyag összetételre gyúr, annak is jó a külön komplosztáló...

    VálaszTörlés
  3. Mi is komposztálunk...plusz a pipik is! :) Szuper fekete föld lesz belőle. Mondjuk nekünk amúgy sem rossz a föld, de azért meghálálják a növények a jó tápanyagot!
    Sőt!
    Én már évek óta nem veszek, csak nagyon ritkán bolti virágföldet. Most tavasszal az összes benti növényt ezzel a földdel ültettem át és a kinti cserepeimet is ezzel töltöttem meg. Pörrrfekt, ahogy a jó magyar mondja!:)

    Szuper a leírás egyébként - köszönet érte Lili!!!
    Kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lili,

    nagyon köszi a leírást, nagyon örültem neki, mert amatőr szinten mi is próbálkozunk a komposztálással, de szeretném jól csinálni. Nagyon hasznosakat írtál! Lenne még néhány kérdésem:

    1. a macskaalomra az van írva, hogy komposztba is tehető, ezért télen néhányszor tettem is. Most elrontottam az egészet szerinted?

    2. egy műsorban úgy hallottam, hogy citrushéjjat (narancs, citrom) nem lehet bele tenni, de azért én azt is beleteszem. Tudsz erről valamit illetve mi róla a véleményed? Számít ez?

    Előre is köszönöm a segítségedet!

    Szép hétvégét kívánok én is nektek! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia,
    a gyomnövényt is beleteszitek a komposztba? Azt hittem, hogy azt nem ajánlatos.
    Eszter

    VálaszTörlés
  6. Örültem, hogy ti is lelkesen komposztáltok! Paat, igen így van ez néha bajlódni kell vele, de azért nagyon jó, az eredmény. Mi is nagyon nagy területen komposztálunk. Mi utána csak kiássuk az alját és folyamatosan töltjük a tetejét vagy másik oldalát. De nálunk tényleg mega méretben megy.. :)
    Eszter! A macskaalom maga komposztálható, DE nem ajánlatos húst beletenni és a cica ezt eszi, tehát ezt a bomló maradékot én nem tenném bele. A citrusokkal általában az baj, hogy nagyon messziről hozzák a mi országunkba a hajón akár hónapokat is tölt, éretlenül szedik le és a védőgázok, tartósítószerek a héján vannak. (Ezért is nem ajánlott belereszelni a héjukat a sütibe, csak ha bio, mert mérgező lehet és nagyon keserű is.) Szerintem ezért is nem ajánlott beletenni.
    A gyógynövényt miért ne lehetne beletenni? Szerintem az nem rossz, sőt! A fertőzött növényt nem szabad beletenni és az évelő gyomnövényeket. De az egynyáriak a gyomok közül is mehetnek bele.
    Remélem, hogy tudtam segíteni!
    Köszönöm a lelkes kommenteket! Lili

    VálaszTörlés
  7. Köszi szépen a körültekintő választ! :)

    Eszter

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...