2011. december 22., csütörtök

Könyvet mindenkinek

A rendesek, a lelkiismeretesek, tudom is én milyenek, már készen vannak. Minden listán szereplő tétel mellett pipa hegyek sorakoznak. DE! VAGYUNK mi is, akiknek volt listája, azon jó sok tennivaló és még mindig van néhány tétel vagy éppen sok tétel, ami mellett nem díszeleg a színes pipa. Nem hogy becsomagolva nincs, de még meg sem vettük az ajándékot! 
Ha az utolsó hajrára maradtak a rokonaid, barátaid, se időd, se kedved végig járni több üzletet, akkor irány a könyvesbolt. Én itt mindenkinek tudnék ajándékot találni! 
Most is az Alexandra a fő beszerzési forrásom, de vannak könyvek, amiket náluk nem lehet kapni, ezért azt máshol keresem, mégpedig a Bookline-on. Továbbra sem kapok semmilyen juttatás a fenti cégektől, ez csak ex-lokálpatriotizmus (van ilyen szó?), hogy pécsi céget reklámozok.
 Eheti ajánlómban megajándékozottak szerint kategorizáltam. Remélem, hogy találtok érdekes könyveket, ha nem is karácsonyra, de lesz még születésnap, névnap 2012-ben is. 


Babáknak, csöppeknek: ha te is a huszonévesek vége, harmincasok generációjába tartozol akkor feltehetőleg a baráti társaságban, rokonok között szép számmal akadnak csöppségek. (Legalábbis ezt reméljük, meg a népességpolitika is ezt reméli.) Varró Dánieltől ajánlok három könyvet, kötelezőszerűen. Az első a bébi téma, a második a totyogós és az utolsó meseregény. Akár téli szünetben este családi felolvasós. Versekkel megtűzdelve haladunk kalandok között, ahol megismerkedünk Szösznénével, Lecsöppenő Kecsöp Benővel is és még sok különös alakkal.

Akinek a lába hatos
Akinek a foga kijött
Túl a Maszat hegyen


Óvodásoknak:  szerintem manapság egy ovis szülőnek sem kell bemutatni Bartos Erikát, de ha mégis, akkor ne késlekedj megismerni! Nagyon mai történetek, a kritikák szerint idilli családmodellt fest, szerintem ez lenne a normális családmodell, ahol szeretik a gyereket, ahol játszanak vele, kirándulni mennek és mellesleg elmesélik neki, felnőtt módjára, ha tesója fog születni.
Kipp Koppra talán még emlékszel, a nyolcvanas években is kedves volt a kis gesztenyebábú története. Márti kalandjait inkább már a nagycsoportosoknak ajánlom vagy sulisoknak, nagyon szép illusztrációkkal megtűzdelve.
Bartos Erika: Bogyó és Babóca
Bartos Erika: Anna, Peti, Gergő
Marék Veronika: Kipp Kopp a fűben
Márti Karácsonyi Kalandjai


Egyedülálló barátnak, barátnőnek: mindenki társra vágyik, nem kell ezt cifrázni. Vannak akik keresnek, mások nem. Ők csak várják a fehér lovon érkező herceget, de jó esetben ők is nyitott szemmel járnak. A különös email kapcsolat, egy "véletlen" (vannak ilyenek?)félrement levél következménye. Fordulatos párbeszédek, humor, máskor szomorúság, keserűség jellemzi a könyvet. Ha elolvastad az egyiket, azonnal szeretnéd folytatni!
Daniel Glattauer: Gyógyír Északi szélre
Daniel Glattauer: A hetedik hullám
Boldizsár Ildikó - Szegedi Katalin - Királylány születikTerhes barátnőnek, aki már tudja milyen nemű babát hord a szíve alatt: egyetlen barátnőm volt, aki kifejezetten kérte, hogy ne mondják meg milyen nemű babája lesz. Különös ez, mert ezelőtt 25 évvel senki nem tudta, hogy fia lesz vagy lánya. Az anyai megérzésekre, a csúcsosodó hasakra, a gyűrű kilengésére számítottak és festettek babaszobákat, vettek kelengyéket. Igaz, akkor még nem is tulajdonítottak ezeknek akkora jelentőséget mint manapság. Ez a két könyv tökéletes ajándék várandós anyukának, de babalátogatóba is viheted. Tuti siker!
Boldizsár Ildikó- Szegedi Katalin: Királylány születik
Boldizsár Ildikó- Szegedi Katalin:: Királyfi születik
A történetek is nagyon szépek, de a rajzok, hát azok igazán mesések. Emlékeztek a Sehány éves kisleány könyvre? Hát, ez a két könyv, legalább olyan nagy hatású, mint az volt.

