2011. december 2., péntek

Svéd otthon karácsonyi hangulatban

Sofia és David otthonát mutatom most be, akik egy századfordulón épült igazi családi otthonban laknak Svédországban. A házba apró tárgyak, virágok hozzák el a karácsonyi hangulatot, semmi nem sok, semmi nem kötelező elv alapján. A fiatal pár már kialakított saját hagyományokat is, amiket minden évben megtartanak, ezzel emelve az ünnepi hangulatot: közös főzés, gyömbéres keksz készítés, meghívják a barátokat, rokonak. 
A házat három éve vásárolták meg és folyamatosan végeznek rajta átalakításokat, felújítási munkákat, karácsony után egy régi kályhát építenek be a nappaliba, pont a fenyőfa helyére. A férj designerként dolgozik, ennek ellenére törekszene a ház eredeti stílusának megtartására és a korabeli anyagok használatára, inkább egy meghitt otthont szeretnének, mint egy bemutatóterem szerű lakást.


 Otthonuk egyik kedvenc része a tornác, melynek restaurálására nagy gondot fordítottak. Csiszolták, a meghibásodott helyeket pedig régi fákkal pótolták professzionális mesterek segítségével. Ez a tornácos megoldás a településen egy tipikus vonás, szerencsére a többi lakos is ragaszkodik hozzá, mert praktikus és egyben szép is. 
 Az üveges verandán pihennek meg a nagy téli séták után. A tanárnőként dolgozó fiatal feleség, imádja az Amarilyszeket, számára megtestesíti a karácsonyt ez az impozáns virág, melyet a fehérre festett faházuk több pontján is elhelyez. 
 Az IKEA-ban vásárolt konyhabútort egy konyhaszigetként funkcionáló régi asztallal bolondították meg, a természetes vászonból készült függöny segítségével nem látszanak az edények, kosarak sem. Az egyensúly megteremtésére törekedtek is, szerettek volna nyitott polcokat, de csak olyan mértékben amíg azok még praktikusak. A házban mindenhol fehérre festett hajópadló fut. 
 Az IKEA-s foteleket feketére festették, mert a sok vakító fehéret minden helyiségben ellensúlyozni szerették volna egy kis feketével. Ezért feketék a lámpák, a takarók, néhány fotel, a konyhapult is. 
 Fehér számukra a karácsony is, nem csak a ház meghatározó színe. 
Csipke takarók kerültek a hangulatos nappali kényelmes kanapéira. Az itt élő pár még nincs harminc éves, a házukat mégis kifinomultság, letisztultság jellemzi. Ez az első közös otthonuk. Elgondolkodtató... 
Hogy tetszik a svéd fiatal pár otthona? 

6 megjegyzés:

  1. Mindhárom dolog benne van, amit nagyon és kifejezetten szeretek...

    1. fehérség !

    2. ablakülés

    3. ilyen fehér parketta :)

    jajj, ezek a favoritjaim mindenkor ! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagy sóhaj!....Nagyon tetszik!!!-fehér, ablakba ülés..:))))

    VálaszTörlés
  3. Egy az egyben ilyen horgolt ágytakaróm van, de még eszembe nem jutott a kanapéra tenni....most megyek, felpróbálom rá :)
    ...ja...és nagyon tetszik az új design a blogodon!!!

    VálaszTörlés
  4. nagyon fehér, bár tetszetős, igaz mostanság kezd a fehér is tetszeni :)

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy tetszik nektek is ez az otthon. Kriszti milyen lett az ágytakaró? Köszi a fejléc dicséretet, ezek az én képeim, az én koszorúm. :D

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű, csak nekem kicsit hideg. azért elfogadnám.:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...