2011. december 8., csütörtök

Mézeskalács hagyomány

Szeretem a családi hagyományokat, azokat a kis apró szokásokat, amiket a családok évek alatt alakítanak ki. Régi dolgokat is szeretem, de csak egy feltétellel, ha azok a mostani élethez alkalmazkodnak, ha nem terhesek a család tagjai számára. Például az olyan megmozdulások egyáltalán nem vonzanak, amik nem illeszthetők be a mai korba, a mai életvitelbe.
Szerintem fontos minden család életében, hogy kialakítson magának is új hagyományokat, szokásokat. A gyerekeket ezek a közös szokások is segítik, hogy a családi kötelékeket még erősebbnek érezzék. Ettől tudják, hogy mi vagyunk a Kovács család, akik minden évben december 6-án ágyban reggeliznek vagy mi vagyunk a Szabó család, akik minden évben csodás mézest sütnek. Mi idén barátnővel megspékelve gyártottuk a sütiket. Két kiló lisztből alkottunk, így jutott az ovi karácsonyi vásárára is néhány szép darab.
Ezt a mézes hagyományt mi a tesómmal találtuk ki, nem indult hagyománynak, ahogy semmi nem indul annak! Csak egyszerűen azzá lesz, és ez benne a csoda. Persze volt indíttatásunk, még kicsi korunkból, ugyanis anyu és barátnője is sütöttek velünk Betlehemet mézesből.

Remek receptet is megosztom veletek. Már a sütés után is nagyon puha és annak ellenére, hogy kevés méz kell bele, nagyon átható mézes íze van. Egyszerű a recept, kiadós és nagyon finom.
Hozzávalók: 
15 dkg méz
7 dkg margarin
2 egész tojás
15 dkg porcukor
4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál víz (a kakaóshoz mehet négy is)
50 dkg liszt (ebből 2 dkg kakaópor, ha barna tésztát szeretnénk)

Elkészítés:  A mézet és a margarint összeolvasztom, hűlni hagyom. A tojásokat a porcukorral, fűszerrel és a szóbabikarbónával, vízzel robotgéppel összekeverem. Majd beleöntöm a mézes- margarinos keveréket, ha az már kihűlt. Végül mehet bele a liszt.
Összedolgozom és megy az egész tészta a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap átgyúrom , úgy fél centis tésztát nyújtok, adagonként kiszaggatom változatos formákkal. Ha a kiszaggatott formákat megkenjük tojással, akkor még fényesebbek lesznek.
A sütési idő 180-200 fok, kezdetben úgy 10-15 perc, de egyre rövidül az idő. Akkor van kész, amikor már szép színt kapott.
Mi tojásfehérje és 15 dkg porcukor keverékével díszítettük a mézest. Ilyenek lettek:
 Kakaós és sima vegyesen.
 A formák egy része elmúlt ötven éves. 
 Volt, amibe diót is nyomtunk. 
 Apuka, anyuka. 
Kipróbálod ezt a receptet? Szoktál mézest sütni? 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó recept hasonló van nekem is. A sütik jól néznek ki, jó babrás lehetett ennyi figurát megcsinálni, de ha kedvvel csinálja az ember akkor nem fárasztó!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...