2013. június 7., péntek

Mi legyen az autóban? - kisgyerek a fedélzeten

Amíg az embernek nincs gyereke, azt hiszi, hogy ő majd, hú de mobil lesz és majd magára köti a gyereket és irány a buli, a program, a fesztivál. Aztán amikor ott a kis síró- pityogó, akkor az embernek, ő lesz a legfontosabb, és képes teljesen háttérbe szorítani a saját bulizhatnékját, vásárlási- lázát vagy éppen a kirándulhatnékját, hogy a bébivel tölthesse a legtöbb időt és annak a legjobb legyen. Vicces amikor még gyermektelen pasik "oktatnak", hogy majd ők hogy fognak a bébihordóban alvó csecsemővel árut beszerezni járni. Nem röhöghetek a képébe, de erősen szorítom a fogsorom, hogy ne törjek ki, és kezdjek hangos vonyításba.
Mégis előbb vagy utóbb eljön az idő, amikor a bébivel útnak indulunk, akár kedvtelésből, akár kényszerből. Azért, hogy a kirándulás ne legyen katasztrófa és aggódás, összegyűjtöttem egy listát, hogy mi legyen tutira a kocsiban, ha hat év alatti gyerek is utazik velünk.


Forrás

Nedves törlőkendő! Univerzális, maszatos szájra, folyó orra, műszerfalra, ruhára csöppent fagyira is gyógyír. Nem is beszélve róla, hogy játszóterezés- homokozás után, ha a gyerek enni akar, nem árt megtörölni a kezét. A legtöbb gyerek szeret elaludni a kocsiban, ütemes zaj, ringatják a fenekét, tehát ha csemeténk ujjszopós akkor mindenképpen töröljük meg a kezét, ahogy kocsiba szállunk.
A törlőkendővel én a kormányt, esetenként a műszerfalat is le szoktam törölni. Sokkal olcsóbb, mint a speciálisan erre a célra gyártott társai.


Rágó, cukorka: eltereli az éhséget, persze csak annak, aki pont nem éhesebb lesz tőle. Ha mentolosat választunk, akkor bárhova érkezünk jó lehelet is érkezik velünk, nem egy vezetéstől, koncentrálástól megfáradt száj.

Apró pénz: nincs idegesítőbb, mint amikor egy vickándozó kétévessel kell aprót keresni a bevásárló kocsihoz. Ezért mindig tartsunk egy-egy 20 és 100 Ft-ost a kocsiban, vagy speciális érmét a kulcstartónkon.

Víz: egy kis üveg víz csodákra képes! Meg is ihatjuk, tudom, hogy meleg, de akkor mi van? A gyerekeket nem szokta annyira zavarni, főleg nem ha szomjasak, akkor víz legyen és kész. Ráönthetjük lehorzsolt térdre is, de a frissen szedett virágokat is csomagolhatjuk vizes zsebkendőbe, úgy nagyobb eséllyel bírják ki hazáig.

Szatyor, összecsukható doboz: gyerek nélkül az ember csak berohan a kisboltba és felkap néhány élelmiszert, gyerekkel ez nem ilyen egyszerű. Mert minimum egy kezünk mindig foglalt. Ezért kell a szatyor, kosár, doboz. Ha a kocsiban tartunk erre egyet állandóan, akkor nem kell folyton újabb környezetszennyező zacskókat vásárolni.


Esernyő: foglalt az összes parkoló, csak fél kilométerre tudtál parkolni és zuhog az eső? Nem baj, kapd elő a mini, összecsukható esernyőt a kocsiból és már mehetsz is.

Gyerek CD: jöhet az Alma együttes, a régebbi Paff a bűvös sárkány vagy Kaláka lemezek. Hasznos, ha a gyerekünkkel már kiskorától "normál", "felnőtt" zenéket is hallgattatunk, különben megőszülünk egy Frankfurt- Budapest útvonalon a sok gyerekdaltól. Javaslom, hogy a gyereklemezek hallgatását a kocsiban tegyük programmá. Énekeljük mi is, majd egyeztessünk, hogy utána olyan zenét hallgatunk, amit mi szeretünk.

 Játékok: erről egy külön bejegyzést szeretnék írni, már csak azért mert nagyon sok autós játékot ismerek, amiket mi szoktunk játszani. Kicsiknek vigyünk mesekönyveket, ha nem hányósak a nézegetéstől, babákat, autókat, olyan dolgokat, amivel ülve is tudnak játszani.


Hosszabb utazásra

Forrás
Étel, ital: nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de mi már gyerekkorunkban olyanok voltunk tesómmal, hogy még a sarokig sem értünk el, de már folyton éhesek voltunk és szomjasak. Ha a te gyerekeid, családod is ez a kategória, akkor vigyél magatokkal kisebb, akár háromszög szendvicseket. Az unalmas hosszú utat megtöri a többszöri kisebb evés. Jól jöhetnek a kekszek, rágcsálnivalók és a dobozba csomagolt gyümölcsök is. (Olyat válassz, amitől nem kell új kocsit vennetek szégyenetekben, ha az ülésre folyik. A löttyedt eper lehet, hogy nem a legjobb választás. )


Takaró: nem csak télen kellhet! Már nyáron is az esti órákban, főleg ha álmos az ember, akkor sokkal hidegebbnek érzi a levegőt.

Nyakpárna: rosszul vagyok, amikor lebillent fejő gyerekeket látok az autópályán utazva a kocsikban. Nem nagy kiadás, akár házilag is elkészíthető egy nyakpárna a gyereknek.

Egészségügyi dobozt extrákkal: az autó kötelező tartozéka az elsősegély láda. Ezt kell kicsit feltúrbózni a család igényeire szabva és akkor már lehet vészhelyzet láda. Ha tudjuk a családtagjaink nyűgjeit, például gyakori hányás utazás esetén, akkor vegyünk B6 vitamint. Vagy megfelelő homeopátiás bogyókat.
Forrás
Tehetünk bele kisollót, beszakadt körmök ellen. Gyerekeknek való színes sebtapaszt. Csípésekre való krémet, égésre való sprayt.

Zseblámpa: bármi elromlik, meg kell keresni, jól jöhet.

Mini kompresszor: az autó kötelező tartozékaink felül szerintem ez a legfontosabb, mert talán még magassarkúban is megy bárkinek, hogy felpumpálja a lapos kerekeket. Sokat tehetünk saját biztonságunk érdekében, ha megfelelő nyomású gumikkal járunk.


Szerinted mi az ami elengedhetetlen még a kocsiba, ha gyerekkel utazol?


4 megjegyzés:

 1. Egy külön zacskó a szemétnek...

  VálaszTörlés
 2. Jó összefoglalás, nálunk amikor még aktuális volt, tartalék bili. + flakon víz, csak annak kiöblítésére.
  Van aki tálcát tesz be, azon jól ellehet ponyzni, rajzolni, kocsikkal játszani.

  VálaszTörlés
 3. Papirzsebkendő nem csak orr fújásra....

  VálaszTörlés
 4. mi az ami hiányzik a listáról? hát a gyerek :)

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...