Jools Oliver: Minusz kilenctől tizenkettőig. Ha a terhes barátnőd vagány, magazin-nézegetős fajtából származik, szeret főzni és nem hiszi magáról sem, hogy ő majd tökéletes anya lesz, akkor tetszeni fog neki. Kedves, őszinte történetek, melyekben nem akarják magukat tuti szülőknek feltüntetni. Kételyek, sok nevetés és hasznos tanácsok, de csak úgy anyukásan. Én jól szórakoztam rajta.Ja, Jamie Oliver felesége a szerző, saját történetüket meséli el, fényképekkel, receptekkel, listákkal megtűzdelve.

Főzni szerető, főzés iránt érdeklődő rokonoknak, barátoknak. Nem ajánlok konkrét könyvet, mert a két szerzőtől szerintem bármit érdemes megvenni.

Jamie Oliver
Nigella LawsonFiatal lányoknak, barátnőknek, tiniknek: Annak is veheted, aki nem igazán szeret olvasni, mert Fejős Éva könnyed, de színvonalas könyvei hatására majd ő is megszeret. A kicsit sznob barátnőnek, aki nem bírja a bestseller szagú könyveket, először lehet fanyalog majd, de írd bele: nem lehet mindig Háború és Békét olvasni! Meglátod neki is tetszeni fog végül, ha annyira nem sznob, és elolvassa.

Fejős Éva:  Karácsony New Yorkban
Egészséges életmódot kedvelőknek: nagyon örülök neki, hogy egyre többen fordulnak az alternatív gyógymódok felé. Ha a te családodban is van, aki nyitott a téma iránt, akkor két remek könyvet vehetsz nekik.

Fűszerek és gyógynövények nagykönyve Riders Digest kiadvány tökéletes összefoglaló, a végén táblázatokból keresheted ki a betegségre megfelelő növényt. A szerkesztése, a receptek, az érdekességek, a színes képek mind- mind elragadó.
Szabó György: A javasasszony unokája A büki füvesember könyve etalon a témában. Ő maga közel hatvan éve foglalkozik gyógynövényekkel, teái sok ezer embernek segítettek már, fontos, hogy magyar növényeket ajánl.
Homeopátia iránt érdeklődőknek is sok  jó kiadvány közül válogathatsz. Minden családba szükség lenne a Homeopátia napjainkban könyvre, ez a sorozat mindegyike magyar, tapasztalt orvosok, homeopaták szaktudását dicséri.


Mindenkinek vagy bárkinek: barátnőtől a dédiig mindenkinek veheted. Csodás órákat ajándékozol neki ezzel a könyvvel.

Schaffer Erzsébet: A szőlővirág illata


Mi a kedvenced az összeállításból? Te mit szeretnél kapni?

2 megjegyzés:

  1. Nahát Lili! Megint lenyűgöztél: szuper, összeszedett, tartalmas ajánló! Egy részét ismerem és teljesen egyetértek Veled, egy részét viszont nem és most felkeltetted a kíváncsiságom! Nagyon köszönöm! Bár az ajándék Nálam megvan mindenkinek, ezt a listát jól elteszem, mert jön még szülinap is a közeljövőben...szuper! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ja! Én Schaffer Erzsébet: A szőlővirág illata c. könyvét kérem szépen! Nagyon szeretem az írásait...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...