2012. március 27., kedd

Állatok a húsvéti asztalon - dekorációs ötletek

Vajon miért van az, hogy a húsvét, a tavasz közeledtével, a mézes-mázas dolgoktól igen csak ódzkodók is elcsábulnak egy kis állatos dekorációra, akár az ünnepi asztalon, akár egy családi reggeli alkalmával. 
Miért találjuk helyesnek, sőt szükségesnek, hogy nyulak, csirkék esetleg kakasok lepjék el ilyenkor otthonunkat? 
Kereshetnék történeti magyarázatokat, miszerint az  Ösztra teuton istennő a tavasz és a termékenység úrnője volt. (Egyes elképzelések szerint  az ő nevéből származik a húsvét angol (Easter és német Oster szó) A  tavaszi napéjegyenlőség idején megünnepelték a természet újjáéledését a pogányok. A nyúl is rendkívül szapora és egyes hitvilágok szerint a termékenység jelképe volt, Ösztrát is általában nyúl fejjel ábrázolták. Egy mondta szerint az istennő a gyerekek kedvébe szeretett volna járni a tavaszünnepen, ezért a szórakoztatásukra a kedvenc nyulát madárrá változtatta, s amikor az hirtelen színes tojásokat tojt, azokat a kicsiknek adta. Igaz vagy sem ez a történet, mindenesetre a keresztény húsvét pogány gyökereit erősíti.

 Számos nép magáénak tudja, a húsvéti nyúl történetének eredeztetését.  Hogy hol indult, hogy ki találta ki szerintem már nem is lényeges. Talán annyiban megegyezhetünk, hogy vallástól, világnézettől függetlenül együttesen várjuk a tavaszt, az újat, a megújulást, az új élet kezdetét. Amihez önkéntelenül is kapcsoljuk az apró állatokat, a termékeny- puha nyuszit, a minden nap új életet adó tyúkot és párját a kakast. 

 Ültetőkártyának vagy füzérnek is tökéletes a papírból készített tyúkocska. 
 Pulóverek a nyulaknak. 
 Nekem is van ilyen tojásmelegítőm, egyszerre lehet az asztal dísze és még praktikus is. Nézd meg itt, az én tavalyi húsvéti asztalomat. 
 A kakasos cserepeket máskor is használhatod, nem csak az ünnepek alkalmával. 

Fehér akril festékkel kidíszítheted az ehető tojásokat. 
 Nyuszifüzér. 

Fehér nyúl, mindenki kap a terítéke mellé egy ilyen kis szettet. 
Melyik a kedvenced? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...