2011. június 20., hétfő

Citromfű szörp- Nyugi szirup

Készítettem bodzaszörpöt, jó lett. Mind meg is ittuk már. De már nem érik a bodza, a polcok viszont üresek. Tehát új szörp forrás után kellett néznem. A fűszernövényeim között burjánzik a citromfű, ezért abból füzünk, amink van elven citromfű szörpöt készítettem. Egy adagot, már meg is ittunk. Most a második adag pihen és várja, hogy szép csatos üvegekben kerüljön és talán megélje a telet. Hát nem tudom, majd alakul...
A citromfű remek gyógynövényt, legfontosabb tulajdonságai:
"Nyugtató és vírusölő hatással rendelkezik. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is" Ha még többet szeretnél tudni a növény használatáról, gyógyhatásairól itt olvashatsz róla.




Elkészítés: 3l vizet felforraltam 2kg cukorral. Ebbe a szirupba tettem két kiskanál citromsavat. Addig az 5 literes üvegbe beletettem a megmosott citromfű leveleket, minél több, annál jobb, de az üveg feléig ért legalább. És három felkarikázott citromot. A hűlő szirupba tettem egy kiskanál nátrium-benzoátot is, majd rámertem szépen a levelekre. Tömény a szirup, de legalább lehet hígítani, de a hígítással azért még várj. Mert ennek három- négy napig pihennie kell így együtt. Akkor jöhet a hígítás, miután leszűrted. A citromokat ne dobd ki, mert édesek és nagyon finomak! Tedd külön üvegbe őket és tartsd a hűtőben, mindenkinek adj egyet a poharába.
Egészségedre!

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Ősszel-télen sok citromfű teát iszok, most már meglesz a nyárra való is. Ki fogom próbálni, köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó, hamarosan ki is próbálom! :))) De ügyi vagy! :)))

    VálaszTörlés
  3. Én ma csináltam meg. Már nagyon várom a 3 nap végét :)Köszönöm a receptet <3

    VálaszTörlés
  4. Én is kipróbálom, tele vagyunk citromfűvel! Köszi a receptet és a hasznos gyógyhatások összegyűjtését is! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...