2011. február 22., kedd

Lehetőségek nagy konyhára

Nekem a konyha legyen nagy! Én annak a híve vagyok, hogy a konyhában éljünk. Azért ott aludni a kis lócán nem kell, de mindenképpen legyen elég hely, hogy ott játszhasson a kisgyerek, egyszerre tudjunk legalább öten kényelmesen enni, legyen sok pakoló felület, legyen nagy pult. A technikai felszerelések nem igazán szoktak lázba hozni, ez a konyhákra is igaz. Nekem a sütő, a négy lapos gáz, egy No Frost hűtő és egy mosogatógép tökéletesen elég, na még legyen egy jó vízforraló és akkor már más elektromos dologra nem is igazán vágyom a konyhába. (Természetesen nekem is van kenyérpirítóm és habverőm, kenyérsütőgépem, de ezeket nem használom minden nap.)

Sokkal nagyobb kérdés: hogy nézzen ki???
Most hoztam jó sok képet, amik nekem tetszenek. Mindegyik másért. 

Természetes és szép is, ha fából van a bútor, tudom, hogy sokba kerül a fa, de annyival szebb, mint a bútoralap! Ha pedig már régiesen hat, akkor még mindig le lehet festeni, akár többször is. Tehát összességében, ha hosszútávra nézzük szerintem nem is drágább. Ez a konyha egy picit nekem zagyva, de természetesen elfogadnám. A konyhasziget nagyon divatos, de csak igazán nagyon- nagy konyhákba, házakba jó. A 21. század bárpultja a konyhasziget, de sokkal hasznosabb és szebb is! Itt, a felette elhelyezett díszt egyáltalán nem találom hasznosnak és még szépnek sem.A kék csempe helyett egy piros nekem jobban tetszene és bútor lezárásaként használt sarok elem is nagyon a nyolcvanas évekre hajaz.


Ez az IKEA- konyha órási kivitelben. Hihetetlen sok fiók és szekrény. A meleg árnyalatú, szabálytalan szélű járólap kellemes hangulatot ad a nagy fehér felületek ellenére. A két sütő egymás alatt itthon még luxus, értem én, hogy másban sütünk sütit és másban húst, de eddig engem sosem zavart, nem vették át az ételek a szagot. Pedig gyakran sütök mindkettőt egy sütőben. Ebben a konyhában a járólap mellett legjobban a plafon fehér fa burkolata tetszik, csak egy kérdésem lenne a használóhoz: Nem porosodik be a felszálló gőz miatt? Nekem ugyanis az épített szagelszívóm fa burkolata folyton koszos.

Alacsony mennyezetű parasztház, olcsó beépített bútorral, de nagyod egyedi hangulattal. Imádom, ha a mosogató az ablak előtt van, így legalább ebben az amúgy utálatos munkában van valami jó, lehet kinézegetni az ablakon. Sorolom, hogy mik tetszenek: tolóajtók, végig fiók a szekrényajtók felett, márványpult, lambéria a falon, nincs felső szekrény csak polcok, muskátlik. Kicsit látszik csak, de színes kőpadló lehet és egy régi fa pult középen. Képek a falon, mozsár és mérleg. Mindent felsoroltam??

