2012. június 27., szerda

Fűszer - és gyógynövénykertem újra

Amikor lakásban éltünk, akkor is volt fűszernövénykertem. Na, jó azt túlzás kertnek nevezni, voltak cserepek, amikben tartottam fűszernövényeket. 
Rendszerint kipusztultak, nem azért mert nem gondoztam őket, hanem mert ezek a szupermarketes növények valahogy nem hosszúéletre vannak tervezve. Már ekkor eldöntöttem, hogy nekem lesz normális fűszernövénykertem, ahova bármikor kiszaladhatok petrezselyemért, mentáért vagy egy kis bazsalikomért. 

Már tavaly is megmutattam, hogy milyen a fűszeres kertecském. Idén átépítettem nagyobbra, mivel vannak növények, amik terjednek rendesen, de ezt nem is igen szeretném megakadályozni, mert örömmel használok nagy mennyiségben citromfüvet vagy oregánot is. 
A már életképes töveket nem akartam bolygatni, ezért az eredetileg kör alakú ágyást szélesítettem ki nagyobbra. Az egészet körberaktam bontott téglával. Az egyes növények teljes elburjánzása ellen és az esztétikum végett is, középről kiindulva sugárba elválasztókat tettem be, ami a régi kolostorkertek mintájára megközelíthetővé teszi a kör közepén található növényeket is, úgy, hogy közben nem lépek semmilyen növényre és a lábam sem lesz földes. 
A most bemutatott képek egy hónapja készültek, mára a növények óriásiak lettek. A téglák, az eső és a rajtuk járkálás miatt szépen beálltak.
Növények ebben az ágyásban: citromfű, menta, fodormenta, kakukkfű, kétféle zsálya, bazsalikom, barna bazsalikom, tárkony, snidling, oregano, 1 levendula csak a díszítés kedvéért és egy rózsa, akinek szanatóriumként használom a fűszerkertet. 
A konyhakertemben és másik ágyásokban van még kapor, körömvirág, petrezselyem, kövirózsa.

Illatos curry.  Az ágyást körbejárva illatorgiában van részünk. 
Itt még éledeznek a tél után vagy az ültetés után a növények. 
A futtatón ülő madár őrzi a kertet. 

Több bejegyzést is készítettem már a témában, nézd meg ezeket is, ha érdekelnek a fűszernövények.
Mi legyen a fűszerkertben? 

Profi fűszerkert

Lehetőségek fűszerkert kialakítására- fűszerspirál

Fűszerek és gyógynövények a kertemben 2011

Hogy tetszik az új kialakítás? Milyen a kertem? 

7 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes megoldás,tetszik nagyon. Jelenleg most nekem egy zsebkendőnyi területem van,de a füszernövények nem hiányozhatnak belőle:))Az illatos curryt hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép kis kerted van. Én még sosem próbálkoztam azzal, hogy kialakítsak egy ilyen kis részt, de azt hiszem, hogy a közeljövőben meg kéne végre lépnem ezt (is), csak hát olyan szép a kert (tipikus nézegetős) és meg kéne bontani a gyönyörű fű egységét. De most erőt adtál ehhez! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű! Évek óta tervezem - meg azt is, hogy megtanuljam a friss fűszerek használatát - mert én olyan multis fogyasztó vagyok, a szárított szarokhoz vagyok szokva. A bazsalikomot meg a petrezselymet ismerem csak frissen.

    VálaszTörlés
  4. Hogy tetszik? Nagyon! Izésesne van elhelyezve, gyönyörködtetés mellett hasznos is, vagy fordítva. Nagyon szép a környezete is. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  5. Szép, ötletes, tanulságos:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép és nagyon becsülöm (becsüllek), hogy ilyen gyommentes. Nálam a konyhakert időnként elgyomosodik, mert nem mindig van időm kapálni... Nálam még külön nyerő az ágyásodban az állványon álló kis kaspó. Ezt hogyan oldottad meg?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a kiskerted, én is hasonlót próbálok kialakítani (:
    A szupermarketben vásárolt növények úgy lesznek hosszú életűek, ha átülteted őket új földbe, mert csak tőzegbe vannak ültetve, amiben nincs tápanyag. (csak egy tipp, nekem bevált)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...