2012. július 4., szerda

Tiszta Amerika- Július 4.

Mit is ünnepelnek Amerika (USA) szerte július negyedikén? Július 4-e az Amerikai Egyesület Államok egyik legjelentősebb állami ünnepe, melyet a Függetlenség Napjának neveznek. 1776-ban Thomas Jeffersen, ezen a napon hirdette ki a függetlenségi nyilatkozatot, melyben 13 volt angol gyarmati állam rögzíti a Nagy- Britanniától való függetlenségét, ezzel megalakult az USA.
Ez az ünnep nagyon fontos az amerikaiak számára, nemzeti identitásuk egyik pillére, már a gyerekeket is "beoltják" erre az ünnepre. Felvonulásokat, tűzijátékok, családi- baráti grill partykat és város baseball meccseket szerveznek, ahol minden piros- kékben pompázik, zászlók lengedeznek és csillagok repkednek.
A most következő összeállításban olyan megvalósítható dekorációs ötleteket hoztam, melyek még teljesen szerethetőek.  Megint felmerül bennem a kérdés a képet nézegetve, mi miért nem tudjuk a saját nemzeti ünnepeinket kulturáltan ünnepelni? Miért lehetséges ez, hogy a trikolor vagy a kokárda pártállást jelöl? Miért nem rendezünk mi is büszkén teraszt, polcokat, ablakot augusztus 20-a közeledtével? 

A baseball és tenger szerelmeseinek. Zászló kicsit másképpen. 
Ezt kicsit kevésbé tudom elképzelni már, de a betűk jópofák. 
Házilag festett párna és szegecsek. 
A piros- kék ezeken a párnákon is kötelező. 
Kitűzőnek. 
Az USA mániásoknak.


Mit gondoltok a nemzeti öntudat ilyen jellegű megnyilvánulásáról? Nekem tetszik. Én örülnék, ha augusztus 20-án nálunk is szokás lenne háromszínű, pritamin paprikás- sajtkrémes - spenótos kenyeret enni. :) Vagy esetleg dinnyés- vaníliás- szőlős sütit készíteni. :)

4 megjegyzés:

  1. Nekem is tetszik! Én szeretném ha a nacionalizmus nem csak pejoratív értelmű lenne. Márciusban egy piros-fehér-zöld filcrózsát hordtam,többen szóvá is tették hogy "lejárt az ideje".(Via az urban-eve blogerinája szokott nemzeti ünnepek előtt piros-fehér-zöld ruha összeállításokat ajánlani.)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is tetszene, ha augusztus 20-án és március 15-én is esetleg piros-fehér-zöldbe burkolnánk otthonainkban a párnákat, ételeinket az asztalon, magunkat a ruháinkkal. Persze mindez nem politikai töltettel, mert már a kokárdát is lassan undorral tűzöm ki (nem is tűztem évek óta, de mondjuk utcára sem mentem).
    Azt hiszem, hogy én idén aug. 20-án készülök mindenféle piros-fehér-zölddel és majd publikálok! Hátha elindítunk egy új kezdeményezést! :)

    Szép napot nektek! Meleget és napsütésest!

    Betty

    VálaszTörlés
  3. Teljesen igazad van! Én is gondolkodtam már ezen (és írtam is erről), hogy miért nem tudjuk mi, magyarok úgy megélni a nemzeti ünnepeinket (és a magyarságunkat), mint más nemzetek. Csak valaki vagy valami ellen, vagy sehogy, mert "ciki". Kellene már egy össznemzeti csevegés, ahol "rendezhetnénk végre közös dolgainkat", de így, hogy mindig csak az egyik oldal jut szóhoz, nem fog menni.

    VálaszTörlés
  4. Nekem van egy aprócska ötletem. Jövőhéten betűkbe öntöm. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...