Akárhányszor meghallom Demjén Ferenc: Elment a vándor című számát, szomorúság, nyár utáni sóvárgás fog el, nem tartozik ez a szám a kedvenceim közé, de sok emlék kapcsolódik hozzá.
Nekem ez a szám annyira nyárbúcsúztatós. Lehet, hogy a balatoni táboros
nyarakkal függ össze, amikor összebújva lassúztunk az Északi-parton, ha épp nem
dübörgött az Ace of Bace. Akkortájt nem törődtünk vele, hogy épp mi a kaja,
lehetett lángos, de a borsófőzelék is tökéletes volt, nem érdekelt, hogy milyen
lepukkadt az ex- úttörőtábor. A társaság számított, a Balaton, a Nap és persze
a mindennapos fürdés. Örömmel sétáltunk le több kilométert a partig, meg sem
kottyant, mert útközben annyit röhögtünk. Egész évben kitartottak ezek az
élmények, máig kellemes melegséget érzek a szívem tájékán, a káptalanfüredi
nyarak kapcsán. A nyár számomra összekapcsolódik a táborozással, nincs nyár
tábor nélkül, hogy ez a mondás még felnőttként (felnőtt lettem?) is igaz, egy másik
cikk története. Ahogy a nyár elképzelhetetlen tábor nélkül, úgy elképzelhetetlen
paradicsom nélkül is. Teljességgel lehetetlen, hogy ne egyek töménytelen
mennyiségű paradicsomot minden évben.
Amikor házba költöztünk és még a
kertünk inkább hasonlított egy tüzéptelepre, mint egy takaros falusi portára,
már akkor is termeltem paradicsomot. Cserépben. A sikerem minimális volt, mert
nem tudtam minden nap gondozni, szeretgetni, de már az első évben ettünk néhány
saját termést.
Majd
ahogy teltek az évek és a birtokunk egyre inkább elnyerte a „tiszta udvar
rendes ház” jutalmat, úgy nőtt a megtermelt paradicsom mennyisége, termelt
fajtáinak száma. Az élet más területein sem a mennyiségre, hanem sokkal inkább
a minőségre törekszünk és így van ez a paradicsomok terén is. Én nem akartam
befőzni a dagadó paradicsomokból, nem akartam lecsót lefagyasztani. Arra
vágytam, hogy egész nyáron tömhessem magamba a formás, kis koktél
paradicsomokat, akár magába vagy a salátának. Így esett, hogy legsikeresebb
kertészmutatóm a sárga koktélparadicsom, amiről minden hozzánk betérő ódákat
zeng, pedig többen nálunk ettek ilyet életükben először. Olyan édes, akár egy
gyümölcs, egy falatra bekaphatja az ember. Ízletes reggeli, sós vajas kenyérrel.
Délben salátának tálalom vagy pizzára vagy tésztára, bazsalikommal, mozzarellával vagy kecskesajttal és dióval. Este a teraszon esszük keresztbe
felvágva, uborkával, sajttal, kis balzsamecettel. Nem telt el nap, hogy ne
ettünk volna a nyáron egy- két villanykörtét, ugyanis így nevezzük a kis sárga tökéletességeket.
Annak ellenére, hogy ettük, hogy
főztünk belőle, minden vendégnek csomagoltam egy kis zacskóval mégis maradt
mindig sárga koktél paradicsom. Elkezdtem gondolkozni, hogy is tehetném el,
hogy télen, ősszel, amikor annyira vágyni fogok a nyárra, a kellemes nyári
emlékekre, amikor az Elment a vándor bömböl majd a CD-ből akkor is fel tudjam
idézni azt a kellemes édes és egyszerre fanyar zamatos ízt, amit a nyári
reggelek adtak, amikor mosatlanul kaptam be néhány szemet.
Így jutottam az aszaláshoz. De ha
nyár, akkor csakis a Nap jöhetett szóba. Nagy gáztepsikre rendeztem a
félbevágott paradicsomokat, megsóztam őket, majd egy vékony tüll függöny
takarásában pihentek a tikkasztó hőségben a szabadban. Nem a tűző napon, hanem
inkább a fák árnyékában és minden éjszakára bevittem őket. Négy nap kellett,
amikor azok a forró napok voltak. És negyedik nap, színüket
vesztve, de minden zamatukat megtartva, sőt felfokozva várták a sorsukat a
kicsi paradicsomok. Csatos üvegbe tettem őket. Egy részükre olívaolajat
öntöttem és kecskesajtot tettem mellé, ők a hűtőbe kerültek. A másik adagot igazán kiszárítottam, olyan zörgősre ők simán elállnak a kamraszekrényben, de csak főzve lehet majd őket fogyasztani, ízesítenek, zamatot adnak.
Nem kell sok belőle, csak néhány
szám. És ott a nyár a számban, akkor is, ha most a vándor elvitte zsákjában a
nyár minden ízét.
Hogy tetszett ez a bejegyzés? Lenne kedved paradicsomot aszalni?
Nagyon tetszett, és
VálaszTörlésIGEN!! lenne kedvem:))()
Igen, feltétlenül!
VálaszTörlésCsak még szükségem lesz hozzá egy kertes házra! :-) De ha az meg lesz, az első nyár nem fog elmúlni paradicsom nélkül, megígérem!
Nagyon tetszett a régi nyarak felidézése, a Balaton Északi partja, mind, mind csupa emlék nekem is. Szép volt rég volt. Most már én is inkább befőzöm a nyár ízeit, az unokáimat örvendeztetem meg velük.. A paradicsomot imádom, de még nem aszaltam. Lehet egyszer kipróbálom. Köszönöm a tippet.
VálaszTörlés