2012. május 17., csütörtök

Konkrét ötletek erkélyre

Beatrix keresett meg, hogy segítsek neki kihasználhatóbbá, praktikusabbá és egyben esztétikusabbá tenni erkélyüket.A 4,2 m x 1,4 m –es erkélyt szeretnék hangulatosan berendezni, korláttakarással, árnyékolással, mert a dél-nyugati fekvésű területet 11-től estik süti a Nap.  Sajnos sok virág is elpusztult már itt az évek alatt, mert nyáron akár 45 fok is van napközben és a tűző napot nem bírták. Jelenleg kültéri járólappal van burkolva, de a háziak gondolkoznak a jó minőségű műfűben is, amit csak porszívózni kellene.Jelenleg egy bambusz kis kör asztal, 2 szék van kint. A sarokban van egy futó évelő ami az elmúlt 4 év alatt egész jól tartja magát.
 Szeretnének többet kinn kávézni, esténként borozgatni, ennek megfelelően szeretnék kialakítani a területet. Fontos, hogy a bútorok vízállóak legyenek és egy tároló is jó lenne a kültéri dolgoknak. 
Ez volt az alap, most pedig nézzétek meg a koncepciómat, ötleteimet. 
 Burkolat
A meglévő járólap minőségét, színét sajnos nem tudom. A műfüvet nem preferálom, akkor sem, ha jó a minősége, mert számomra nem kelt természetes benyomást. 
Ezért inkább faburkolatot vagy hidegburkolatot esetleg linóleumot javasolnék, mivel az is természetes anyag és igazán könnyen tisztán lehet tartani. 
Ha a legegyszerűbb járólapnál maradunk, akkor is ott van még lehetőségnek a szőnyeg, ami igazán otthonossá, meleg hangulatúvá teszi a kültéri nappalit. Ezt amikor nem használjuk a helyiséget, akkor egy praktikus ládába tehetjük. A szőnyeg azért is jó, mert este ücsöröghetünk a földön is gy kényelmes párnával.

Szőnyeggel, összecsukható mobil bútorokkal.

Bútorok: 
Két lehetőséget javasolnék a keskeny alapterületű balkonra. 
1. Mobil bútorok fából vagy fémből. Olyan hangulatot érhetünk el, mintha mindig egy kedves kávézó teraszán ücsörögnénk.
2. Beépített bútor, ami helytakarékos, akár el is tudunk rajta feküdni, nézhetjük a csillagokat.
Forrás
 Épített, fix bútorokkal. Faburkolattal, melyre nem csak a trópusi változatok alkalmasak.
Forrás

Nem is erkély, csak egy kilépő. A fém bútor már nem fér ki rá, de így is a szabadság érzését adja. Kényelmes párnán ücsöröghetünk a szizál szőnyegen és gyönyörködhetünk a burjánzó virágok hadában.

Tárolás: 
Amikor kis alapterülettel állunk szemben, akkor minden praktikus lehetőséget ki kell használnunk az erkélyen ugyanúgy, mint beltéren. Ezért ajánlok olyan ládát a kültéri párnák, takarók tárolására, amit ülőkeként- párnával a tetején, tálalóként- tálcával a tetején használhatunk. 
A függőleges tereket se hagyjuk parlagon. Polcok, virágtartók, felakasztott mécsesek, lámpások adják meg a helyiség igazi hangulatát. 

Árnyékolás:
Azt gondolom, hogy a lakberendezésben és belsőépítészeti munkákban a globális felmelegedés és a környezettudatosság jegyében egyre nagyobb szerepet fog kapni az árnyékolás, mind kültéren, mind a beltéri hőtakarékosság érdekében. 
Az erkély takarására el tudok képzelni nádas megoldást, ha a meglévő bambusz bútorok maradnak, ebben az esetben a kiegészítőket mindenképpen a keleti vonulat mentén kellene megválasztani.
 Ha a fa burkolatot választják, akkor akár ide is futhatnának fel fa panelek.
Költségtakarékos, de nagyon hangulatos. A csipeszekkel aktuális kedvenc fotókat is rögzíthetsz.
A párnákat biztos, hogy mindig be kell vinni, nehogy eső jöjjön. Egyetemista bérlakások tökéletese megoldása, mit nem adtam volna egy ilyenért. 
Árnyékolás egyik viszonylag olcsó módja. Igaz nem lehet ki-be tekergetni, mint a költséges napernyőket, de lengedezheti a szél is, talán úgy sem szakítja le. 
Ha nem szeretnéd, hogy belássanak az erkélyre, akkor szükséged lesz valami hasonló megoldásra.Korláttakaróra.


Hangulat: 
A párnák, mécsesek, virágtartók összehangolása egy külön feladat. Manapság nagyon sokféle, nagyon sok árkategóriájú megoldást lehet kapni.
Egyik olcsó megoldás a raklap, akár zöldséges, boros láda. Akár bútorokat, polcokat vagy virágládát is helyettesíthetsz vele. 
Lámpások, kosarak, pléh kannák, fonott virágládák. Azoknak, akik nem tudnak ellenállni a kerti részleg csábításának akkor sem, ha lakásban élnek.
A hangulatokról, az aktuális kedvenceimről és a napos helyet szerető növényekről hamarosan egy-egy  új részletes bejegyzést olvashattok. 


Hasznosnak találtad ezt a cikket? Melyik erkély a kedvenced és miért?

4 megjegyzés:

  1. Ezek mind nagyon szépek és hangulatosak csak nekem egy problémám van velük: az a fránya eső mert az összecsukható bútorokat még-még betudjuk valahova passzírozni a házba de a beépített? És ha éppen nem vagyunk otthon amikor jön egy kis alattomos nyári vihar...
    Elnézést, hogy szőrszálaskodom de nekem mindig ilyesfajta aggodalmak jutnak eszembe ha meglátok egy ilyen gyönyörű teraszt

    VálaszTörlés
  2. Kedves Petra! Ezeket a bútorokat nem kell eső esetén bevinni! Sem az összecsukhatót, sem a beépítettet nem lesz semmi baja a fának sem, ha eső éri. A párnákat kell a nedvességtől óvni, ezért ajánlottam, hogy a szőnyeggel együtt a ládában tartsák. De erre is láttam nemrégen egy nagyon jó megoldást, mégpedig az impregnált anyagok használatát. Újrahasznosított változatában régi molinókból készítették a huzatot a kerti párnákra.
    Örülök a kérdéseknek, felvetéseknek! Mert ez mindig azt jelenti, hogy olvastok! :) Szép napot! L

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lili!
    Köszönöm szépen.Most egy kicsit felbátorítottál egy kis erkélyrendezésre.Már csak az otthoniakkal kell egyeztetni, na meg a pénztárcával :). Szóval még egyszer köszönöm.
    És már csak egy kérdésem lenne: nem tudod esetleg, hogy hol lehet olyan gyönyörűséges ládákat kapni mint amilyenekkel a 4. képen találkozhatunk?
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Csodásak,kuckósak!!!!!Az erkélynek meg van az az előnye,hogy sem a kutya, de főleg a macska nem szöszözi össze a párnákat,takarókat. Nekem a terasznál ez a fő bajom.Ó, én szegény,igaz? :))))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...