2011. február 21., hétfő

Saját kenyér saját kemencéből

Kenyeret sütni egyáltalán nem ördöngösség! Nem is értem, hogy ez az élesztőstészta mítosza hogyan alakult ki. Miért félünk a kelesztendő sütiktől, kalácsoktól, kenyerektől, pizzáktól? Pedig annyira egyszerűek! Egy igazán finom és szép piskóta sokkal nagyobb ráció, mint a kenyerek!


Kenyérsütőgéppel kezdtem a kenyerek birodalmában való lépegetést én is. A géppel kipróbáltam sok- sok receptet, lisztet, magot. Nagyon finomak lettek szinte mindannyian.Mindig elszomorodom, hogy sok családnak van ilyen hasznos kis masinája és mégis az ócska kenyereket veszik a hiper-szuperekben, pedig ha az ember rááll, akkor sem időben, sem semmiben nem megterhelő! Ezek a kenyerek nagyon olcsók, ahogy mi kiszámoltuk nem kerülnek többe 150Ft-nál és még azt is tudod, hogy mi van benne.

Na, de visszatérek a tegnap estéhez. A kenyérsütőgépet után áttértem egy vegyes technikára, a gépben keverem össze az alapanyagokat. Hagyom, hogy a masina kevergesse kb egy órát őket. Majd kiveszem és alaposan átgyúrom az egészet, mert hát a sütinek is kell a szeretet, ahogy már tudjuk a Mátrixból. Majd megkelesztem meleg helyen, amíg legalább a kétszerese nem lesz, mint ahogy a simogatás után tálba tettem.

Amikor megkelt, akkor eddig jött a villanysütő stádium, de tegnap egy új szakaszba lépett a kenyerezés! A cserépkályha tűztere fölött van beépítve egy sütő, egy kis kemence. És itt sült a kenyérke, tetején lenmagokkal, nem kellett neki egy óra sem, hogy ilyen szép piros legyen.
Nagyon finom lett! Közel a felét el is pusztítottuk, úgy este fél 10 tájban. Diétásnak nem mondanám... De vajjal és sóval vagy vajjal és lekvárral mindenképpen megérte.


3 megjegyzés:

  1. Jajj, de guszta! :)
    Én is próbálkoztam egy időben otthoni sütéssel, íme néhány tapasztalat:
    1) Az ember nagy lelkesen leveszi a bolt polcáról az ilyenolyan kenyéralapot házi kenyérsütéshez, mondván "milyen jó, hogy sokmagos / rozsos / ilyenolyan", de rá kell jönni, hogy ugyanannyi mű izét is belekevernek, mint a legócskább ipari kenyérbe és még drága is.
    2) Najó, sebaj, akkor ha már házi kenyér, akkor legyen igazán natúr! Az iskolában jól megtanultam, hogy a közönséges liszt hemzseg a növényvédőszer-maradványoktól, legjobb a bio. Érdemes körülnézni a kínálatban, mert 280 és 1000 Ft között változik egy kiló bioliszt ára gabonafélétől, márkától, de legfőképpen kereskedőtől függően. Jó az a bioliszt, de nem kell hagyni becsapni magunkat, és a szükségesnél még magasabb árat fizetni érte.
    3) Legjobban sikerült kedvenc házi kenyerem a tésztájába gyúrt rozmaringnak köszönhetően nyerte el ezt a megtisztelő címet.

    VálaszTörlés
  2. 1,Én a kenyérsütéshez készített lisztkeverékekkel sosem próbálkoztam, azt valahogy nagyon furának érzem. Ha már csinálom, akkor tényleg én csinálja.
    2,Jobb is, ha nem tudom, hogy milyen szörnyű növényvédőszerek lehetnek a lisztben! Azért persze megnézem, hogy milyen liszteket lehet felénk kapni, amik biok.
    3, Én is sütöttem rozmaringosat, nekünk is nagyon ízlett. De jó volt még a foghagymás, snidlinges, lengmagos és az egyik kedvenc a diós lett. A dió egyik felét ledaráltam, a másik felét csak mozsárban törtem, ezt imádjuk! A tészta barna lesz.

    VálaszTörlés
  3. A tapasztalatom ugyanez. Semmiféle előre elkészített kenyérliszt keveréket nem veszek meg, csak a sima fehér lisztet. Igaz itt a városban EGYELŐRE csak gépben van módom sütni a kenyereket, de még így is sokkal jobb és finomabb, mint a sok adalékanyaggal felturbózott bolti kenyér. Nagyon jól sikerültek és finomak voltak a pirított hagymás, fokhagymás, mindenféle magos, köményes, kurkumás, borsfüves, petrezselymes, rozmaringos, kakukkfüves vagy csak a színes borsos kenyereim is. Próbáljátok ki. Akinek légkeveréses a sütője, bátran belefoghat!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...