2013. június 18., kedd

Irány a terasz, az erkély! – Nyaraljunk otthon



Imádod a mediterrán hangulatot, esetleg a Dél-Franciaország nyarai varázsolnak el?  Ha idén nyáron szűkös a családi költségvetés, akkor sem kell keseregned! Teremtsd meg a teraszon, az erkélyen a magad Provence-át, csábítsd az otthonodba Toscanat, Görögország hangulatát.
Egyre népszerűbb külföldön a „staycation” ami a stay- (maradni) angol szóból és a vacation (vakáció) szóösszetételből áll. Annyit tesz: vakációzzunk otthon. Önként nem választanám, mert imádok utazni. Akár sátorban, abszolút nomád körülmények között is hatalmas élmény, maga az utazás, az ottlét, az új kultúra, az új emberek megismerése. De vannak olyan időszakok, amikor akár anyagilag, akár az aktuális élethelyzet miatt, például néhány hónapos pici baba a családban, beteg szülő, nagyszülő, nem tudunk elszabadulni még napokra sem az otthontól. Akkor tényleg remek lehetőség az otthonnyaralás. Az otthoni nyaralás egyik alapköve: döntsük el családilag, hogy most mi nyaralunk. Olyan dolgokat csináljunk, amiket a hétköznapokban, de még a hétvégéken sem. Imádjuk a vizet, a család minden tagja rajong a fürdésért? Akkor próbáljuk ki az összes strandot, tavat a környéken! Készítsünk hozzá „kérdőívet”, mely alapján a család minden tagja pontozhatja az adott helyszínt: vízminőség, tisztaság, környezet, büfék, árak, vendégek, sportolási lehetőségek stb. Majd a hétvégén válasszuk meg a Család Strandját. Garantált, hogy lesz néhány vicces sztori, amiken egész évben nevethetünk majd! És biztosan jószívvel emlékszünk vissza az év strandjára is.
Azonos metódus szerint mehetünk múzeumokba, kávézókba, éttermekbe, de ha ingyenes programot keresünk, akkor piknikezhetünk parkokban vagy felkereshetjük az összes játszóteret a városban.



A nyári hangulat megteremtéséhez elegendő néhány cserép virág: levendula, muskátli, kövirózsa, futó petúnia. Ültessük őket látványos, mutatós kaspóba, és gyakran öntözzük a nagy melegben! 
  Jöhetnek a vendégek, barátok. Ezen az extra, emeletes tálalón még néhány szem cseresznye is jól mutat, nem kell, hogy sütikölteményeket szolgáljunk fel.

Aprócska erkélyt is feldob egy ilyen erőteljes színű türkiz asztal.


 A gyertyák, lámpások a nyáresték kötelező tartozékai. Válasszunk uszadékfából készített gyertyatartót vagy éppen üveges laternát, egyből romantikus hangulatba kerülünk. Az esti teraszos beszélgetések minden kapcsoltnak jót tesznek!
 Az esti órákra szükség lesz egy takaróra, a padon szunyókáláshoz pedig egy szép párnára. 
 A terasz dekorálásának számtalan lehetősége van, ha otthon nyaralunk, akkor javaslom, hogy minden este nyomtassunk ki pár felejthetetlen pillanatot az aznapi eseményekből és tegyük erre a látványos fotótartóra a falra.  A hétvégén albumba is rendezhetjük őket, akár egy "valódi" nyaralás emlékeit.
 
 Szerintem nagyon hatásosak a felakasztott kiegészítők, kisebb költségvetéssel is vidám, fiatalos hangulatot érhetünk el. A kellékek: színes papírlámpások, néhány pléh vödör és virágok.
 
 Mit írnál a táblára, ha a te teraszodon lenne? Helló nyár? Sziasztok vendégek? Más ötlet? 

Nyaraltatok már otthon? Hogy tetszik a standos ötlet? 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...