Ezt a konyhát egy francia vagy olasz régi házba tudom elképzelni. Magamnak egyáltalán nem, de ennek ellenére nagyon is tetszik. Legjobban a kő mosogató és a szépen ívelt csaptelet. Az ajtó feletti fapillér is megfogott. Elfelejtettem még kiemelni az épített szagelszívót. Valaki próbálta már a főzést napi szinten egy fehér fal előtt, ami semmivel sincs burkolva? Tudom, hogy vannak mosható falak, de akkor is kételyek vannak bennem.
IKEA-s konyha kicsit más megközelítésben. Csak alsó fiókok és néhány szekrény. Ezt a konyhát
egy svéd, dán esetleg norvég faházba tudom elképzelni. A minden fehérség mellett a kiegészítők kapnak nagyobb szerepet, amik nincsenek túl gondolva. Kis szőnyeg, sok fonott dolog, semmi mesterkéltség. Nekem is van ilyen mozgatható pultom, mint itt balra. Szép, de valahogy nem tudom használni napi szinten. Mindig beállítom egy sarokba és jól telepakolom. :)
Egyedi megoldás, régi bútorok, régies hangulat. Még sosem láttam élőben ilyen jellegű konyhát, nem tudom, hogy valóban lehet -e használni, de mint ötlet nagyon tetszik. A cseppfelfogóként használt kültéri burkolat egyedi, a bontott fa záróelem a korona rá. A sötét fa padlóburkolat is mindenképpen említendő.
 Vidékies, egyszerű, olcsó és nagyon használható. Igaz nem elegáns, igaz nem extra, de mégis valahogy szívesen reggeliznék itt. Vagy ha az egyik barátnőm lakna itt, akkor délután felugranék egy kávéra és  kis sütire hozzá. Lehet, hogy egy nyaraló vagy egy kis diáklakás konyhája ez, de kedves!Ez a konyha valahogy mindent akar egyszerre. Néhol kicsit sok, de mégis tetszik. Na, most a jó dolgokra fogok koncentrálni. A marokkói stílusú csempe a tűzhely mögött igazán figyelemfelkeltő. A réz kiegészítők egyediek, édesek a kis fiókok a tűzhely mellett balra. Az épített szagelszívó számomra mindig csodás. A réz kávékiöntőben zaccos kévét készítenék, és szívesen tartanám, addig is a megvilágított kis beugróban, ahogy ennek a konyhának a tulaja is. A művirágokat, a túl fényes padlót és nem odaillő szigetet nem mutatom be részletesen, ugye nem baj?
Szeretem a zöld színt, a konyhába különösen. Nem feltétlenül a bútoron, de ott is, ha az egy jól eltalált zöld. Mint például ez. Az ajtók maratása, a sok kosár, a réz fogantyúk összhangot teremtenek. A nyitott polcok nagyon jól használhatók csak kicsit nehéz, hogy ne koszosodjanak be.

Ebben a konyhában sok minden szuper. A lámpa nagyon stílusos, annyira nehéz szép lámpákat kapni kifizethető áron. A sötét és világos kontraszt hatásos, a székek kényelméért nem vállalnék felelősséget. A mosogató a szigeten megoldás nekem bejön. A rolók és az ablakban látható kis gömb növények állati jók! A szimmetria a tulajok vagy lakberendező számára elég fontosnak tűnik, és ez még nem a zavaró kategória. A jobb sarokban édesek a kis üveges szekrénykék fenn. Hogy mit lehet benne tartani? Nem tudom.
Ebben a konyhában a legjobb a szék és a római roló! A tányértartó és az épített házikó a tűzhelynek is mindenképpen említésre méltó! A tűzhely alatti fiókokban fűszerek és az állandóan használatos fakanalak, szedőkanalak jól elférnek. A piros gyújtópontok és fehér bútor a márványos járólappal vidékies, de elegáns hatást nyújt, az ajtó bontott téglás kerete még fokozza a hatást.
Nem választanék alapból egy sárga bútort, de el tudom képzelni, hogy sárgára festeném, ha már kopott lenne a fa. A laminált padló vagy svéd padló a fotó alapján nem tudom mi, de gyönyörű! A konyhapultos mosogató is ötletes.A bortartó megoldása is tetszik.
Ez a konyha az egyszerűsége miatt fogott meg, de be kell, hogy valljam, hogy hiányoznak a színes függönyök, kiegészítők belőle a tökéletes összhanghoz és a sötét fényes pulttal sem vagyok kibékülve. Nem értem még a parapet és a konyhasziget együttesét sem. Na, most már az összes rosszat felsoroltam, ja egyet még nem, miért van a hűtő a sütő mellett? De a sok rossz említése mellett, ez egy szép és szerintem nagyon jól használható konyha.

Nektek is tetszenek? Te melyiket választanád?

2 megjegyzés:

  1. Nekem a ,,Vidékies, egyszerű, olcsó és nagyon használható" konyha tetszik a legjobban. Azt hiszem első sorban azért ezt választottam, mert még csak 23 éves vagyok, anyukámmal élek, nem tudok főzni és még nem alakultak ki bennem a vágyak a nagy és jól használható konyhák iránt.Ebben a kis konyhában benne van minden, amire nekem szükségem lenne az elkövetkező években, amíg még nincs saját családom.Emellett ez az amit a legszebbnek és legfiatalosabbnak találok, nagyon tetszik, el tudnám képzelni magamat benne!

    VálaszTörlés
  2. Amerikai blogokba láttam, hogy mosható falfestékkel oldják meg a pult fölötti részt: chalkpaint = táblafesték??? Van ezer meg egy féle színben, stencilezik is néha. Ha ez igaz lenne az kiváló ötlet. Lili, hallottál ilyesmiről, vagy másik olvasónak van erről infója?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...